Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

EXCLUSIV - Interviu cu Nicușor Dan, USB. ”N-am fost ofertat de liberali” ”Bușoi nu știe problemele orașului” ”Vreau votanții M10, nu pe Macovei” ”PSD a derapat de la valorile democratice”

nicusorDanPOliticScan

Nicușor Dan are de gând să câștige Primăria Capitalei în 2016. Cum, care sunt planurile, cu ce îi va convinge pe bucureșteni să îl voteze, o să aflați din interviul pe care l-a acordat PoliticScan. Care ar fi prima decizie pe care ar lua-o și cum își va finanța campania? Care e principala piedică în calea victoriei?

Liderul USB a dezvăluit cu cine e dispus să facă alianțe, ce părere are despre candidatul PNL și dacă va candida cu partidul la alegerile parlamentare.

Nicușor Dan are un plan. Care e planul în 5 propoziții?

Fraza la care vă referiți a fost o campanie pe care am închis-o în 30 noiembrie, cu 3 puncte: cele 7 primării (PMB și cele de sector) să facă publice toate contractele din ultimii 3 ani, să permită unor firme de audit, nu Curții de Conturi, să auditeze cheltuielile, iar ANI să verifice averile tuturor directorilor din toate cele 7 primării și din instituțiile subordonate. Am strâns între șase - șapte mii de semnături și o să le redepunem, împreună cu cererile, la instituțiile astea. Dacă vorbim de București, care sunt proiectele cele mai importante pentru oraș... evident șoseaua de centură, în parteneriat cu CNADNR, în care spun foarte ferm că Bucureștiul trebuie să contribuie cu bani pentru că este o prioritate pentru Capitală, chiar dacă nu îi aparține. Rezolvarea problemei încălzirii. Nu ne mai putem permite să dăm 150 milioane de euro pe an pe subvenții, care înseamnă pierderea de pe rețea. Mai este un program pentru creșe și grădinițe de stat, care să fie suficiente și parteneriate cu cele care există deja private, ca să nu distrugem niște afaceri. Și la fel pentru școli, să fie suficiente pentru a putea permite ca toți copiii să studieze de dimineață, iar părinții să poată opta pentru programe after - school după amiaza. Mai e un proiect simplu de înțeles pentru toată lumea; să facem din tot ce înseamnă lacurile din nordul Capitalei un mare parc, așa cum el chiar era în epoca comunistă, și să reușim să facem niște centre de cartier, în care vârstnicii să poată juca table, orice tânăr să poată practica gratuit un sport, în care să mai ajungă și o piesă de teatru, ca să nu fie nevoie ca toată lumea să vină la Universitate să vadă un teatru sau un film.

Vă pare rău că nu ați avut un partid care să vă susțină la alegerile din 2012?

E o întrebare, în opinia mea, teoretică. Pentru că, teoretic, dacă eu aș fi fost ajutat de un partid, dacă aș fi avut primar fără Consiliu, aș fi putut face multe. Dar a rămas în mentalul colectiv că primarul nu poate să facă nimic fără Consiliu, dar este eronat. Practic primarul are 80% din putere și CGMB are 20%. Tot ce înseamnă atribuiri de achiziții publice, evaluarea funcționarilor din primărie, transparență, publicitate, facturile, toate astea sunt în atribuțiile primarului general și ar fi fost lucruri pe care aș fi putut să le fac. Însă tocmai din motivul asta niciun partid nu ar fi vrut să își aducă în primărie pe cineva cu care nu putea să continuie practicile dinainte.

De ce l-ar vota bucureștenii pe Nicușor Dan?

Cred că bucureștenii, ca și românii în general, așteaptă persoane oneste. Am văzut că a izbucnit din nou preocuparea față de corupție, iar cetățenii așteaptă o persoană competentă în meseria lui și eu cred că sunt. Al treilea lucru care mi se pare foarte important: sunt un om care a făcut ceva pentru București în ultimul anii, spre deosebire de niște oameni parașutați de partide care deodată vor să fie primari.

Mâine intrați în biroul primarului general și sunteți instalat în funcție. Care este prima decizie pe care o luați?

Dacă lucrul asta se va întâmpla, în iunie, voi chema directorul de la Economic să vedem cum stăm cu plățile. Pe chestiune de primele câteva zile voi avea o discuție cu directorii și unora dintre ei le voi sugera să plece. Pentru alții, echipa de consilieri cu care voi veni va începe să se uite prin actele pe care ei le-au semnat. Ar fi o naivitate să îți închipui că poți face ceva dacă nu vii cu o echipă de directori care sunt profesioniști și onești.

De ce nu promovați și alți oameni din USB? Care sunt numele cele mai cunoscute?

Este o decizie a echipei de comunicare. O să îi vedeți, așa este calendarul nostru de comunicare, foarte curând...în ianuarie. O să vedeți responsabilii pe domenii de activitate din echipă, oameni care în situația în care câștigăm vor candida legal la pozițiile de directori.

USB va avea candidați și la sectoare.

Vor fi oameni care au un CV profesional extrem de bun și pot să anticipez, nu a fost luată decizia finală, dar au fost conturate așa. În ianuarie - februarie e decizia finală. Sunt oameni care fie au avut poziții importante în firme, fie antreprenori, fie oameni din mediul universitar cu o experiență profesională în spate, fie din zona profesiilor liberale (avocați - arhitecți).

Cum aveți de gând să vă finanțați campania?

Ca și în 2012 o să facem totul foarte transparent, o să deschidem un cont, o să numim un mandatar, și o să începem să strângem bani. În 2012 am pus venituri și cheltuieli, pe măsură ce veneau, pe site. Așa o să facem și acum. Sperăm că noul ministru al Dialogului Social să organizeze o dezbatere foarte aplicată pe legea finanțării partidelor,  pe normele metodologice, pentru că mi se pare inadmisibil ca în momentul asta să nu poți strânge bani prin sms, dacă ești partid. Legea partidelor și mai ales normele metodologice propuse de AEP spun că nu poți să iei bani de la cineva, nici măcar 5 lei, fără să ai o copie după buletinul persoanei respective. Practic, pe sms nici nu se pune problema, iar pe donații online, unde oamenii sunt receptivi, nu poți să dai niște bani scoțând cardul din buzunar și tastând. Trebuie să descarci niște foi, să le completezi, să le scanezi. Complicat.

Vă bateți cu două partide mari în București, PSD și PNL. Ce șanse sunt ca buturuga mică să răstoarne carul mare?

Eu cred că un procent foarte mare de oameni s-a săturat de modul în care s-a făcut politică și sunt gata să voteze o alternativă, dacă le dovedește...Unu: ajunge să audă de ea și, doi, le dovedește că este credibilă.

Asta este miza noastră: să ajungem ca lumea să știe de noi și să îi convingem prin oameni, prin programul prin care îl propunem, că suntem serioși.

Aveți nevoie de majoritate ca să conduceți Bucureștiul. Cu ce partide veți face această majoritate? Dacă ați avea de ales între PSD și PNL, care ar avea prioritate?

Ideal ar fi să facem 50%. Va fi o decizie pe care o vom lua în partid, dar mi-e greu să cred că vom face cu PSD, date fiind derapajele din ultimii ani de la valorile democratice.

Ați primit ofertă de la liberali pentru a candida din partea lor la Primăria Capitalei? Dacă ați primi ați accepta sau nu și de ce?

Nu. Adică răspunsul este NU! Oameni din echipa mea s-au întâlnit cu oameni din zona liberalilor și în felul asta am aflat că există o discuție în partid, în care oameni de acolo sugerează...În situația în care...consider că e o întrebare teoretică pentru că nu-i văd să vrea să renunțe la poziția asta. În situația în care există un suport pe programul nostru și o garanție că programul nostru, adică vom face programul nostru, probabil că decizia va fi pozitivă. Eu nu o să retrag niciodată lucrurile pe care le-am spus despre fenomenul de corupție care a fost în Primăria Generală cauzat de toate partidele care au fost acolo. Și nu o să fie nicidecum, dacă o să fie, un amestec de candidați, de programe. Eu voi candida în numele USB, USB va candida pe lista lui și dacă PNL dorește o pocăință în fața electoratului și dorește să mă susțină...dar repet cred că e o chestiune teoretică.

Până acum pare a fi un singur candidat anunțat - Cristian Bușoi. Ce părere aveți despre Cristian Bușoi? Ați fi un primar general mai bun decât el? De ce?

Da. Fără îndoială! L-am văzut de câteva ori pe domnul Bușoi. Nu pare să cunoască problemele reale ale orașului. Am văzut că primul proiect pe care îl susține este un mare spital. Foarte bine. Lăudabil, dar cred că este mult mai potrivit cineva care a avut de-a face cu administrația publică din București, zi de zi, care cunoaște unde sunt problemele.

Și în plus pe așteptarea asta de reducere, oprire a corupției, nu cred că domnul Bușoi, care spune că e prieten cu domnul Moisescu și pare că și cu domnul Duicu, va răspunde acestei așteptări a electoratului și va putea să sfarme corupția din Primăria Capitalei.

Ce ar împiedica o alianță între USB și M10 la nivelul Capitalei?

Eu vreau să fiu votat și de oameni care o iubesc pe doamna Macovei și de cei care cumva o resping. Dânsa a fost foarte tranșantă pe multe subiecte care a împărțit populația și asta s-a răsfrânt asupra M10. Deci așa cum v-am spus prefer să dau răspunsul diplomatic în care îi prefer și pe unii și pe alții.

Dacă luăm scenariul cel mai bun - câștigați Primăria Generală și USB ia un scor bun. Aveți de gând sp mergeți cu partidul la parlamentare? Ce ați spera de la alegerile parlamentare? Aveți timp să puneți candidați în toată țara?

În primul rând că legea ne obligă să facem. Legea actuală spune că vei fi radiat dacă nu candidezi în 75 de localități la locale sau într-un județ întreg (București) la parlamentare. Deci vom fi nevoiți să facem exercițiul asta. Eu sper să apară suficient de multe forțe poltice locale reale, pentru că sunt și mulți politicieni vopsiți în partide noi. Noi am transmis actele noastre către mai multe locuri din țară, sunt mici grupuri care se formează. Așteptăm să vedem ce rezultate au ei la locale și în măsura în care este viabil vom face fuziune cu cei care au aceleași valori. Pragul e 5% național, 50% în București. Eu sper să existe suficient de multe locuri ca să putem să propunem ceva viabil, dacă nu vom fi nevoiți să facem o figurație de asta care mai mult va încurca, dar simt în societate că există disponibilitatea asta a oamenilor de a intra în politică. Dar ca să vă răspund exact la întrebare nu mă aștept să venim cu candidați în toate județele. Acolo unde apar ei în mod natural mă aștept să ajungem repede o înțelegere cu ei, dar nu vom inventa acolo unde ei nu există.

Dacă ar fi să vă gândiți, care ar fi cel mai important lucru care v-ar împiedica să câștigați Primăria Capitalei?

Evident resursele materiale. Avem un decalaj de notorietate și pentru a ajunge să acoperim asta trebuie resurse financiar și de fapt este una din marile noastre mize pe săptămânile următoare, dacă o să reușim să atragem resurse ca să creștem notorietatea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.