Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Împușcarea ursului Arhur de către prințul austriac: Primele decizii luate de ministrul Mediului pentru a preveni noi incidente similare

urs arthur

Ministrul Mediului, Tanczos Barna (UDMR), a prezentat marți într-o declarație de presă cazul împușcării ursului Arthur:

  • „Echipele de control au finalizat verificarile. Au fost efectuate controale de Garda Nationala de Mediu, Agentia Nationala de Mediu si Garda Foresteira. Principalele concluzii care se desprind din cele 3 rapoarte. Aceasta asociatie a cerut mai multe interventii, un dosar a fost aprobat. In acest dosar aprobat exista procese verbale de daune cat si o solicitare ulterioara cu privire la pagube provocate de urs. Dosarul a fost aprobat si s-a solicitat autorizatie ulterior. Rezultatele pe care le avem in momentul de fata, tinand cont ca DNA si Parchetul ancheteaza, nu pot fi facute publice
  • Concluzionam ca un exemplar de urs brun s-a aprobat recoltarea unui exemplar in baza ordinului care a aprobat cele 140 de exemplare de interventie si in baza aprobarii care s-a emis de catre minister in baza acestui ordin.In momentul de fata ordinul este epuizat. Orice interventie se poate aproba acum prin ordin individual.
  • Fiind o ancheta penala in curs si neputand in toate amanuntele rapoartelor de control, as vrea sa va spun urmatoarele. Una din constatarile importante se refera la perioada in care se face monitorizarea pana la recoltare. Perioada este de 60 de zile, acum a fost una nelimitata pana la sfarsitul anului, de aceea am decis ca perioada trebuie scurtata. Exista posibilitatea pana acum ca ulterior emiterii acordului de recoltare sa se astepte momentul oportun pentru extragere. Pentru a elimina aceasta posiblitate am decis ca toate ordinele sa prevada perioada de 15 zile.
  • Alta decizie este sa nu permitem in cazul extragerii de exemplare-problema sa intervina decat personal tehnic de specialitate, astfel evitam orice posibila deturnare a scopului interventiei
  • Ursul Arthur a fost recoltat la 22 de zile distanta de la ordinul de derogare. Recoltarea s-a facut de catre un cetatean strain, a avut autorizatie de vanataoare, permis de portarma si legea a fost respectat din acest punct de vedere.
  • Legat de identificarea ursului Arthur. Nu am gasit la Ministerul Mediului rapoarte de monitorizare. Pana in momentul aparitiei acestor informatii in presa, ministerul nu a detinut nicio informatie cu privire la existenta ursului Arthur. Insa certitudinea exista in ceea ce priveste exemplarul recoltat. Din exemplarul recoltat s-au cerut probe ADN si am cerut sa fie trimise la analize
  • Mi-as dori mult ca acest trofeu sa ajunga la muzeul cinegetic de la Posada. Trofeul este in tara. Aceste trofee nu pot parasi teritoriul Romaniei.
  • Legat de afirmatia ca e cel mai mare urs din Romania, ursul lovit de o masina in Sovata avea punctaj 630. In Romania este o populatie superba de ursi bruni, si sunt convins ca sunt ursi mult mai mari decat ursi de 593 de puncte”

Organizaţia Agent Green şi VGT au condamnat săptămâna trecută, într-un comunicat de presă, uciderea ursului brun Arthur de către vânătorul de trofee, Prinţul Emanuel von und zu Liechtenstein, care a venit în România în luna martie, la Ojdula (judeţul Covasna), pentru a-l împuşca.

"Arthur avea vârsta de 17 ani şi a fost cel mai mare urs observat în România şi probabil cel mai mare care trăia în Uniunea Europeană. Măsurătorile cadavrului indică faptul că Arthur avea 593 de puncte din 600, care reprezintă maximum posibil în industria vânătorii de trofee. Nu am mai auzit de un asemenea punctaj record până acum. Mă întreb cum a putut prinţul să confunde o femelă cu pui care vine la sat cu cel mai mare mascul care exista în adâncul pădurii. Este clar că prinţul nu a venit să rezolve problema localnicilor, ci să omoare ursul şi să îşi ducă acasă cel mai mare trofeu pentru a-l agăţa pe perete. Avem de a face cu o partidă de braconaj, de vreme ce au împuşcat ursul greşit", a spus Gabriel Paun, preşedintele Agent Green.

Activiştii de mediu susţin că, în realitate, prinţul nu a omorât ursul-problemă, ci un mascul care trăia în adâncul pădurii şi care nu venise niciodată în apropierea localităţilor.

Direcţia Naţională Anticorupţie a deschis un dosar penal în care se investighează "in rem" fapte de abuz în serviciu în cazul uciderii ursului Arthur

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.