Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Instanță americană: Administrația Biden a încălcat libetatea de exprimare - Presiuni asupra Facebook, Twitter și YouTube să șteargă postări

Casa Albă
Joe Biden

Casa Albă, oficialii din domeniul sănătății și FBI ar fi încălcat dreptul la liberă exprimare, prevăzut de Primul Amendament al Constituției SUA, în cazul persoanelor care au postat pe rețelele de socializare despre COVID-19 și alegeri, făcând presiuni asupra companiilor de tehnologie pentru a suprima sau a elimina postările, a decis o curte de apel federală.

Decizia Curții de Apel a celui de-al cincilea circuit a confirmat parțial un ordin al unui judecător federal din Louisiana, care a blocat multe agenții federale de a lua legătura cu companii precum Facebook, YouTube și X, fostul Twitter, în legătură cu moderarea conținutului.

Dar opinia de 75 de pagini a grupului de trei judecători a redus, de asemenea, în mod semnificativ domeniul de aplicare al ordinului care a reprezentat o victorie majoră pentru conservatori.

Casa Albă susține că a procedat corect pentru a apăra „sănătatea publică”

Administrația Biden are la dispoziție 10 zile pentru a solicita o revizuire a hotărârii de către Curtea Supremă.

„Departamentul Justiției analizează decizia instanței și își va evalua opțiunile în acest caz”, a precizat Casa Albă într-un comunicat. „Această administrație a promovat acțiuni responsabile pentru a proteja sănătatea, siguranța și securitatea publică atunci când se confruntă cu provocări precum o pandemie mortală și atacuri străine asupra alegerilor noastre. Opinia noastră consecventă rămâne aceea că platformele de socializare au o responsabilitate critică de a ține cont de efectele pe care platformele lor le au asupra poporului american, dar să facă alegeri independente cu privire la informațiile pe care le prezintă.”

Statele Louisiana și Missouri au intentat procesul împreună cu proprietarul unui site conservator și patru persoane care s-au opus politicii COVID-19 a administrației.

Procesul îi acuză pe oficialii administrației că au constrâns platformele să retragă conținuturi controversate, printre care acuzații de fraudă electorală, gestionarea de către FBI a laptopului lui Hunter Biden și pandemia COVID.

Casa Albă, „mesaje de intimidare și amenințări”

Completul de judecată al celui de-al cincilea circuit a constatat că Casa Albă a constrâns platformele prin „mesaje de intimidare și amenințări cu consecințe negative" și a comandat procesele decizionale ale companiilor de social media, în special în gestionarea postărilor legate de pandemie și de alegerile din 2020.

„Este adevărat că oficialii sunt interesați să se implice cu companiile de social media, inclusiv în probleme precum dezinformarea și interferența în alegeri. Dar guvernului nu i se permite să promoveze aceste interese în măsura în care se angajează în suprimarea punctelor de vedere”, au scris judecătorii.

Curtea de apel a redus hotărârea judecătorului districtual Terry Doughty din 4 iulie, spunând că aceasta a fost "prea extinsă". Doughty a declarat că procesul ar putea implica "cel mai masiv atac împotriva libertății de exprimare din istoria Statelor Unite".

De asemenea, a eliminat și unele agenții din ordin: Institutul Național de Alergii și Boli Infecțioase, Agenția pentru Securitate Cibernetică și Infrastructură și Departamentul de Stat. Mulți dintre acești oficiali guvernamentali, au decis judecătorii, "își exercitau în mod permis discursul guvernamental".

O victorie majoră împotriva cenzurii

Procurorul general al statului Louisiana, Jeff Landry, a calificat decizia de vineri drept o victorie majoră împotriva cenzurii.

„Aceasta este o victorie semnificativă pentru poporul american"” a declarat Landry într-o declarație pentru USA TODAY. „Și confirmă ceea ce am spus de la bun început: guvernul federal nu are voie să se angajeze în suprimarea punctelor de vedere, indiferent de ideologia ta politică.”

Procurorul general al statului Missouri, Andrew Bailey, a postat pe X: "Al cincilea circuit a confirmat ordinul instanței districtuale în cazul nostru de libertate de exprimare, Missouri vs. Biden, interzicând Casei Albe, medicului chirurg general, CDC și FBI să încalce drepturile de Primul Amendament a milioane de americani."

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.