Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Intensificarea acidificării oceanelor va duce la înmulţirea speciilor de peşti mici şi la dispariţia celorlalte

google ocean explore 2

Diversitatea peştilor se va reduce în mod semnificativ, speciile mici, ca nişte ''buruieni'' - echivalentul din ocean al şobolanilor şi gândacilor de pe pământ - urmând să domine mediul acvatic din viitor din cauza creşterii nivelului de acidificare a apei, conform unui nou studiu realizat în Australia, citat vineri de DPA. Cercetarea efectuată pe parcursul a trei ani a fost publicată vineri în jurnalul ''Current Biology''.

''A fost precum călătoria în timp - se putea vedea în viitor cum ar putea arăta ecosistemul nostru şi speciile de peşti'', a declarat Ivan Nagelkerken, şeful proiectului şi ecologist marin la Universitatea din Adelaide. ''Dacă luăm în calcul numărul total de peşti, se poate observa că acesta va creşte de fapt în ciuda acidificării oceanelor, dar biodiversitatea locală se va pierde'', a explicat acesta.

Acidificarea oceanelor, supranumită ''geamănul cel rău al încălzirii globale'', apare ca urmare a prezenţei în atmosferă a dioxidului de carbon care se dizolvă în ocean crescând aciditatea acestuia peste limitele normale. Activităţile umane au contribuit deja la creşterea cu 30% a acidităţii oceanelor în ultimele secole, iar oamenii de ştiinţă susţin că fenomenul va continua să se agraveze pe măsură ce cantităţi mai mari de dioxid de carbon sunt emise în atmosferă, mare parte ca urmare a arderii combustibilor fosili precum cărbuni, gaze naturale şi petrol, conform Agerpres.

Nagelkerken a declarat că mare parte din cercetările efectuate în trecut asupra impactului schimbărilor climatice a implicat studii pe termen scurt a speciilor de peşti, care au anticipat o reducere a biodiversităţii acestor vieţuitoare. ''Însă nu am reuşit niciodată să oferim dovezi ferme'', a spus el. Studiul interacţiunii dintre specii în mediul marin natural în zonele gurilor vulcanice subacvatice, unde concentraţiile de dioxid de carbon sunt similare celor care se prognozează că vor exista în oceane la sfârşitul secolului, a demonstrat că una sau două specii de peşti dintre cele mici, cu un comportament dominant, s-a înmulţit, iar cele mai puţin agresive şi mai rare au dispărut, mai arată sursa citată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.