Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Industriile de artă şi creative au reprezentat un record de 1 trilion de dolari din economia SUA în 2021, arată un nou raport

Artmark
expozitie de arta

Sectoarele de artă şi cultură au reprezentat mai mult de 1 trilion de dolari din economia SUA în 2021 şi o parte record din valoarea economică totală a ţării, conform datelor noi de la guvern, potrivit news.ro.

National Endowment for the Arts (NEA) şi Biroul de Analiză Economică (BEA) au publicat, miercuri, cea mai recentă analiză a economiei a 35 de industrii din domeniul artelor, scrie artnews.com.

Potrivit raportului, între 2020 şi 2021, valoarea economică totală adusă de industriile artistice şi culturale a crescut cu 13,7%, depăşind cu mult câştigurile economiei americane în general, care a crescut cu doar 5,9% în aceeaşi perioadă. Până la sfârşitul anului 2021, industriile artistice reprezentau 4,4% din produsul intern brut (PIB) al naţiunii.

Din cele 35 de industrii studiate, zece - inclusiv artişti independenţi şi organizaţii de arta spectacolului - au înregistrat o creştere semnificativă în 2021, însă niciuna nu a atins nivelul de producţie economică din 2019.

NEA a mai raportat că puţin sub 4,9 milioane de oameni au fost angajaţi în industriile artistice în 2021, ceea ce reprezintă o creştere faţă de 2020, când pandemia a redus activitatea economică în domeniul artelor la nivel mondial. Şi această cifră a fost sub cei 5,2 milioane de angajaţi din 2019.

Lucrătorii în domeniul artelor spectacolului şi instituţiile de artă, două dintre cele mai afectate zone în 2019, au crescut în 2021 cu 14%, ajungând la aproximativ 230.000 de angajaţi în total. Din nou, un câştig care era încă sub cei 323.000 de lucrători angajaţi de industrie înainte de Covid-19.

Totuşi, raportul notează că aceste cifre reprezintă doar angajaţii din organizaţiile de artă. Scăderea ocupării forţei de muncă în unele zone ar putea fi explicată printr-o dependenţă crescută de independenţi sau lucrători contractuali în această perioadă. În mod istoric, persoanele care desfăşoară activităţi independente reprezintă o cantitate disproporţionată din forţa de muncă în domeniul artelor în comparaţie cu alte industrii.

„Acest raport anual al NEA şi BEA subliniază că artele şi cultura sunt o parte esenţială a economiei americane. Totuşi, este la fel de evident că sectorul se confruntă în continuare cu dificultăţi imense din cauza Covid-19”, a declarat preşedinta NEA, Maria Rosario Jackson, într-un comunicat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.