Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

În Ungaria lui Viktor Orban, mass-media depune efeorturi uriaşe pentru a rămâne independentă

the telegraph
Viktor Orban

Mass-media independente se luptă mai mult ca oricând să-şi păstreze independenţa în Ungaria premierului Viktor Orban, unde un mare cotidian ungar a fost închis, un săptămânal de orientare liberală publică acum manifeste anti-UE, iar un fost site informativ de referinţă a devenit organul de presă al guvernului, comentează luni într-o analiză France Presse, conform agerpres.

"Dacă cineva mi-ar fi spus acum cinci ani ce va deveni Origo, i-aş fi spus că-i nebun", spune Bence Martha, un fost jurnalist al acestui site de informaţii, pe vremuri unul dintre cele mai credibile din ţară.

Erdogan AMENINŢĂ înainte de referendum: 'Europa va plăti! Europa se prăbuşeşte!'

Dar în luna martie, publicaţia a atacat cu violenţă Universitatea Central-Europeană (CEU), fondată în 1991 la Budapesta de către miliardarul George Soros, "oaia neagră" a regimului Orban, acuzat de "fraudă" în atribuirea diplomelor.

Nicio dovadă nu a fost furnizată şi CEU a dezminţit oficial această acuzaţie. Dar guvernul s-a folosit de această situaţie pentru a face să treacă în regim "de urgenţă" o lege susceptibilă să conducă la închiderea acestei instituţii de învăţământ, în pofida criticilor Washingtonului, UE şi a mai multor manifestaţii de protest desfăşurate la Budapesta. Ultima a avut loc duminică seara, adunând zeci de mii de oameni în sprijinul instituţiei, în cea mai importantă dintre mobilizările populare din ultimii ani.

Istoria site-ului Origo este apogeul unui proces iniţiat la scurt timp după revenirea la putere a lui Viktor Orban, în 2010, şi care s-a accelerat în ultimele luni, susţine jurnalistul Martha.

Apar noi informaţii despre cei care au comandat ASASINAREA lui Plahotniuc: 'Sunt nume sonore'

Cumpărat în 2014 de către un grup apropiat de putere, într-un context de demisii în masă, după demiterea redactorului-şef în urma publicării unei anchete privind cheltuielile din ministere pentru produse de lux, Origo şi-a menţinut iniţial linia editorială. Însă după instalarea noului redactor-şef anul trecut, şi-a înmulţit atacurile la adresa opoziţiei, migranţilor şi organizaţiilor neguvernamentale, în linie dreaptă cu premierul Orban, un lider suveranist, cunoscut pentru tendinţele sale autoritare şi xenofobe.

Cazul este departe de a fi izolat. Fostul săptămânal economic de referinţă Figyelo - care în octombrie denunţase o tentativă de "intimidare" în urma unui articol cu privire la naţionalizarea bancară - a fost cumpărat în decembrie de un alt apropiat al partidului Fidesz al lui Viktor Orban, Maria Schmidt. Astăzi publicaţia este raliată campaniei guvernamentale intitulate "Opriţi Bruxellesul!"

În octombrie, cotidianul de opoziţie Népszabadsag, unul dintre primele ziare de informare în ţară, îşi încetase apariţia peste noapte înainte de a fi răscumpărat, cu un grup de ziare regionale, de oligarhul Lorinc Meszaros, primarul oraşului de origine al lui Orban şi un intim al premierului.

Legături SECRETE între Coreea de Nord şi Malaezia. Phenianul, FINANŢAT de o firmă mare

"Se observă o coordonare clară a armatei mass-media controlate de Fidesz. De la site-uri internet precum Origo la tabloide, trecând prin televiziune, aceleaşi mesaje sunt transmise în acelaşi mod", declară pentru AFP Gabor Polyak, de la Institutul independent Mertek.

Din 2010, guvernul lui Viktor Orban a schimbat profund regulile jocului în domeniul mass-media, atrăgându-şi numeroase critici din partea UE.

Noile legi constrâng teoretic toate mass-media să se înregistreze pe lângă stat şi să producă subiecte "echilibrate". Un Consiliu al mass-media, ai cărui membri provin toţi din Fidesz, este în principiu mandatat să sancţioneze orice infracţiune.

Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a criticat televiziunea naţională MTV pentru tratarea partizană a referendumului antiimigraţie - în cele din urmă pierdut - organizat de putere.

A NINS în Sahara! Prima zăpadă după 40 de ani a acoperit dunele de nisip - FOTO

"Opozanţii guvernului au în continuare mass-media la dispoziţia lor", afirmă Agoston Mraz, de la think-tankul proguvernamental Nezopont.

O mâna de site-uri (Index, LVH, 444 24.hu) şi posturi de radio, precum Klub radio continuă să-şi revendice independenţa.

Dar lipsa de venituri din publicitate de la stat sau de la societăţi apropiate acestuia compromit viabilitatea economică a presei independente, potrivit observatorilor.

"Nu aş fi surprins ca guvernul să atace cele câteva mass-media independente rămase până la următoarele alegeri", când Orban ar putea candida în 2018 pentru un al treilea mandat consecutiv, consideră Andras Petho, un fost jurnalist de la Origo.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.