Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Inundaţii pe arii extinse în statul Florida în urma uraganului Idalia

cnbc.com
uragan idalia

Inundaţii pe arii extinse în statul Florida în urma uraganului Idalia

Statul american Florida s-a confruntat miercuri cu inundaţii pe arii extinse după trecerea uraganului Idalia, în prezent furtună tropicală, care a dezrădăcinat copaci, a rupt linii de înaltă tensiune şi a măturat statul Georgia, transmite AFP, conform Agerpres.

Idalia, însoţit de vânturi cu viteze de până la 150 km/h, a atins zona de uscat la ora locală 07:45, lângă Keaton Beach din Florida, cu intensitatea unui uragan de categoria 3 din 5, conform Centrului Naţional pentru Uragane (NHC). Ulterior a fost retrogradat la nivel de furtună tropicală.

Nivelul apelor a crescut rapid în unele oraşe, însă nu au fost înregistrate până în prezent victime în Florida, a declarat guvernatorul Ron DeSantis într-o conferinţă de presă.

La Perry, un oraş situat pe traiectoria uraganului Idalia, zeci de copaci au fost doborâţi de vânt. Miercuri, în timp ce muncitorii oraşului încercau să cureţe străzile, locuitorii constatau pagubele.

Un pin a căzut pe casa lui John Kallschmidt, în vârstă de 76 de ani, care a declarat că a trecut printr-o experienţă "înfricoşătoare".

"A fost mai rău decât ne aşteptam", a povestit el pentru AFP adăugând că "aşa e viaţa în Florida; trebuie să te obişnuieşti cu astfel de lucruri".

Puţin mai departe, la Steinhatchee, un orăşel de coastă cu o mie de locuitori, strada principală, aproape pustie, era miercuri complet inundată şi părea a fi o prelungire a râului învecinat.

Patrick Boland s-a izolat în casă în loc să evacueze locuinţa şi nu regretă alegerea făcută. "Au căzut copaci în faţa casei mele, dar altfel casa a fost cruţată. Totul este în regulă", a explicat pentru AFP bărbatul de 73 de ani, vizibil uşurat.

- Pene de curent -

În alte oraşe nivelul apelor a crescut cu mare viteză, precum în Cedar Key, situat pe coastă, care a raportat valuri de peste doi metri, un record pentru această zonă.

În unele locuri, precum Tampa, inundaţiile i-au forţat pe locuitori să se deplaseze transportându-şi bunurile pe cap sau chiar în caiace.

În pofida pagubelor, autorităţile consideră că ceea ce era mai rău a fost evitat. "Am fost cruţaţi şi binecuvântaţi", a declarat şeriful din comitatul Levy, Robert McCallum.

Unele dintre zonele afectate "nu au mai fost niciodată lovite de un uragan major", a indicat guvernatorul Ron DeSantis.

Preşedintele Joe Biden a reamintit însă că este necesar ca oamenii să "rămână vigilenţi", deoarece furtuna îşi continuă deplasarea prin sud-estul Statelor Unite.

Circa 300.000 de locuinţe au rămas fără curent electric miercuri în statul Florida şi peste 200.000 în statul învecinat Georgia, potrivit site-ului specializat Poweroutage.us.

- Uraganul Ian -

"Idalia este cea mai puternică furtună care atinge zona de uscat în această parte din Florida în ultimii mai bine de 100 de ani", a declarat Deanne Criswell, şefa agenţiei federale de răspuns la dezastre naturale (FEMA), adăugând că 1.500 de angajaţi federali au fost dislocaţi. Preşedintele Biden a vorbit din nou, miercuri, cu DeSantis - la rândul său candidat la prezidenţiale în 2024 - pentru a-şi arăta sprijinul şi a coordona răspunsul federal, a precizat ea.

Aeroportul Internaţional Tampa a fost închis din cauza uraganului, zborurile fiind sistate pe Coasta de Est a SUA, afectată de un alt uragan, Franklin, venit din Oceanul Atlantic.

În extremitatea vestică a Cubei, ploile abundente generate de Idalia au provocat inundaţii şi pene de curent.

La sfârşitul lunii septembrie 2022, Florida a fost lovită de uraganul Ian, care a ucis aproape 150 de persoane şi a provocat pagube însemnate în timpul trecerii sale prin sud-vestul acestui stat.

Oamenii de ştiinţă au avertizat că furtunile devin mai puternice pe măsură ce planeta se încălzeşte pe fondul schimbărilor climatice.

"Nu cred că cineva mai poate să nege acum efectele schimbărilor climatice. Este de ajuns să priveşti în jur", a declarat Joe Biden, amintind "inundaţiile istorice" sau recentele incendii devastatoare din Hawaii şi Canada.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.