Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

În ciuda protestelor dure internaționale, Turcia extinde explorările controversate de gaze în largul Ciprului

News Maker
Turcia Cipru foraje

O a doua navă turcă a început explorări de gaze naturale în largul Peninsulei Karpas din Cipru, a confirmat miercuri ministrul turc al energiei Fatih Donmez, citat de agenţia DPA și preluată de agerpres.

Vezi și: ALERTĂ - Înregistrările cu Alexandra, distribuite de președintele Parlamentului European. Cazul Caracal bubuie în Europa

Această acţiune are loc în ciuda sancţiunilor UE impuse Turciei luna trecută pentru forajele maritime, care nu au fost aprobate de Cipru şi sunt considerate de blocul celor 28 de ţări ca ilegale. Ankara insistă că activităţile sale sunt legitime în virtutea dreptului internaţional.

Nava Yavuz a atins deja o adâncime de 710 metri, a declarat Donmez reporterilor în oraşul Famagusta din nordul Ciprului. Nu este clar deocamdată când au început exact forajele. Turcia a trimis nava în zonă în iunie, cu planuri de foraje pentru o perioadă de trei luni.

Citește și: ALDE face presiuni ca Dăncilă să iasă din cursa prezidențială / SURSE .

"Sperăm să ajungem aici la (rezervele de) gaze după ce vom atinge adâncimea corespunzătoare", a spus Donmez în remarci citate de agenţia de presă Anadolu, adăugând că cercetările şi explorările vor continua "până la capăt". 

Yavuz este a doua navă după Fatih pornită în activităţi în explorare de gaze în apele din jurul Ciprului. Un al treilea vas, Barbaros Hayreddin Pasa, a fost acolo pentru cercetare şi o a patra navă de cercetare, MTA Oruc Reis, este aşteptată să se alăture în august, a precizat Donmez.

Yavuz este însoţită de o fregată turcă şi o navă de asalt, iar personalul său care lucrează la bord numără 140 de membri.

Ciprul nu a aprobat forajele şi UE a impus luna trecută măsuri punitive împotriva Turciei, inclusiv reducerea ajutorului financiar şi restricţionarea împrumuturilor.

Insula Cipru este împărţită din 1974 în partea de sud predominant greacă şi cea de nord, turcă şi a cărei suveranitate este recunoscută doar de Ankara. Ciprul, care nu este recunoscut de Ankara, este membru al UE din 2004.

Experţii cred că există în jur de 227 miliarde de metri cubi depozite de gaze naturale off-shore în largul Ciprului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.