Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Institutul Național de Statistică face precizări despre locul nașterii din chestionarul de recensământ

Inquam Photos / Octav Ganea
recensamant 2022

Recensământul Populației și Locuințelor se află în plină etapă de autorecenzare. O întrebare din chestionar, cea legată de locul nașterii, pare să fi produs neclaritate în rândul unor persoane care au vrut să se autorecenzeze. Institutul Național de Statistică face precizările cuvenite și explică faptul că definirea locului nașterii nu este făcută special pentru runda din acest an a recensământului, ci a fost folosită și la precedentele runde. În plus, definiția este dată de către un Regulment European, ea fiind folosită în toate țările Uniunii Europene, iar România s-a aliniat la toate prevederile pentru a fi o țară europeană.

”Referitor la consemnarea locului de naștere solicitat la completarea chestionarului pentru Recensământ, precizăm că menționarea acestuia ca loc de domiciliu al mamei în momentul nașterii celui recenzat, și nu ca loc al nașterii efective, are în vedere cerințele de natură demografică și sociologică în condițiile în care, în foarte multe cazuri, aceasta din urmă intervine în maternități situate în alte localități.

Această modalitate de înscriere a locului nașterii nu reprezintă o noutate metodologică a RPL 2021, ea regăsindu-se, în aceeași formă, și la recensămintele de populație efectuate în România și în țările membre ale Uniunii Europene în anii 2002 și 2011.

Logica acestui mod de înregistrare a nașterii este determinată de faptul că maternitățile sau casele de nașteri se află, de regulă, în centre urbane și consemnarea lor ca loc de naștere ar deforma considerabil realitatea demografică.

De pildă, o persoană a cărei mamă locuiește într-o comună limitrofă unui municipiu precum București, Cluj, Timișoara etc., și care s-a născut într-o maternitate din aceste mari orașe, pentru ca la câteva zile să revină împreună cu mama în comuna de domiciliu a acesteia ar fi incorect din punct de vedere sociologic și demografic să apară în analizele de specialitate privind copiii născuți în orașul în care își află sediul maternitatea.

Respectiva reglementare, urmează, de altfel, prevederile cerințelor europene, respectiv Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/2008 al Parlamentului European și Consiliului privind recensământul populației și al locuințelor în ceea ce privește specificațiile tehnice ale tematicilor și ale defalcărilor lor, care stipulează că “Informațiile privind “locul nașterii” se colectează în funcție de locul de reședință obișnuită al mamei în momentul nașterii sau, dacă nu sunt disponibile informații în acest sens, în funcție de locul în care a survenit nașterea”.

În cele mai multe cazuri, locul de naștere coincide cu cel consemnat în înscrisurile oficiale, dar numărul excepțiilor este suficient de mare pentru a fi fost nevoie de precizarea la care face referire explicația apărută pe Facebook-ul INS.”, precizează Institutul Național de Statistică.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.