Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Investiții de peste 752 de milioane de euro la Apa Nova pentru a se reduce riscul de inundații - au fost implementate noi tehnologii

Apa Nova
Logo apa nova

Valoarea investiţiilor totale realizate de Apa Nova de la începutul concesiunii până în prezent este de peste 752 de milioane de euro, cu o valoare medie a investiţiilor în ultimii ani de aproximativ 36 milioane de euro/an, iar în ceea ce priveşte strict programul de investiţii în reţelele publice de alimentare cu apă şi de canalizare, care se întinde până în 2037, valoarea investiţiilor planificate este de 230,9 milioane de euro, a declarat pentru News.ro Alexandru Moldovan, director general adjunct Apa Nova. El a precizat că reducerea riscului la inundaţii în zonele centrale şi depresionare, protejarea sănătăţii populaţiei şi reducerea impactului asupra mediului şi a infrastructurii urbane reprezintă una dintre cele 4 axe ale planului investiţional, cu un efort estimat la 89,9 milioane euro.

Conform lui Moldovan, Apa Nova utilizează o serie extinsă de tehnologii în procesul de modernizare a reţelei de canalizare, pentru îmbunătăţirea infrastructurii existente şi optimizarea funcţionării sistemului, printre care  camere video performante pentru a evalua starea reţelei de canalizare şi a identifica eventualele probleme,  sisteme informatice avansate pentru a monitorizarea în timp real a fluxului de apă şi a nivelului de umplere a reţelei, identificarea pierderilor şi gestionarea fluxului de lucru al echipelor de mentenanţă, precum şi sisteme de monitorizare a calităţii apei, care permit identificarea  substanţelor nocive, a nivelului de poluare şi a eficacităţii proceselor de tratare, conform news.ro

Prezentăm integral interviul cu Alexandru Moldovan:

Ce programe de investiţii derulează în prezent Apa Nova în Bucureşti?

De mai bine de doi ani, compania noastră transformă în realitate unul dintre cele mai mari programe de investiţii din istoria Apa Nova, concretizat prin beneficii pentru toţi locuitorii Bucureştiului: de la extinderea infrastructurii de apă şi canalizare, conectarea unor zone periferice la sistemul centralizat, creşterea capacităţii de preluare a apelor uzate şi meteorice, adaptarea reţelelor de alimentare cu apă la noile cerinţe de consum şi reducerea timpului de întreruperi alimentare cu apă ca urmare a avariilor.

 

Acestui program de investiţii masive se adaugă investiţiile implementate anual de către Apa Nova, în scopul realizării obiectivelor operaţionale: modernizarea staţiilor de producţie, pompare şi epurare a apei, achiziţia de echipamente şi tehnologii, digitalizarea şi automatizarea proceselor.

Care este valoarea acestor investiţii şi pe ce durată se desfăşoară?

Valoarea investiţiilor totale realizate de Apa Nova de la începutul concesiunii până în prezent este de peste 752 milioane de euro, cu o valoare medie a investiţiilor în ultimii ani de aproximativ 36 milioane de euro/an.

În ceea ce priveşte strict programul de investiţii în reţelele publice de alimentare cu apă şi de canalizare, valoarea investiţiilor planificate în cadrul acestui program, care se întinde până în 2037, este de 230,9 milioane de euro. Scopul pentru care realizăm aceste investiţii este ca din ce în ce mai mulţi bucureşteni şi nu numai să beneficieze de servicii esenţiale la cel mai înalt nivel de calitate.

De la începutul programului în iulie 2020, până la  finalul anului 2022, valoarea totală a investiţiilor realizate în cadrul programului investiţional  a fost de aproximativ 41,1 milioane de euro. Au fost realizate extinderi şi redimensionări ale reţelei de apă de aproximativ 31 de kilometri şi peste 25 kilometri în reţeaua de canalizare.

Pentru 2023, proiectele de modernizare a sistemului public de alimentare cu apă şi de canalizare  beneficiază de un buget de  aproximativ 27,7 de milioane de euro şi constau în proiecte de reabilitare a sectorului pompare, înlocuire/reabilitare/extindere reţele de apă potabilă şi de canalizare şi contorizare inteligentă.

Toate aceste investiţii sunt realizate în condiţiile în care tarifele pe care le practicăm au rămas printre cele mai mici din ţară, ocupând locul 47 din 49 de operatori de utilităţi din România.

Investiţiile în reţeaua de canalizare vor avea şi efecte în ceea ce priveşte reducerea riscului de inundaţii în zonele în care de obicei se întâmplă asta atunci când plouă foarte mult în Bucureşti?

Cu siguranţă, aceasta este şi una dintre cele 4 axe ale planului investiţional pe care-l implementăm, respectiv reducerea riscului la inundaţii în zonele centrale şi depresionare, protejarea sănătăţii populaţiei şi reducerea impactului asupra mediului şi a infrastructurii urbane, cu un efort estimat la 89,9 milioane euro.

Pentru anii 2023 – 2024, am prevăzut  investiţii în reţeaua de canalizare în valoare de 35,3 milioane de euro. Astfel, peste 35 kilometri de reţea de canalizare vor face obiectul proiectelor de extindere şi redimensionare din cadrul programului, scopul fiind reducerea riscului la inundaţii, cu proiecte precum redimensionarea canalelor de serviciu şi realizarea unor sisteme de colectare-transport-stocare ape pluviale (~19.9 km reţea), reabilitare colectoare mari vizitabile (~7,7 km reţea) şi lucrări la colectorul B7-C1 (~0,5 km reţea).

Prin investiţiile realizate de la începutul concesiunii până în prezent, corelate cu acţiuni de îmbunătăţire a proceselor operaţionale, am reuşit să reducem avariile cu 71,31% şi am redus timpul mediu de intervenţie cu 91,37%. Asta în condiţiile în care sistemul de canalizare pe care noi îl administrăm este subdimensionat, fiind proiectat, per total, pe principiul 1/1, adică să permită o singură inundaţie pe an. Şi asta ar fi valabil dacă ar mai ploua ca în anul 1975, când au fost stabiliţi aceşti parametri de intensitate, durată şi frecvenţă, pe baza cărora a fost dimensionată reţeaua. Dar în ultimii ani, în Capitală, am avut ploi foarte puternice, care au depăşit şi 50 litri pe metru pătrat.

La nivel de investiţii în infrastructura publică, între anii 2000 – 2022, am extins reţeaua de canalizare cu 249,5 kilometri, am înlocuit 87,5 kilometri de reţea de canalizare şi peste 8.600 de racorduri.

Care sunt tehnologiile folosite de Apa Nova la modernizarea reţelei de canalizare?

Apa Nova utilizează o serie extinsă de tehnologii în procesul de modernizare a reţelei de canalizare, pentru îmbunătăţirea infrastructurii existente şi optimizarea funcţionării sistemului. Astfel, pentru a evalua starea reţelei de canalizare şi a identifica eventualele probleme, utilizăm camere video performante, acestea permiţând inspectarea vizuală a conductelor şi identificarea fisurilor, obstrucţiilor sau altor defecţiuni.

De asemenea, folosim sisteme informatice avansate pentru a gestiona reţeaua de canalizare în mod eficient, sisteme care permit monitorizarea în timp real a fluxului de apă şi a nivelului de umplere a reţelei, identificarea pierderilor şi gestionarea fluxului de lucru al echipelor de mentenanţă. Totodată, pentru a prelungi durata de viaţă a conductelor existente şi a evita înlocuirea acestora, utilizăm tehnologii de reabilitare, metode de îndepărtare a depunerilor şi tehnici de etanşare a fisurilor, iar pentru a asigura calitatea apei evacuate, folosim sisteme avansate de monitorizare a calităţii apei, care permit identificarea  substanţelor nocive, a nivelului de poluare şi a eficacităţii proceselor de tratare.

Pentru a gestiona eficient fluxul de apă şi operaţiunile reţelei de canalizare, avem sisteme de control şi automatizare la staţiile de pompare, care permit monitorizarea şi controlul parametrilor critici, cum ar fi presiunea, debitul şi nivelul de umplere, asigurând astfel o funcţionare optimă a sistemului.

Ce implică aceste tehnologii, prin ce sunt diferite faţă de cele folosite până în prezent, care vor fi beneficiile reale şi ce investiţii implică acestea?

Protejarea mediului este o prioritate absolută pentru noi, iar componenta reducerii impactului activităţilor asupra naturii este esenţială. De aceea, ne asigurăm că folosim în cadrul lucrărilor, de exemplu, tehnologii minim invazive de ultimă generaţie, trenchless, ponderea acestora fiind din ce în ce mai mare faţă de anii trecuţi.

Beneficiile sunt multiple, de la reducerea numărului lucrărilor cu săpătură deschisă, diminuarea impactului asupra mediului, a amprentei de carbon şi până la reducerea evidentă a disconfortului asupra riveranilor.

Când credeţi că reţeaua de canalizare a Capitalei va corespunde exigenţelor unui sistem modern?

În contextul evoluţiei tehnologice şi a necesităţilor în continuă schimbare, atingerea unui nivel de performanţă optim în ceea ce priveşte reţeaua de canalizare din Bucureşti este un obiectiv esenţial, pentru care noi depunem eforturi susţinute permanent.

Prin colaborarea şi implicarea activă a tuturor factorilor implicaţi, sperăm că această realizare va fi atinsă cât mai curând posibil, în beneficiul comunităţii.

Ce proiecte aveţi în desfăşurare efectiv pentru a vă plia pe extinderile de reţea rezultate din extinderea cartierelor rezidenţiale de la marginea Capitalei?

Din păcate, sunt multe proiecte în care dezvoltatori imobiliari construiesc fără să ţină cont de strategia de dezvoltare a infrastructurii reţelelor de canalizare. Cu sprijinul autorităţilor locale competente, suntem încrezători că putem gestiona cu succes aceste situaţii.

De exemplu, la această oră, avem proiecte în desfăşurare pentru a conecta cartiere rezidenţiale din zonele Luncilor – Sector 3, Valea Largă – Sector 6, Orşova – Uverturii - Sector 6 şi Berceni – Sector 4 la sistemul centralizat de canalizare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.