Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cererile de înscriere în programul pentru susţinerea producţiei de legume în spaţii protejate pot fi depuse până pe 20 iulie la APIA

romaniaonline.info
legume

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) primeşte, până la data de 20 iulie 2021 inclusiv, cereri de înscriere în Programul pentru susţinerea producţiei de legume în spaţii protejate pentru anul 2021, a anunţat marţi instituţia.

Schema de ajutor de minimis se aplică pe întreg teritoriul României în anul 2021, pentru ardei gras şi/sau ardei lung, castraveţi, tomate şi vinete, iar valoarea ajutorului de minimis este de 2.000 de euro şi se acordă în lei, la cursul de schimb valutar de 4,8725 lei pentru un euro, stabilit de Banca Centrală Europeană la data de 30 septembrie 2020.

Plafonul total alocat acestei scheme de ajutor de minimis este de 150 de milioane de lei, echivalentul a maximum 30,785 milioane de euro la un curs valutar de 4,8725 lei/euro.

"Cererile de înscriere în program, însoţite de documentele obligatorii, se depun personal sau se transmit prin mijloace electronice, fax, poştă sau e-mail la centrul judeţean/local/al municipiului Bucureşti, unde solicitantul a depus cererea unică de plată pentru anul 2021 sau unde are domiciliul/sediul social sau în cadrul unităţii administrativ teritoriale unde are suprafaţa cultivată cea mai mare, până la 20 iulie 2021, inclusiv", precizează APIA, într-un comunicat remis AGERPRES.

Potrivit sursei citate, înainte de depunerea cererii de înscriere în program, fermierii solicită funcţionarilor APIA verificarea încadrării în plafonul maxim admis în cazul întreprinderilor/întreprinderilor unice, respectiv încadrarea în suma de 20.000 euro în decursul a trei exerciţii financiare, conform HG nr. 651/2021.

"Beneficiarul poate primi valoarea maximă de 2.000 euro, sumă rezultată prin scăderea din 20.000 euro a sumei tuturor ajutoarelor de minimis primite pe durata a trei exerciţii financiare, respectiv ajutoarele acordate în cele două exerciţii financiare precedente şi în exerciţiul financiar în cauză", subliniază APIA.

Rezultatul acestei verificări este transpus într-un document care se înmânează personal fermierului sau se comunică prin mijloace de informare electronică/poştă/curierat.

Valoarea ajutorului de minimis se acordă beneficiarilor care îndeplinesc condiţiile de eligibilitate numai pentru o singură cultură în anul de cerere şi numai pentru o suprafaţă de 1.000 mp. De asemenea, valoarea totală a ajutoarelor de minimis care se acordă unei întreprinderi/întreprinderi unice nu poate depăşi suma de 20.000 de euro pe durata a trei exerciţii financiare, în cursul exerciţiului financiar actual, respectiv anul depunerii cererii de înscriere în program şi în cele două exerciţii financiare precedente, conform prevederilor art. 3 alin. (2) din Regulamentul de minimis în sectorul agricol.

Pentru a putea beneficia de acest ajutor, producătorii trebuie să fie înregistraţi în registrul unic de identificare, denumit în continuare RUI, şi să deţină cod unic de înregistrare atribuit de APIA; să solicite ajutorul de minimis prevăzut de HG nr. 651/2021; să utilizeze o suprafaţă cumulată de minimum 1.000 mp, cultivată exclusiv cu una dintre culturile: ardei gras şi/sau ardei lung, castraveţi, tomate, vinete; să obţină producţiile minime corespunzătoare culturii înfiinţate; să fie înregistraţi în evidenţele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafeţele cultivate cu legume în spaţiile protejate, în anul 2021; să deţină Registrul de evidenţă a tratamentelor cu produse de protecţie a plantelor, completat începând cu data înfiinţării culturii şi avizat de oficiul fitosanitar judeţean; să facă dovada valorificării producţiei minime realizate, prin documente justificative în funcţie de forma de organizare.

APIA precizează şi producţiile minime pe care trebuie să le obţină producătorii pentru a beneficia de acest sprijin. Astfel, în sere, producţiile minime sunt: 2.900 kg/1.000 mp pentru ardei gras şi/sau lung; 5.000 kg/1.000 mp pentru castraveţi; 8.500 kg/1.000 mp pentru tomate; 3.000 kg/1.000 mp pentru vinete, iar în solarii: 1.600 kg/1.000 mp pentru ardei gras şi/sau lung; 3.000 kg/1.000 mp pentru castraveţi; 3.200 kg/1.000 mp pentru tomate; 2.000 kg/1.000 mp pentru vinete.

De asemenea, beneficiarii au obligaţia transmiterii, în scris, a notificărilor către centrele judeţene/locale/al municipiului Bucureşti unde au depus cererea de înscriere în program, în vederea efectuării controlului la faţa locului în termen de 10 zile înainte de recoltare.

"Verificările la faţa locului se efectuează de către echipe mixte formate din reprezentanţi ai APIA şi DAJ în termen de 7 zile de la notificare - APIA confirmă suprafaţa şi cultura pentru care se solicită ajutor de minimis, iar reprezentanţii DAJ efectuează evaluarea producţiei. Pentru obţinerea sprijinului, după efectuarea verificărilor în teren, urmare a notificării, fermierii au obligaţia să depună la centrele judeţene/locale APIA şi respectiv al municipiului Bucureşti unde au depus cererea de înscriere, documentele justificative prevăzute la art. 9 alin. (3) din HG nr. 651/2021, precum şi copia Registrului de evidenţă a tratamentelor cu produse de protecţie a plantelor, completat la zi şi avizat de oficiul fitosanitar judeţean, până la data de 3 decembrie 2021", se arată în comunicat.

Valorificarea producţiei se realizează în perioada 2 noiembrie - 2 decembrie 2021, iar dovada valorificării producţiei de legume în spaţii protejate o constituie bonul fiscal/factură/filă din carnetul de comercializare, conform agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.