Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ÎN APĂRAREA MEDICILOR, NIMIC DESPRE POLITICIENI

Chirurgii nu sunt oameni. În mod indiscutabil, ei nu sunt oameni. Pentru că e nevoie să stăruie ceva supraomenesc în tine ca să salvezi un om. Dar și definiția chirurgiei este fundamental greșită, aceasta nu are nici o legătură cu medicina.

Chirurgia este arta dansului cu moartea. Chirurgul provoacă moartea la coridă de fiecare dată când operează. "Chem moartea să vină să lupte cu mine, eu sunt cineva moartea e fite-cine!" cum ar spune Adrian Păunescu. Așa incep operațiile. Pe parcursul mai multor ore, singurul arsenal admis în această competiție este creierul. 
În acest tango fantastic, nici unul dintre participanți nu își permite concesii.
Suntem pe pragul dintre două lumi.

De pe fruntea unui Chirurg, normalul a fost expulzat demult. Supraomenescul a primit pașaport pentru veșnicie. Altfel, viața nu ar mai avea garanții.
De exemplu, în operația de refacere a aortei, Chirurgul scoate porțiunea cu probleme și o înlocuiește cu un tub sintetic. În timpul acestei manevre, tangoul supraviețuirii este la paroxism. Pentru câteva minute, pacientul nu are circulație în corp. Sunt clipele în care întâlnirea Cerului cu Pământul se face prin mâinile Chirurgului.
Tensiunea e aproape să devină materie, palpabilă, se degajă.
Doctorul a oprit, cu bună știință, robinetul vieții. Pentru câteva minute, însuși Dumnezeu se roagă la Chirurg. Iar el continuă tangoul. Superbul ecou al muzicii inimii îl alimentează.
Nici o îndoială nu e îngăduită. 
Sunt clipele în care Chirurgul trebuie să fie foarte rapid și eficient. E momentul critic când pacientul este, practic, în stop circulator. Inima lui mai bate doar în creierul medicului. Obsesiv și inspirațional. De regulă, mașina cord-pulmon substituie funcția inimii, dar pe parcursul operației, în acel interval, până și această pompă este oprită. Printr-o procedură specială, sângele circulă doar către creier. Irigă, cu încăpățânare, viața. 
Și mâinile medicului chiuretează destinul. 
Când a terminat, se întoarce la facturi și la cordul cotidianului descumpănitor. Din succesul în corida morții, viața e partea lui de consolare.

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.