Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vizita premierului Filip la București. Cioloș spune că va da bani doar dacă va vedea reforme

romania-moldova

Pavel Filip, noul premier al Republicii Moldova, s-a întâlnit marți, 26 ianuarie începând cu ora 10:00, cu premierul României, Dacian Cioloș, și, de la ora 12:00, cu președintele Klaus Iohannis. Cele două întâlniri au venit pe fondul unei situații tensionate în Republica Moldova și al unei anumite ezitări din partea României privind cea mai bună abordare a cooperării româno-moldovene.

UPDATE 16.20: Călin Popescu Tăriceanu, Președintele Senatului, a declarat că Parlamentul va analiza cu prioritate împrumutul pentru Republica Moldova.

„Vreau să fac o referire specială la faptul că Parlamentul României va analiza cu prioritate solicitarea de reexaminare trimisă de Preşedinte în legătură cu împrumutul de 150 de milioane de euro pe care Guvernul României l-a acordat Moldovei. Cred că presiunile politice, sociale din Moldova şi dificultăţile economice sunt atât de mari, încât acest ajutor va fi mai mult decât binevenit”, a spus el, conform unui comunicat al Senatului.

UPDATE 14.55: Și la Palatul Cotroceni premierul Filip și-a afirmat angajamentul pentru reforme.

„Pentru noi a fost și este foarte important sprijinul României. Spuneam astăzi că niciodată până acum nu am simțit în profunzime puterea expresiei 'prietenul bun la nevoie se cunoaște.(...)

Țara noastră trece acum printr-o situație extrem de dificilă. (...) Suntem conștienți în ce perioadă ne-am asumat actul de guvernare. Vedem și cunoaștem această criză, nu doar financiară, dar și una socială, economică, dar și politică. Știm că Republica Moldova are nevoie de stabilizare astăzi pe toate aceste dimensiuni. Pornind de la acest fapt, suntem determinați să muncim zi și noapte la Guvern pentru a livra rezultate în final. Cunoaștem foarte bine cum nu trebuie să funcționeze un Guvern”, a declarat Pavel Filip, citat de Agerpres.

Și site-ul oficial al Guvernului Moldovei face referință la reforme, dar pune în prim plan atragerea de fonduri.

„Prim-ministrul României a reiterat sprijinul ţării sale pentru Republica Moldova, inclusiv prin alocarea primei tranşe în valoare de 60 de milioane de euro din asistenţa financiară de 150 milioane de euro, convenită anterior. Dacian Cioloş a precizat că acest lucru se va întâmpla imediat ce noul Guvern de la Chişinău va demonstra, prin fapte concrete, că este “angajat la reforme”.”, spune un comunicat oficial.

ciolos pavel.jpgDupă întâlnirea cu Filip, premierul Cioloș a afirmat că noul guvern moldovean trebuie să ia măsuri pentru implementarea reformelor dorite de cetățenii moldoveni, dar și de autoritățile române și cele europene, dacă își propune să fie credibil. România dorește să ofere un ajutor direct cetățenilor moldoveni "pentru a ieși din iarnă", dar restul măsurilor de sprijin depind de reformele implementate de Moldova și vor fi coordonate cu Comisia Europeană și FMI.

https://www.youtube.com/watch?v=7urI_p6esY4&feature=youtu.be&app=desktop

Înregistrarea întâlnirii celor doi premieri.

Premierul moldovean a mulțumit României pentru cooperare, a criticat opoziția din Republica Moldova (în special PSRM) și a promis că va dovedi prin fapte concrete orientarea sa proeuropeană.

Citiți și: Cine ce vrea în Republica Moldova

Conform Digi24, cei doi premieri au avut o întâlnire informală la Vila Lac înainte de întâlnirea oficială.

Pe agenda întâlnirilor Filip cu Cioloș și Iohannis s-ar afla și terminarea conductei de gaze Iași-Ungheni, construirea unei stații de comprimare necesare pentru ca România să poată exporta gaze în Republica Moldova și conectarea liniilor de înaltă tensiune, informează Agerpres. Rezolvarea acestor puncte ar crește independența economică a Moldovei față de Rusia. Primele declarații publice nu au făcut referință la aceste teme

Autoritățile și politicienii din România au salutat prudent învestirea Guvernului Filip, considerând-o un prim pas în construirea stabilității politice și declarând că Moldova are nevoie să continue reformele. Mai mulți protestatari au criticat poziția României văzând-o ca pe o susținere implicită a oligarhului Plahotniuc (personaj cheie în construcția Guvernului moldovean).

„Acum moldovenii se delimitează de România care nu are nici un pic de empatie pentru ce se întâmplă la Chișinău. Astăzi în Moldova, nu mai contează etnia, nici ce pașapoarte au în buzunar, acum contează ura pentru Plahotniuc, care li se pare că este sprijinit de România. Ura pentru Plahotniuc îi va împinge să se delimiteze de România, care nu le împărtășește această emoție. Problema identității care a chinuit Moldova 25 de ani se rezolvă în acest fel. Plahotniuc unindu-i pe români și pe ruși împotriva oligarhiei contribuie la conturarea naționalismului civic moldovenesc”, spune analistul român Armand Goșu, într-un interviu pentru Republica.

Au existat și poziții mai moderate. Maia Sandu, fost ministrul moldovean al Educației,  a sugerat condiționarea oricărui ajutor financiar de reforme.

„De exemplu, pentru Guvernul României care discută acordarea unei tranșe de 60 de milioane de euro către guvernul Republicii Moldova. Cerem următoarele reforme urgente: 1.Modificarea legislației sistemul bancar. 2. Legea cu privirea la reforma Procuraturii care se află în Parlament de mult timp. 3. Legea Comisiei Naționale pentru Integritate. Noi cerem guvernului de la Chișinău aceste lucruri și sperăm ca partenerii noștri de dezvoltare vor ține cont de aceste condiții atunci când vor acorda ajutor financiar Moldovei. România trebuie să dea bani Republicii Moldova, dar să se asigure că ei nu sunt furați."

Citiți și: EXCLUSIV – Maia Sandu: România să dea bani Moldovei, dar să se asigure că nu sunt furați

Vizita lui Pavel Filip în România este prima deplasare externă a premierului moldovean. Este de așteptat ca, odată întors acasă, să caute să folosească  relațiile cu România pentru a spori credibilitatea orientării sale pro-europene. Este de văzut în ce măsură autoritățile române vor fi capabili să repare începutul de destrămare a imaginii țării în fața electoratului pro-european al Republicii Moldova.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.