Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

În urma ploilor, prefectul Sucevei verifică starea iazurilor de decantare, dintre care patru cu cianuri

ziarmm.ro
iaz de decantare cianuri

Starea tehnică a nouă iazuri de decantare, dintre care patru cu cianuri, va fi verificată de o comisie specială, pentru a determina stabilitatea acestora şi impactul produs de ploile abundente din ultima perioadă, a informat, marţi, prefectul de Suceava, Iulian Cimpoeşu.

El a afirmat că s-a dispus constituirea unei comisii interinstituţionale, care să verifice starea tehnică a acestor iazuri, iar marţi a avut loc deja prima şedinţă în cadrul căreia s-a stabilit modalitatea de lucru în vederea verificării stabilităţii iazurilor şi identificării impactului asupra mediului.

Este vorba despre trei iazuri de coastă şi unul de vale, la Ostra, ce însumează peste 12 milioane de metri cub de steril, inclusiv cianuri în locaţiile de la Tărnicioara, Valea Straja, Ostra ABC şi Poarta Veche, ce aparţin Ministerului Economiei, conform agerpres.

Totodată, se verifică două iazuri ale Ministerului Economiei, de la Fundu Moldovei, din locaţiile Dealu Negru şi Pârâul Cailor, alte două din Şaru Dornei, de la Dumitrelu şi Călimani, precum şi unul din Iacobeni, de la Valea Hajului, ce aparţine de SC Sinarom Mining Group SRL.

Sterilul din aceste iazuri este de la prepararea cuprului, a baritei, sulfului sau manganului.

"Ne dorim să identificăm problemele de la fiecare iaz de decantare din judeţul Suceava, să identificăm soluţiile tehnice pentru a fi remediate acestea şi, ulterior, să facem demersuri pentru a asigura resursele financiare necesare finalizării lucrărilor de punere în siguranţă, astfel încât să asigurăm un impact asupra mediului cât mai redus şi siguranţă pentru oamenii care trăiesc în comunităţile din aval de aceste iazuri de decantare", a spus Cimpoeşu.

Din comisie fac parte reprezentanţi ai Prefecturii, ISU Suceava, Gărzii de Mediu, Direcţiei Silvice, Sistemului de Gospodărire a Apelor, Agenţiei pentru Protecţia Mediului, SC Conversmin SA Bucureşti (punct de lucru Vatra Dornei) şi primarii localităţilor pe teritoriul cărora se află iazurile respective.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.