Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

În octombrie importurile s-au ajustat mai puternic comparativ cu exporturile - analiză

export, import

Datele publicate de Institutul Naționald e Statistică indică ajustarea mai severă a importurilor de bunuri comparativ cu cea înregistrată de exporturi, într-o evoluție influențată de reintensificarea pandemiei, arată într-o analiză Andrei Rădulescu Director Analiză Macroeconomică, Banca Transilvania, anunță MEDIAFAX.

Astfel, exporturile de bunuri au scăzut pentru a opta lună la rând în octombrie, cu 1,1% an/an la 6.3 miliarde euro, pe fondul declinului componentei extra-comunitare cu 8% an/an la 1,5 miliarde euro. Pe de altă parte, exporturile spre țările din Uniunea Europeană au crescut cu 1,3% an/an la 4,8 miliarde euro.

Importurile de bunuri s-au diminuat cu un ritm anual mai puternic, de 2,9% la 8,1 miliarde euro: componentele comunitară și extra-comunitară s-au redus cu 1,5% an/an la 6 miliarde euro, respectiv 6,6% an/an la 2,1 miliarde euro.

Citește și: Cozmin Gușă dă vina pe Traian Băsescu, pentru eșecul PMP de la alegeri! ‘Băse cel vinovat’

Prin urmare, deficitul balanței comerciale cu bunuri s-a ajustat cu 8,8% an/an la 1,8 miliarde euro în octombrie, evoluție determinată, în principal, de dinamica componentei comunitare (diminuare cu 11,4% an/an la 1,2 miliarde euro). Din relațiile comerciale cu bunuri cu țările din afara Uniunii Europene a rezultat un deficit de 0,6 miliarde euro în octombrie, în atenuare cu 3,1% an/an.

Astfel, în perioada ianuarie-octombrie 2020 exporturile de bunuri au scăzut cu 12,2% an/an la 51,1 miliarde euro, evoluție determinată de incidența pandemiei (un șoc pentru comerțul internațional) și consecințele acesteia.

Exporturile spre țările Uniunii Europene s-au diminuat cu 11,3% an/an la 37,7 miliarde euro, iar componenta extra-comunitară s-a ajustat cu 14,7% an/an la 13,4 miliarde euro.

Importurile de bunuri au consemnat un declin de 8,7% an/an la 65,9 miliarde euro la 10 luni: componentele comunitară și extra-comunitară au scăzut cu 7,9% an/an la 48.3 miliarde euro, respectiv 10,7% an/an la 17,6 miliarde euro.

Prin urmare, deficitul balanței comerciale cu bunuri s-a intensificat cu 5,9% an/an la 14,9 miliarde euro în perioada ianuarie-octombrie, evoluție influențată și de aprecierea cursului real efectiv al monedei naționale (cu 1,2% an/an în medie).

Pe de o parte, din relațiile comerciale cu bunuri cu țările UE a rezultat un deficit de 10,7 miliarde euro, în creștere cu 6,3% an/an.

Deficitul comercial cu bunuri cu țările din afara Uniunii Europene s-a adâncit cu 4,8% an/an la 4,2 miliarde euro.

Citește și: Kamara intervine sarcastic în scandalul acuzației de rasism asupra lui Colțescu: Sunt component al trupei Alb Negru. Oare am voie să mai spun așa?

Din analiza pe principalele grupe de bunuri se evidențiază deficitul comercial înregistrat pe segmentele combustibili minerali, lubrifianți și materiale derivate (2,1 miliarde euro), alimente și animale vii (2,2 miliarde euro), mărfuri manufacturate (4,1 miliarde euro) și produse chimice (7,2 miliarde euro).

Pentru trimestrele următoare analistul prognozează o ameliorare a contribuției exportului net total (bunuri și servicii) la ritmul anual al PIB, pe fondul persistenței ratei de economisire la un nivel ridicat, premiselor de depreciere graduală pentru cursul real efectiv al RON și îmbunătățirii ofertei interne de bunuri și servicii în următorul ciclu economic.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.