Înalta curte din Londra a respins luni plângerea mişcării pro-UE "UK in EU Challenge", care contestă legitimitatea rezultatului referendumului din 2016 privind Brexitul, invocând "practici ilegale" şi fapte de "corupţie", relatează AFP.
Judecătorul Duncan Ouseley a estimat că cererea organizaţiei a fost depusă prea târziu şi că era în orice caz fără speranţă, procesul de divorţ fiind în prezent într-un stadiu prea avansat, cu Brexit-ul prevăzut la 29 martie. scrie agerpres.ro.
Magistratul a mai considerat că "UK in EU Challenge" nu a adus probe ale impactului pe care l-ar fi avut asupra referendumului faptele invocate şi consideră la modul mai general cererea "nerezonabilă".
Cu prilejul unei audieri de vineri, organizaţia a reamintit în special că "Vote Leave", campania oficială în favoarea divorţului, a fost sancţionată pentru încălcarea codului electoral.
Unul dintre avocaţii guvernului, James Eadie, a respins argumentaţia mişcării, subliniind în special că soarta Brexitului se află în prezent în mâinile Parlamentului britanic.
Nimeni nu poate "anula legal declanşarea articolului 50" din Tratatul de la Lisabona, care a lansat procedura de ieşire din UE, a subliniat el. A recunoaşte acest drept ar însemna "îngrădirea puterii legislative", a insistat avocatul.
Votul deputaţilor britanici privind acordul de Brexit negociat de Theresa May cu Bruxellesul, iniţial planificat pentru 11 decembrie, a fost amânat luni sine die, prim-ministrul temându-se că acesta va fi respins din cauza puternicei opoziţii pe care o suscită.