Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

În nicio ţară măsurile de sprijin a economiei nu au fost luate pe umerii furnizorilor de utilităţi, spune directorul executiv al ACUE

intellinews.com
energie

Nicio ţară nu a adoptat măsuri de sprijin pentru companiile afectate de criză care să fie suportate de furnizorii de utilităţi, a declarat, miercuri, directorul executiv al Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE), Silvia Vlăsceanu, cu referire la proiectul privind amânarea cu 3 luni a plăţii utilităţilor, potrivit Agerpres.

"În nicio ţară, măsurile de sprijin pentru IMM-uri sau pentru operatorii economici care şi-au închis sau şi-au redus activitatea nu au venit prin măsuri luate pe umerii furnizorilor de utilităţi. Deci în nicio ţară nu s-au aplicat astfel de măsuri, astfel încât furnizorii de utilităţi să preia povara sau să o suporte singuri. S-au luat măsuri de genul ajutorului de stat, măsurile de ajutor de stat sunt mult mai flexibile în această perioadă, dar nu prin furnizorii de utilităţi. Deci o astfel de măsură nu este benefică pentru niciun sector energetic din nicio ţară, până la urmă, pentru că nu aşa se rezolvă problemele din alte sectoare, punând povara pe umerii sectorului energetic, care este un sector care trebuie să rămână în funcţiune în deplină capacitate, deoarece este vorba de siguranţa energetică şi securitatea naţională", a afirmat Silvia Vlăsceanu, în cadrul unei conferinţe privind sectorul energetic organizată de Bursa.

Pe de altă parte, directorul executiv al Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie a apreciat că România trebuie să găsească acel mix energetic optim care să reducă dependenţa ţării de importul de energie electrică.

Citește și: Raed Arafat RĂSTOARNĂ TOT: Pandemia va veni în valuri, trebuie să învățăm să conviețuim cu ea

"N-aş vrea acum să reluăm critica despre cum s-a făcut restructurarea sectorului de producere a energiei electrice, dar în orice caz cred că se impune ca după această perioadă să regândim puţin şi să vedem dacă nu este momentul să gândim o piaţă de capacităţi, pentru că am avut înţelepciunea tehnică de a avea un mix de energie echilibrat, şi îl avem în continuare, chiar şi după apariţia surselor regenerabile, deci în continuare producem energie din toate sursele posibile, avem resurse proprii - ceea ce alte ţări nu au. Ar trebui să profităm şi să ne protejăm cumva aceste capacităţi şi piaţa aceasta de capacităţi să îi ajute pe toţi, nu doar pe unii. Într-adevăr, o repornire a unui grup la Complex (Energetic Oltenia - CEO, n.r.) nu îi acoperă costurile de pornire prin preţul de vânzare a energiei, de aceea cred că e momentul acum să lăsăm nişte ambiţii acum despre care sursă de energie e mai importantă - toate sunt importante. Sunt de acord, trebuie să protejăm mediul, şi sunt o mare susţinătoare, dar între timp şi tehnologiile pe care le folosesc cei care folosesc resurse fosile şi Complexul Energetic au investit atât de mult încât este păcat acum să ne batem joc de aceste capacităţi de producţie care până la urmă se dovedeşte că asigură securitatea sistemului electro-energetic. Şi nu fac o pledoarie pentru Complex (CEO, n.r.), nici pentru cărbune, dar trebuie să găsim acel mix care să ne reducă dependenţa energetică de importuri", a menţionat Silvia Vlăsceanu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.