Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

INTERVIU – Ţărăniştii se organizează împotriva tandemului Udrea-Pavelescu

00, la Teatrul Naţional Bucureşti a avut loc lansarea Asociaţiei „Clubul Naţional Ţărănist – PNŢCD”. Preşedintele asociaţiei este Andrei Dimitriu, directorul Filarmonicii „George Enescu”, printre membrii fondatori aflându-se surorile Coposu, Gheorghe Ciuhandu şi foşti demnitari ţărănişti. Asociaţia şi-a declarat susţinerea la alegerile prezidenţiale pentru candidatul ACL, Klaus Iohannis. Despre această susţinere, planurile asociaţiei şi raportarea la PNŢCD vorbeşte Radu Rizescu, vicepreşedinte şi purtător de cuvânt al asociaţiei, într-un interviu pentru stiripesurse.ro.

Reporter: - Cine a participat la evenimentul de lansare?

Radu Rizescu: - Au fost vreo 100 de persoane. Contează și cine a fost, că nu au fost aduși cu arcanul. Au fost Rodica Coposu, domnul Ciuhandu, domnul Virgil Petrescu, Ionuț Gherasim, au fost mai mulți foști senatori, foști deputați, secretari de stat. Practic, a fost adevăratul PNȚCD, țărăniștii adevărați.

Rep.: - Care este activitatea clubului?

R.R.: - Am gândit activitățile clubului ca niște conferințe, unde să se întâlnească oamenii, să se dezbată idei, să se marcheze momente din istorie sau să se ia poziții politice relativ la realitățile momentului. Atâta timp cât altcineva vorbește în locul nostru și nu ne simțim reprezentați...

Rep.: - Rămâne valabilă decizia de a-l susține pe Klaus Iohannis?

R.R.: - Da. Susținerea domnului Iohannis a fost o decizie pe care am luat-o. Nu e o decizie în unanimitate, e o decizie majoritară. Am colegi care, ținând cont de crezul monarhic al partidului, ar fi crezut că era mai bine să purtăm în această campanie o dezbatere pe tema monarhiei și să discutăm avantajele monarhiei față de sistemul pe care îl avem acum. Dar decizia pe care am luat-o majoritatea colegilor mei și cu mine a fost aceea pe care o cunoașteți: că o astfel de politică ar fi o mână întinsă celui care pare în momentul acesta că are cele mai mari șanse să câștige.

Rep.: - Există posibilitatea ca asociația să se transforme în partid?

R.R.: - Există trei căi. Noi avem în momentul acesta o luptă juridică. Avem niște procese pe care le-am început de mult timp și încă nu sunt închise, în ceea ce privește contestarea calității lui Pavelescu de președinte al PNȚCD. Avem niște procese prin care încercăm să obținem validarea congresului pe care l-am ținut în 2008. Nici acum nu avem o decizie. Asta e o variantă. Sigur că durează și, așa cum merge justiția, nu văd într-un orizont de timp rezonabil un rezultat favorabil. Pe de altă parte, suntem în discuții cu o echipă care făcea parte din BNC (Biroul Național de Conducere – n.r.) pe care Pavelescu l-a înscris la tribunal. Acel celebru BNC ștampilă care i-a dat lui decizia de a fi înscris în registrul partidelor. Deci BNC-ul care e înscris în registrul partidelor, în majoritate, a luat decizia de a-l exclude pe Pavelescu și de a convoca un nou congres de reunificare. Asta ar fi a doua variantă prin care încercăm să punem în funcțiune PNȚCD-ul cel normal și nu această impostură. Sigur că dacă nu vom reuși prin niciuna dintre aceste două variante să ne exprimăm într-un PNȚCD normal din punct de vedere juridic, o să ajungem și la înființarea unei noi formațiuni politice care să continue valorile și principiile PNȚCD. Dar nu ăsta e primul nostru gând. Ar fi ultima variantă pe care să o luăm în considerare, pentru că 2016 trebuie să ne găsească cu posibilitatea de a ne exprima electoral. Între timp, ne exprimăm politic prin comunicate, negociind, creând evenimente care să permită întâlnirea oamenilor din cele mai variate facțiuni ale partidului. Chiar și astăzi la întânirea noastră au fost prezenți membrii BNC-ului oficial, nu au fost la Brașov. Intenționează cu ocazia asta să depună contestație.

Rep.: - Dacă BNC-ul oficial a fost alături de dumneavoastră, cine sunt cei care au participat la congresul de la Brașov?

R.R.: - Dumneavostră, din fericire, nu aveți experiența lucrului cu Aurelian Pavelescu. Eu, din păcate, în cunosc de 10 ani și știu ce face. După un rând de eșecuri electorale, oamenii care l-au susținut la un moment dat încearcă să-l înlocuiască. El, fără să ia în considerare vreo fărâmă din statutul partidului, numește oameni care de multe ori nici nu au legătură cu partidul. Găsește tot timpul câțiva oameni. Practic, la congresul de azi au participat oameni numiți, nu aleși. Seniorii, liderii organizațiilor județene nu au fost prezenți. Nu pot să spun chiar nimeni, pentru că nu am o situație exactă, dar un număr nesemnificativ. Am înțeles că sala a fost plină mai mult cu reprezentanți ai PMP decât cu țărăniști. Deci nicio figură recongnoscibilă ca național-țărănist nu a fost prezentă alături de Pavelescu.

Rep.: - Ce părere aveți despre declarațiile președintelui Băsescu despre referendumul monarhie vs. republică?

R.R.: - E o nouă dovadă a inconsecvenței pe care o are, din păcate, președintele Băsescu și a ușurinței cu care tratează teme de importanță majoră. Adică să vorbească de monarhie acum, după ce a avut atitudinea aceea publică de sfidare a regelui este un moment cum face de obicei. A profitat de moment și a aruncat pe piață și ideea referendumului pentru monarhie, care oricum nu e de actualitate, pentru că nu a existat o campanie de informare.

Citește și: Dublă lovitură pentru Udrea din partea ţărăniştilor

Foto: puterea.ro

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.