Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Informarea romanilor din Marea Britanie cu privire la procesul BREXIT

content-image

O delegație a Ministerului pentru Românii de Pretutindeni a efectuat în perioada 17-19 noiembrie o vizită de lucru în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, în condițiile celor mai recente evoluții privind procesul de ieșire a Marii Britanii din Uniunea Europeană (Brexit) și a nevoii de informare a românilor stabiliți pe teritoriul britanic cu privirile la drepturile și obligațiile ce le revin post-Brexit.

Vizita de lucru a avut loc în contextul în care negociatorii europeni și cei britanici au agreat forma Acordului de retragere, documentul urmând să fie supus aprobării Parlamentului European și a Legislativului de la Londra.

Sâmbătă, 17 noiembrie a.c., în prima zi a deplasării, delegația MRP condusă de subsecretarul de stat Victor Ionescu a avut o întrevedere informală cu reprezentanți ai filialei din Marea Britanie a Ligii Studenților Români din Străinătate, cu reprezentanți ai cultelor și cu membrii comunității și au participat la conferința anuala GRASP (Global Romanian Society of Young Professionals) și la dezbaterea „100 years past, 100 years to come” organizata de Forumul Arhitecților și Urbaniștilor România (RAUF).

Deși diverse în ceea ce privește formatul, toate reuniunile au avut ca temă principală elementele acordului de retragere a Regatului Unit din UE, bunăstarea cetățenilor români stabiliți pe teritoriul britanic fiind o prioritate a MRP.

De asemenea, participanții la discuții și-au manifestat interesul față de preluarea de către România a președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene, la 1 ianuarie 2019. În marja președinției deținute de România, MRP va organiza reuniuni la București, Bacău și Craiova, la nivel de experți, pe tematici importante pe agenda europeană precum libera circulație a lucrătorilor în spațiul comunitar și reîntoarcerea și reinserția socio-profesională a diasporei.

Duminică, 18 noiembrie, la invitația Ambasadei României în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și cu sprijinul comunității creștin-ortodoxe din Londra, delegația MRP a participat la o sesiune de informare pe tema Brexit. Subsecretarul de stat Victor Ionescu le-a prezentat participanților elementele principale ale acordului de retragere, precum și mesajul de susținere si implicare a ministerului.

Reprezentanții ministerului au continuat vizita de lucru în prezenta pastorului Vili Costescu de la Biserica Adventistă, purtând discuții despre generațiile tinere de români și procesul britanic de dobândire a dreptului de ședere.

În cursul serii, delegația a vizitat Biserica Penticostala “Peniel” Londra, unde a prezentat pe larg problematica Brexit și a dialogat cu fiecare participant în parte. Agenda zilei a inclus și o întâlnire cu comunitatea românească, unde au participat reprezentanți ai mediului asociativ și ai celui de afaceri din Londra și împrejurimi.

Luni, 19 noiembrie, delegația MRP a vizitat doua șantiere situate în Wembley și Luton, unde lucrează aproximativ 3.000 de români. În discuțiile cu reprezentanții ministerului, conaționalii s-au referit la necesitatea de a fi mai bine informați cu privire la aspecte precum dreptul de ședere și contextul economic. Subsecretarul de stat Victor Ionescu le-a comunicat existența punctului de contact ce le este dedicat la nivelul MRP, încurajându-i să trimită întrebări și sesizări la adresa brexit@mprp.gov.ro. De asemenea, demnitarul s-a referit la măsurile luate de Guvernul României pentru reîntoarcerea și reinserția profesională a românilor din diaspora, răspunzând interesului manifestat pe această temă de românii care au luat parte la întrevedere.

www.mprp.gov.ro

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.