Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Întrebare cheie: 'Unde este România în marile afaceri ale lumii?'

arhiva personala
Laurentiu Rebega

Europarlamentarul Laurențiu Rebega, vicepreședintele Grupului Europa Națiunilor și Libertății, a lansat public printr-un comunicat de presă o întrebare cheie: ”Unde este România în marile afaceri ale lumii?”

Rebega face trimitere la faptul că zilele trecute a avut loc un eveniment foarte puțin mediatizat în țara noastră, întâlnirea de la Beijing, la care au participat 29 de șefi de state și la care s-a lansat proiectul „Belt and Road”, o formă de cooperare care pleacă de la vechiul Drum al Mătăsii care lega, la începutul Evului Mediu, Europa de China. ”Proiectul nu este nou, ideea fiind lansată în urmă cu mai mulți ani, dar China, inițiatoarea și principala finanțatoare, a ținut să pregătească în amănunt planurile și obiectivele. Proiectul va aloca circa 900 de miliarde de dolari numai pentru infrastructură, urmând să pornească din China, să străbată Asia Centrală, Turcia și să ajungă, la final, în Balcani. Președintele Xi Jinping a condus lucrările la care au participat, printre alții, președinții Rusiei și Turciei, Vladimir Putin și Recep Erdogan. Președintele chinez a afirmat că acest proiect trebuie să aducă pace și cooperare, având „potențialul de a ridica nivelul de trai pentru 70% din populația lumii”. De asemenea, poate surprinzător, președintele Xi a cerut liderilor mondiali să îmbrățișeze globalizarea și să respingă protecționismul”, explică Rebega coordonatele evenimentului. După care se întreabă ”unde este România față de acest proiect?” și arată că nu crede ”că susținerea proiectului european este incompatibilă cu urmărirea unor oportunități în alte părți ale lumii. România a avut relații excelente cu China și se bucură, încă, la Beijing, de simpatie și interes”. Europarlamentarul român observă că ”autoritățile de la București ignoră faptul că prima condiție pentru a exista pe harta lumii este să participe activ la cât mai multe întâlniri de cooperare internațională. România ar fi putut, din perspectiva relațiilor istorice cu China, să-și construiască un formidabil rol de interfață între Uniunea Europeană și gigantul asiatic”.

Dar, adaugă Rebega, ”hai să spunem că nu ne place să discutăm cu China! Dar nu suntem în stare să discutăm nici cu vecinii noștri europeni! Tot zilele trecute, în Polonia, a avut loc Congresul Economic European, un eveniment la care țara gazdă s-a înfățișat ca un veritabil lider regional, prezentând proiecte de infrastructură cărora li s-au alăturat Ungaria, Slovacia, Lituania, Bulgaria și Grecia. Față de interesul manifestat de autoritățile din aceste țări, să arătăm că din țara noastră a participat o singură persoană, profesorul Peiu, care a mers, probabil, din proprie inițiativă”.

Spre deosebire de țările care participă la aceste evenimente și sunt atente la marile proiecte economice, atrage atenția Rebega, ”pentru România, o știre importantă este că premierul Grindeanu merge la pescuit cu președintele Camerei Deputaților. Or fi prins ceva? Și dacă au prins, noi, cetățenii, cu ce ne alegem din asta?”

Avertismentul europarlamentarului român e sumbru: ”România rămâne tot mai în urmă, într-o cursă în care toate țările se luptă pentru a avea cât mai multe oportunități de dezvoltare. Noi continuăm să credem, naivi și leneși, că Bruxellesul sau Berlinul ne vor trimite bunăstare la pachet fără ca noi să facem nimic, doar în virtutea obedienței pe care o manifestăm”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.