Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

În timp ce protestele se țin lanț în Olanda, premierul Mark Rutte stă la telefon cu Florin Cîțu: 'România este pregătită pentru a intra în Schengen'

citu guvern

Premierul Florin Cîţu anunţă că a avut convorbire telefonică cu premierul olandez Mark Rutte. Cei doi au abordat teme economice, legate de pandemie şi campania de vaccinare, dar şi aderarea la Spaţiul Schengen, relatează News.ro.

”În cursul zilei de ieri am avut o convorbire telefonică cu Prim-ministrul Regatului Ţărilor de Jos, Mark Rutte. Am analizat perspectivele promiţătoare ale cooperării dintre România şi Ţările de Jos, concentrându-ne pe consolidarea relaţiilor economice şi pe dinamizarea dialogului politic. Obiectivul nostru legitim de aderare la spaţiul Schengen a fost unul dintre punctele esenţiale atinse în discuţia cu Prim-ministrul Rutte, căruia i-am transmis că România este, fără îndoială, pe deplin pregătită pentru a intra în zona Schengen”, a transmis, marţi, premierul Florin Cîţu.

Premierul a precizat că s-a mai discutat despre evoluţia pandemiei şi despre cum se desfăşoară procesul de vaccinare în cele două state.

Mai multe oraşe din Ţările de Jos au fost luni, pentru a doua noapte consecutivă, scena unor violenţe, după impunerea la sfârşitul săptămânii trecute a interdicţiei de circulaţie pe timp de noapte pentru a lupta împotriva pandemiei, notează AFP potrivit Agerpres.

Între forţele speciale de poliţie, care au făcut uz de tunuri cu apă, şi grupuri de protestatari s-au produs altercaţii în oraşul-port Rotterdam, precum şi în Geleen, mică localitate din sudul ţării în apropiere de Maastricht, au informat poliţia şi mai multe media. "O confruntare era în curs între forţele de ordine şi tineri care aruncau cu artificii", a scris într-un mesaj pe Twitter poliţia din Geleen. "O persoană a fost arestată", potrivit sursei.

Primarul Rotterdamului, Ahmed Aboutaleb, a emis un decret autorizând poliţia să efectueze mai multe arestări. "Au avut loc arestări", a indicat primăria din Rotterdam într-un mesaj pe Twitter. Participanţilor "li se cere cu insistenţă să părăsească locurile", a adăugat sursa.

Citește și: RAPORT despre Wuhan făcut de Departametul de Stat al SUA: 'Un accident de laborator ar putea semăna cu un focar natural'

Citește și: Analiză │ România este condusă de ardeleni: Președintele, serviciul secret, Justiția, Academia, partidele politice sau ministerele

Mai devreme, premierul olandez Mark Rutte a condamnat "violenţa criminală" din cursul primelor proteste, care au avut loc duminică, estimând că sunt "cele mai grave violenţe din ultimii 40 de ani".

Poliţia a arestat duminică 250 de persoane cu prilejul manifestaţiilor de la Amsterdam, Eindhoven şi din alte oraşe, au informat medii locale.

"Aceasta nu are nimic de-a face cu lupta pentru libertate. Nu luăm aceste măsuri pentru a ne distra. Facem acest lucru pentru că luptăm împotriva virusului şi că, deocamdată, virusul este cel care ne răpeşte libertatea", a adăugat prim-ministrul, estimând că "99%" dintre olandezi sprijină restricţiile.

Ţările de Jos au introdus sâmbătă primele restricţii de circulaţie pe timpul nopţii după cel de-Al Doilea Război Mondial. Este interzisă părăsirea locuinţei între orele 21:00 şi 04:30, măsura fiind în vigoare cel puţin până la 9 februarie. Orice contravenient trebuie să plătească o amendă de 95 de euro.

Prim-ministrul a spus miercuri că decizia de a introduce interdicţia de circulaţie a fost motivată de răspândirea tulpinii britanice a coronavirusului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.