Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Încă se poartă negocieri pentru a rezolva problema furnizării agentului termic - Colterm cere triplarea tarifului plătit de abonaţi, primarul cel mult dublarea

calorifer

Autorităţile din Timişoara încă încarcă să rezolve problema furnizării agentului termic către populaţie, iar compania Colterm a propus triplarea tarifului pe care să-l plătească abonaţii, potrivit news.ro

Primarul municipiului, Dominic Fritz, afirmă că a cerut cel mult dublarea tarifului, chiar şi aşa impactul asupra populaţiei fiind major.

Dominic Fritz afirmă că este o măsură nepopulară, dar care trebuie luată întrucât, pentru a continua negocierile, este nevoie de predictibilitate financiară.

”Colterm a propus triplarea tarifului de termoficare pentru abonaţii săi, în contextul creşterii masive a preţului la gaze naturale. Având în vedere impactul pe care o asemenea măsură îl va avea asupra timişorenilor, voi propune Consiliului Local să limiteze această propunere a Colterm la o dublare a tarifului.

Citește și: Se ZGUDUIE ministerul de INTERNE - Pretinse fapte penale de ABUZ în SERVICIU și DELAPIDARE..

Sunt absolut conştient că nici aceasta nu este o decizie populară, dar mi-o asum ca o parte a unei soluţii necesare şi responsabile în situaţia de faţă”, a transmis, luni, primarul municipiului Timişoara, Dominic Fritz.

Acesta precizează că sunt câteva argumente care să justifice această măsură şi le detaliază.

”Nicio companie nu poate supravieţui dacă este forţată să vândă la un preţ mai mic decât o costă să producă. Este baza economiei de piaţă. Solidaritatea timişorenilor, prin subvenţionarea termoficării din bugetul local, este limitată nu doar de lege (subvenţia fiind plafonată), ci şi de realitatea matematică.

Am ajuns la un punct în care, chiar dacă am da toţi banii din bugetul local la Colterm pentru subvenţie, tot nu ar ajunge să acopere preţul gazului”, a mai transmis primarul.

Acesta susţine că ”soluţia din trecut pentru a acoperi diferenţa între tarif şi cost real, folosită la preţuri de producţie mult mai mici decât azi, a fost să facă datorii la furnizor”.

”Pentru că nu a vrut să acopere factura nici din bugetul local, nici din tariful pentru populaţie, fosta administraţie ne-a lăsat peste 70 milioane datorii la E.On şi încă 230 milioane de datorii la alţi furnizori şi la stat.

De asemenea, a cumpărat şi certificatele CO2 din 2019 cu un credit pe care trebuie să-l stingem în acest an. Nu doar că trebuie să plătim aceste datorii acum, ci trebuie să facem şi plata în avans şi nu mai putem rostogoli costurile termoficării la nesfârşit în viitor”, a mai transmis primarul.

Acesta afirmă că discursul PNL, care susţine că doreşte creşterea tarifului pentru plata amenzii este ”o adevărată aberaţie şi o lipsă onestitate faţă de timişoreni”.

”Amenda la care face referire PNL este momentan suspendată de instanţă. Costurile de producţie calculate de Colterm, care au dus la majorarea tarifului, nu includ nici amenda nici datoriile istorice.

Suntem în pline negocieri, iar pentru a putea negocia mai departe cu furnizorii de gaze naturale şi cărbune avem nevoie să demonstrăm predictibilitate financiară, fapt care în toţi anii trecuţi a fost ignorat cu desăvârşire.

Majorarea tarifului arată că vrem să rezolvăm criza pe baza unor cifre reale care vor îmbunătăţi cash-flow-ul la Colterm. Calea populistă - "nu majorăm tarifele!" - nu rezolvă nimic şi nu aduce furnizorii la masă”, a mai transmis primarul.

Acesta precizează că nicăieri în România costurile pentru termoficare nu vor putea fi suportate doar de populaţie şi de bugetele locale, sumele fiind mult prea mari.

”Sper să avem în cel mai scurt timp un Guvern plin cu care să putem discuta. Ştiu că şi o dublare a tarifului va depăşi posibilităţile financiare pentru mulţi timişoreni. Am încredere că Legea consumatorului vulnerabil va atenua din efectele acestei decizii şi sper că viitorul guvern va lua măsuri suplimentare pentru populaţie.

Deciziile populare menite să peticească problemele pe termen scurt, rareori sunt cele responsabile, cu efecte benefice pe termen lung. Eu trebuie să aleg calea responsabilă. Şi nu pot să fiu decât sincer cu timişorenii: va urma o iarnă foarte grea pentru Timişoara şi pentru România.

Încercăm din răsputeri să ţinem termoficarea în picioare, chiar şi într-un sistem de avarie. Împreună cu echipa mea vom face tot ce ţine de noi pentru binele tuturor timişorenilor, indiferent dacă sunt sau nu racordaţi la Colterm”, a mai transmis primarul.

Şedinţa Consiliului Local Timişoara ar urma să aibă loc în această săptămână.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.