Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Incredibil! Cel mai mare datornic nu figurează pe „lista rușinii” a ANAF

Decizia conducerii ANAF de a publica lista datornicilor față de bugetul de stat pe site-ul propriu ar reprezenta o decizie bună dacă ar fi urmată și de alte liste cum ar fi situația datoriilor ANAF față de contribuabilii care au depus cereri de rambursare de TVA sau de restituire de impozite plătite în plus la buget și nesoluționate în termenul legal. Mai mult decât atât ANAF ar trebui să prezinte opiniei publice lista actelor administrativ-fiscale contestate de contribuabili în contenciosul administrativ precum și hotărârile judecătorești date în favoarea contribuabililor sau  în favoarea ANAF.

Dacă ANAF va prezenta opiniei publice aceste situații am putea spune că această instituție respectă principiul transparentei dar și asigură un tratament egal față de contribuabilii care și-au plătit în mod corect obligațiile sau au de primit sume de la bugetul de stat.

Publicarea listei datornicilor față de buget ar putea să ducă  la creșterea conformării voluntare din partea contribuabililor, mai ales din partea acelora care doresc să nu le fie afectată imaginea în spațiul public. Totuși, publicarea acestei liste poate afecta imaginea ANAF și anume în situația în care datele publicate de această instituție nu reflectă realitatea. Se știe că evidența debitelor pe care trebuie să le încaseze ANAF sunt de multe ori contestate de către contribuabili. Din acest motiv conducerea ANAF trebuie să își ia măsuri de precauție ca datele publicate să fie cele corecte. De exemplu în evidenta ANAF avem situații în care mulți contribuabili au în același timp de plătit impozite către buget dar și de încasat sume reprezentând TVA de rambursat sau impozite plătite în plus. Înainte de publicarea listei datornicilor organele fiscale din cadrul ANAF ar trebui să compenseze creanțele cu obligațiile contribuabililor. Cei care datorează impozite și taxe la buget ar trebui să știe că neplata acestora la termenele prevăzute de lege afectează acele cheltuieli pe care trebuie să le facă instituțiile publice cu pensii, salarii și investiții publice.

În același timp și ANAF trebuie să înțeleagă că nerestituirea sumelor solicitate în mod legal de către contribuabili de la bugetul de stat afectează în mod major activitatea economică a acestora având efecte devastatoare asupra locurilor de muncă din sectorul privat. Prin neîncasarea sumelor cuvenite de la bugetul de stat multe firme au intrat în insolvență sau în faliment. Se știe că în momentul de față suma cererilor de rambursare a TVA și a cererilor de restituire a impozitelor plătite în plus este de câteva miliarde de lei. Dacă aceste sume nu ar rămâne în trezoreria statului să finanțeze deficitul bugetar fără dobânzi și ar intra în conturile firmelor în termenul legal acestea nu ar mai fi obligate să intre în insolvență. Mai mult, aceste firme nu s-ar confrunta cu lipsa disponibilităților bănești în momentul în care ar avea de plătit obligații către alte firme sau salariile angajaților. ANAF ar trebui să înțeleagă că prin acest mod de abordare a creat premisele apariției unui risc sistemic în economie. De exemplu multe firme care nu își încasează creanțele de la firmele care au de primit bani de la buget sunt în situația să nu poată plăti obligațiile fiscale iar ANAF le sancționează prin blocarea conturilor sau prin scoaterea la vânzare a bunurilor destinate activității economice.

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.