Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Îngrijorările legate de inflație temperează entuziasmul investitorilor (analiză)

grafic inflatie scadere

Sezonul de raportări financiare din primul trimestru al acestui an a început cu cea mai slabă săptămână înregistrată de indicele S&P 500 din octombrie până în prezent. Este o corecție care trebuia să se întâmple de mai mult timp. Randamentele obligațiunilor trezoreriei americane sunt în creștere, iar dolarul a luat avânt în contextul unei rate a inflației peste așteptări și a instabilității geopolitice.

Slăbiciunea piețelor din ultima vreme este determinată de publicarea unui nou raport săptămâna trecută privind inflația din SUA, care a crescut la 3,5% și de perspectiva de a avea doar două reduceri a ratei dobânzii Rezervei Federale în 2024. De asemenea, cel mai recent raport privind vânzările cu amănuntul din SUA, care arată un consum puternic, sporește îngrijorarea că dobânzile vor rămâne ridicate mai mult timp.

Pe de alta parte, până în prezent perspectivele sezonului de raportări financiare din primul trimestru arată bine. După ce 6% dintre companiile din S&P 500 și-au publicat rezultatele , 83% dintre acestea au avut surprize pozitive pentru investitori. Toate marile bănci americane au prezentat rezultate bune - JPMorgan, Citibank și Wells Fargo depășind așteptările analiștilor financiari. Goldman Sachs a fost, de asemenea, o surpriză pozitivă în ceea ce privește profitul și veniturile din primul trimestru, creșterea fiind alimentată de o sporire a veniturilor din tranzacționare și din serviciile bancare de investiții.

Dar acest rezultat inițial bun este posibil să fie tras în jos la nivel sectorial de băncile regionale, cu venituri estimate în scădere cu 20%. Motivul este o combinație a activității slabe pe piețele de capital, reducerea marjelor pe măsură ce dobânzile la depozite le ajung din urmă pe cele la credite și necesarul unor provizioane mai mari la anumite credite. Însă scăderea profiturilor din sectorul financiar în ansamblu este atenuată de creșterea puternică a celor din sectorul asigurărilor, care se ridică la 40%. Piețele se așteaptă deja la o redresare a marjelor nete de dobândă și la o intensificare operațiunilor pe piețele de capital, ceea ce poate conduce la o supra performanță a acțiunilor bancare în acest an.

Europa se pregătește, de asemenea, pentru sezonul de raportări ale profiturilor. Sectorul financiar este cel mai mare sector de pe piețele europene și reprezintă sursa a 80% din finanțările de pe continent, ceea ce este opusul SUA, care se finanțează în principal de pe piețele de capital. Creșterea și rentabilitatea acestui sector este net superioară celui din SUA, în timp ce evaluările sunt cu o treime mai scăzute. Pe măsură ce ratele dobânzilor au crescut, evaluările băncilor europene aproape că s-au dublat față de nivelurile minime. În mod excepțional, băncile europene au acum o creștere a profiturilor și o rentabilitate a capitalurilor proprii mai mari decât cele americane. Acesta este motivul pentru care așteptările investitorilor sunt ridicate.

În timp ce se știe că investitorii individuali sunt atrași de companiile de tehnologie, realitatea portofoliilor de investiții arată că cel mai mare interes este pentru sectorul serviciilor financiare. Conform ultimului sondaj eToro Retail Investor Beat, acțiunile din domeniul serviciilor financiare se regăsesc în 64% din portofoliile investitorilor individuali globali și în 66% din cele ale investitorilor individuali români. Tehnologia se află pe locul al doilea, peste 42% dintre investitori având în portofoliile lor acțiuni din acest sector, urmată de energie și imobiliare.

_

Bogdan Maioreanu, analist și comentator de piață al eToro, are peste 20 de ani de experiență în domeniul serviciilor financiare și al investițiilor, precum și un background solid în jurnalism. A ocupat diferite poziții de conducere în zona de Corporate Banking în cadrul Raiffeisen Bank și OTP Bank, pentru a trece apoi .la consultanță în afaceri, lucrând pentru mai multe companii printre care și IBM România. Bogdan are un Executive MBA de la Asebuss și Washington University.

Despre eToro Group

eToro este o platformă socială de tranzacționare și investiții care le permite utilizatorilor să își dezvolte cunoștințele și veniturile ca parte a unei comunități globale de investitori. eToro a fost fondată în 2007 cu misiunea de a deschide piețele globale pentru ca toți cei interesați să poată tranzacționa și investi într-un mod simplu și transparent. În prezent, eToro este o comunitate globală cu peste 35 de milioane de utilizatori înregistrați care își împărtășesc strategiile de investiții; oricine poate urma strategiile celor care au avut cel mai mare succes. Datorită simplității platformei, utilizatorii pot cumpăra, deține și vinde cu ușurință active, își pot monitoriza portofoliul în timp real și pot efectua tranzacții oricând doresc.

Atenționare privind exonerarea de răspundere

Această comunicare este doar în scopuri de informare și educație și nu trebuie luată drept sfat pentru investiții sau recomandare personală, ofertă sau solicitare de a cumpăra sau vinde orice instrumente financiare. Acest material a fost pregătit fără a ține cont de vreun obiectiv de investiții anume al destinatarului sau de situația sa financiară și nu a fost pregătit în conformitate cu cerințele legale și de reglementare pentru promovarea cercetărilor independente. Orice referință la performanțele trecute sau viitoare ale unui instrument financiar, indice sau produs de investiții complex nu sunt și nu trebuie considerate a fi un indicator sigur pentru rezultate viitoare. eToro nu își asumă nicio răspundere că informațiile incluse în acest raport sunt în totalitate corecte și complete.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.