Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Institutul pentru Fizica Pământului: Undele seismului din Turcia au ajuns în România, fiind suficient de mari pentru a declanșa cutremure

INCDPFP
turcia-cutremur

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului a transmis marți că în urma analizei cutremurelor din Turcia s-a constatat că unde seismice s-au propagat în toate direcțiile și au ajuns și pe teritoriul țării nostre, fiind suficient de mari pentru a declanșa cutremure. Ulterior, institutul a eliminat fraza din comunicat, fără să explice de ce.

Redăm comunicatul original (sublinierea aparține redacției) postat la ora 12.52:

„Seismele s-au resimțit în toată zona de sud-est a Turciei, în Siria, dar şi în Liban şi Cipru și au fost urmate de 145 de replici, trei dintre ele cu magnitudini mai mari de 6,0.

Cutremurul cu magnitudine 7.8 s-a produs în urma unei falieri de tip alunecare pe direcţie, la adâncime superficială. Ruperea s-a produs fie pe o falie aproape verticală, orientată nord-est – sud-vest, cu deplasare senestră, fie pe o falie orientată sud-est – nord -vest, cu deplasare dextră. Falia Est Anatoliană presupune deplasarea spre vest a Turciei ȋn Marea Egee, în timp ce zona faliei transformante a Mării Moarte presupune deplasarea spre nord a plăcii Arabice în raport cu plăcile Africană și Eurasiatică.

Falia nord-anatoliană care se deplasează către sud-est este mai apropiată de România și ar putea influența mișcarea seismică din Vrancea, cu toate că România și Turcia se afla pe plăci tectonice diferite. Falia care se deplasează înspre sud este mai puțin probabil să influențeze seimicitatea din țara noastră. Cutremurul din Turcia a produs unde seismice care s-au propagat în toate direcțiile și au ajuns și pe teritoriul țării nostre, fiind suficient de mari pentru a declanșa cutremure.

Mecanismul cutremurului cu magnitudine 7.5 este de tip alunecare pe direcție. Ruperea s-a produs fie pe o falie aproape verticală, orientată est – vest, cu deplasare senestră, fie pe o falie orientată nord – sud, cu deplasare dextră. Localizarea preliminară a cutremurului de magnitudine 7.5 îl plasează în vecinătatea unei triple joncțiuni între plăcile tectonice Anatolia, Arabia și Africa”, a postat Institutul pe pagina sa de Facebook.

Institutul a șters la ora 15.00 din comunicatul inițial următoarea frază: „Cutremurul din Turcia a produs unde seismice care s-au propagat în toate direcțiile și au ajuns și pe teritoriul țării nostre, fiind suficient de mari pentru a declanșa cutremure”.

Extras din postarea originală:

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.