Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Investiţiile trebuie distribuite în perioada următoare în diferite clase de active ca să existe un echilibru

Bitcoin

Investiţiile trebuie distribuite în diferite clase de active, în aşa fel încât să existe un echilibru între activele cu risc mare, dar cu o rentabilitate ridicată şi cele cu risc mic, dar si cu potenţial de câştig mai redus, spun analiştii financiari citaţi de casa de brokeraj XTB România, care estimează că situaţia globală va fi complicată, cu căderi abrupte şi o revenire lentă către final de an, potrivit news.ro.

Casa de brokeraj a prezentat miercuri principalele concluzii ale specialiştilor despre cum văd aceştia evoluţia următoarelor trei luni, aprilie – iunie 2020.

XTB România a lansat a doua ediţie anuală a XTB Trading Masterclass - „O nouă ordine economică în 2020”, un proiect educaţional online dedicat traderilor, la care au participat cu prezentări în format video mai mulţi experţi, investitori profesionişti şi influenceri din sectorul financiar. Aceştia şi-au prezentat opiniile cu privire la diverse aspecte legate de investiţii şi o mai bună gestionare a banilor într-un context dificil şi volatil generat de pandemia de coronavirus.

Citește și: Incredibil! Iată ce medicament este pe lista OMS pentru combaterea Covid-19

Răzvan Topa, account manager în cadrul XTB România, vorbeşte despre importanţa diversificării portofoliului, pentru reducerea riscurilor asociate oricărui tip de investiţie. Pentru acest scop, se pot folosi instrumente financiare diferite, care se combină pentru a reduce riscul şi a spori rentabilitatea.

"Investiţiile trebuie distribuite în diferite clase de active în aşa fel încât să existe un echilibru între activele cu risc mare, dar cu o rentabilitate ridicată şi cele cu risc mic, dar si cu potenţial de câştig mai redus. Cu toate acestea, necesită să avem în vedere faptul că diversificarea dusă la extrem poate aduce mai multe efecte negative decât pozitive”, spune Răzvan Topa.

La rândul său, Claudiu Cazacu, consulting strategist în cadrul XTB România, este de părere că evoluţia în următoarele trei luni nu va fi omogenă.

"Unele state europene se vor comporta mai bine decât altele. În plus, vedem că Europa este mai avansată în această luptă împotriva noului coronavirus decât SUA, China şi Coreea de Sud au ieşit din primul hop, dar riscul de reapariţie trebuie monitorizat cu mare atenţie de către toate ţările”, afirmă el.

Elementul cheie în această situaţie este durata pandemiei, care însă nu poate fi estimată cu exactitate, iar răspunsul autorităţilor şi durata măsurilor restrictive vor fi esenţiale, mai spune Claudiu Cazacu.

"Se constată un grad foarte ridicat de incertitudine în prognoze, cu scenarii foarte variate privind evoluţia economică în zona Euro în următoarele 3 luni, în vreme ce, pentru SUA, JP Morgan estimează un minus de 14% în trimestrul 2 faţă de trimestrul 1, iar S&P minus 12% în aceeaşi perioadă. World Economic Forum vorbeşte despre China cum că pare să-şi revină cel mai repede din această situaţie. Personal cred că este uşor optimist scenariul acesta”, este de părere analistul.

Citește și: Reținută pentru 24 de ore în trecut, a ajuns acum, în plină stare de urgență, să aibă contracte cu statul! Tânăra este membru PNL

Cazacu consideră că vârful la nivel global va fi atins în circa o lună, adică în luna mai, şi se aşteaptă ca perioada de vară să fie mai liniştită.

"Deci, un scenariu destul de optimist în privinţa trendurilor asociate virusului pentru următoarele trei luni, dar cu situaţii destul de dificile pe un orizont mai scurt ”, concluzionează acesta.

De asemenea, Luca Dezmir, investitor la bursa de 17 ani, expert în Bitcoin, consideră că există o incertitudine totală în momentul de faţă.

"Există o corelaţie strânsă între piaţa cripto, Bitcoin şi pieţele financiare internaţionale. Acest lucru este determinat de faptul că unele fonduri de investiţii majore investesc în criptomonede. Iar faptul că Bitcoin a reacţionat negativ la criza produsă de Covid-19 este un semnal destul de rău pentru minerii care asigură funcţionarea reţelei de Bitcoin. Ei primesc o plată, în Bitcoin, de fiecare dată când produc blocurile din blockchain. Iar această plată scade o dată la circa patru ani prin procesul de halving. Următorul halving va avea loc cândva în luna mai, când minerii vor primi jumătate din cantitatea de Bitcoin pe care o primeau până atunci la producerea un bloc. Totodată, preţul Bitcoin a scăzut, deci ei se află într-o situaţie extrem de dificilă. Cu toate acestea, nu putem spune că Bitcoin nu va mai fi profitabil pentru producerea de blocuri. Sigur, anumiţi mineri cu cipuri mai vechi, vor închide minarea de Bitcoin, dar cei cu cipuri noi vor continua să mineze. Aşadar, în niciun caz nu vom asista la o prăbuşire a reţelei, cel puţin aşa estimează specialiştii internaţionali care urmăresc acest domeniu”, explică acesta.

Cât priveşte evoluţia pe piaţa a criptomonedelor în următoarele trei luni, Luca Dezmir face referire „swing-uri mari, pieţe agitate, volatilităţi extrem de mari”.

Citește și: BOR reacționează după declarația președintelui: BOR a respectat întocmai toate normele impuse prin leg

"Nu recomand day trading, dar putem intra în poziţii în funcţie de apetitul la risc şi capitalul fiecăruia”, mai spune investitorul.

Lorand Soares Szasz, antreprenor, expert în creşterea accelerată a IMM-urilor şi investitor la bursă, oferă o serie de recomandări pentru următorul trimestru financiar.

"Pentru cei care nu au o rezervă de bani care să le acopere cheltuielile pe 3, 6 sau 12 luni, să o construiască rapid, reducând din cheltuielile zilnice. Siguranţa unui cash oferă opţiunea de a evita decizii emoţionale, în perioadă de decelerare economică", afirmă el.

Pentru cei care au un back-up mai mare de 100.000 euro în aceeaşi bancă, să împartă economiile între mai multe bănci pentru că Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare nu acoperă mai mult de această sumă în caz că banca respectivă intra în faliment.

"Recomand diversificare în investiţii. Eu investesc în afaceri mici, în imobiliare, la bursă, titluri de stat, titluri corporative şi metale preţioase. Pe bursă vă recomand să luaţi în calcul ETF-uri, adică pachete de acţiuni la mai multe companii din lume, nu acţiuni individuale. Randamentul, de exemplu, pentru SP500 (500 cele mai mari firme din SUA) este de 10% pe termen lung (istoric vorbind). `Follow the money` este un alt principiu pe care eu mă bazez. Să ne uităm, aşadar, la oamenii cu bani. Uită-te la marii investitori din lume ce fac cu banii lor, pentru că ei ştiu cu siguranţă mai multe decât noi. Nu în ultimul rând, recomand înţelepciune şi raţiune în orice decizie investiţională”, mai spune antreprenorul.

George Ionescu, doctor în economie, fost broker la BVB şi consultant în afaceri, crede că situaţia globală este complicată, cu căderi abrupte şi o revenire lentă către final de an.

"Important este să fim cât mai obiectivi şi să încercăm să filtrăm informaţiile venite de la turmă. Să nu uităm că investitorul inteligent este un realist care vinde la optimişti şi cumpără de la pesimişti, aşa cum spunea marele economist Benjamin Graham. De asemenea, în această perioadă de volatilitate crescută sfaturile lui Warren Buffet are trebui ascultate şi aplicate cu sfinţenie. El spune că există 2 reguli pentru investiţii de succes. Regula numărul 1 este să nu pierzi bani. Iar regula numărul 2 este să nu uiţi niciodată de regula numărul 1”, spune George Ionescu.

El precizează că dacă ne uităm la analiza tehnică, aceasta pare a da trendul în următoarele trei luni.

Bogdan Maioreanu, consultant de afaceri şi specialist în business continuity, investitor cu experienţă de peste 23 de ani pe piaţa de capital şi de peste 12 ani în piaţa Forex, afrimă că ce se va întâmpla în următoarele trei luni nu poate fi prevăzut, dar că va depinde de situaţia din fiecare ţară în parte.

"Cu cât politicile de distanţare socială vor fi mai puternice, cu atât recesiunea va fi mai severă", precizează el.

El este de părere că după ce vom trece peste valul principal al epidemiei vom asista la falimente ale firmelor mari care ard cash, fără a avea şi profit din operare.

"Accesul la bani va deveni mai dificil, vor exista schimbări de paradigmă în activitatea companiilor datorită faptului că munca de acasă reduce costurile de overhead şi cheltuielile cu închirierea birourilor. Fără dubii, comportamentul investitorilor şi al oamenilor se va schimba. Oamenii vor fi mult mai atenţi la lucrurile pe care dau banii şi îşi vor construi resurse de bani, fonduri de urgenşă. Cât priveşte investiţiile în start-up-uri, pe viitor, nu va mai fi suficientă doar o idee pentru a atrage capital şi vom vedea din ce în ce mai puţin runde de finanţare pre-revenue. De asemenea, multe dintre companiile româneşti vor învăţa să dezvolte planuri de continuitate a afacerilor, care nu au fost o prioritate până acum”, mai explică Maioreanu.

Valentin Nedelcu, investitor, financial coach, consultant fiscal şi fondator al comunităţii de finanţe personale şi investiţii Ştiinţa Banilor, vede prognoza pentru următoarele trei luni direct legată de evoluţia situaţiei medicale care ar trebui să se lămurească în acest interval de timp.

"Probabil că se vor seta următoarele etape de luptă împotriva virusului. De asemenea, vom putea evalua rezultatele măsurilor de izolare socială, cât şi costurile economice ale acestor măsuri. Ne aşteptăm la mai multă certitudine care să contribuie la scăderea volatilităţii pieţei şi la stabilirea unei direcţii clare. Cele mai importante aspecte sunt dezvoltarea pe scenarii şi planul de acţiune pe ambele variante de dezvoltare, fie rezolvarea crizei şi reluarea economiei, fie adâncirea crizei medicale şi, respectiv, financiare”, mai spune acesta.

La rândul său, Dan Sulica, investitor activ în pieţele financiare, vede incertitudine în prognozele pentru următoarele trei luni şi mai degrabă merge în zona aşteptărilor de rezolvare sau relaxare a carantinei. Abia după aceea, consideră el, se va putea face o primă evaluare a efectelor economice, care cu siguranţă vor include o recesiune, companii intrate în faliment, scăderi semnificative, se peste 10%.

“Chiar dacă băncile centrale injectează sume mari, blocajul economic e prea mare şi include prea multe ţări ca să putem spune că economia se va vindeca în curând. În 3 luni, poate vom fi mai liberi să ne mişcăm, dar din punct de vedere economic este prea devreme să vedem efectele adevărate ale recesiunii care urmează”, mai spune Dan Sulica.

Tiberiu Porojan, care coordonează platforma de informaţii financiare Financial Market, crede că după o perioadă de stabilizare a numărului de îmbolnăviri vom putea face previziuni.

“În luna mai, să ne aşteptăm la o aplatizare a numărului de îmbolnăviri. Măsurile de distanţare socială îşi vor fi făcut efectul, iar sectoare precum producţia, transportul şi serviciile, inclusiv turismul, îşi vor relua treptat activitatea”, este de părere Tiberiu Porojan.

În opinia sa, piaţa farma, livrările la domiciliu, soluţiile de video streaming, marketplace-urile şi alte companii online vor prezenta interes pentru investitori, în perioada următoare.

Iar antreprenorul Laurenţiu Mihai nu este optimist pentru perioada următoare, fiind îngrijorat că dacă situaţia va continua ne vom confrunta şi cu o criză alimentară. La nivel de investiţii, Laurenţiu Mihai vede un an plin cu suişuri şi coborâşuri.

“Eu cred că lucrurile o să continue să scadă, trebuie să mai avem răbdare şi să ne uităm cu atenţie la evoluţia situaţiei în Statele Unite”, conchide acesta.

El estimează că preţul aurului va creşte în 2020.

„XTB este un fintech în zona de brokeraj cu instrumente derivate şi acţiuni clasice care de 12 ani lucrează constant la dezvoltarea celei mai ample platforme educaţionale în acest domeniu din România. De aceea, am făcut eforturi şi de această dată să implementăm rapid şi eficient acest proiect care să ofere investitorilor acces la informaţii şi analize detaliate şi complexe, precum şi evaluări ale situaţiei actuale fără precedent istoric, din perspectiva unor nume importante din piaţă,” a explicat Irina Cristescu, general manager XTB România.

XTB este în prezent a patra cea mai mare casă de brokeraj de FX şi CFD-uri din lume şi cea mai mare din Europa Centrală şi de Est. Are birouri în peste 10 ţări incluzând Marea Britanie, Polonia, Germania şi Franţa. XTB este, de asemenea, reglementată de cele mai importante autorităţi de supraveghere din lume incluzând FCA şi KNF.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.