Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Învierea Domnului, inspiraţie pentru pictorul de icoane botoșănean Constantin Alexa

banulbotosanean.ro
Isus icoana Constantin alexa botosani

Învierea Domnului, considerată una dintre cele mai importante sărbători ale creştinătăţii, reprezintă pentru pictorul de icoane botoşănean Constantin Alexa una dintre cele mai puternice surse de inspiraţie în lucrările sale, potrivit agerpres.

Iisus Hristos cu coroana de ghimpi pe cap sau Iisus Hristos pe Cruce sunt două din temele de bază abordate, în perioada dinaintea sărbătorilor pascale, de artistul din Botoşani.

"În această perioadă este o încărcătură sufletească mai mare decât în celelalte perioade ale anului şi o aplecare spre cele sfinte şi, bineînţeles, pictatul icoanelor face parte tot din ansamblul acesta. (...) În momentul în care pictez, simt că nimic nu mai există în jurul meu. E o concentrare atât de mare, încât toate energiile se canalizează spre acea lucrare", a declarat, pentru AGERPRES, Costel Alexa.

Alexa are 65 de ani şi este, acum, pensionar. A lucrat 12 ani în sistemul de învăţământ, iar peste 20 de ani în sistemul penitenciar, acolo unde i-a învăţat pe deţinuţi nu doar să scrie şi să citească, ci şi să picteze. Este unul dintre cei mai apreciaţi artişti plastici din Botoşani, lucrările sale făcând, deseori, obiectul unor expoziţii atât la nivel judeţean, cât şi la nivel naţional. Icoanele au devenit nu doar specialitatea sa, ci şi pasiunea sa. Artă face de zeci de ani, însă chemarea spre pictură o are de circa 15 ani.

"În majoritatea lucrărilor în ultimul timp abordez iconografia. Pentru mine dorinţa de a picta icoane a fost lăuntrică şi a venit la un moment dat ca un fel de revelaţie. Încercam să pictez, dar nu îmi ieşea. Lucrul acesta s-a întâmplat, nu pot să spun din ce cauză, dar a venit la un moment dat şi, din momentul acela, am văzut că pot să pictez icoane. Perioada respectivă a fost marcată şi de nişte evenimente personale care m-au marcat şi probabil aplecarea mai mult spre divinitate şi spre Dumnezeu a fost determinantă în abordarea iconografiei", povesteşte artistul.

Pictează în special fie pe lemn ars, fie pe scoarţă, fie pe blat, iar toate icoanele sunt realizate în ulei. Nu pictează pentru bani, ci dintr-o chemare lăuntrică. Cea mai mare parte a lucrărilor sale sunt donate.

"Nu pictez în tempera. Toate icoanele mele sunt în ulei. E un lucru aparte. Probabil şi stilul pe care l-am abordat nu este cel clasic bizantin, ci un pic spre neobizantin şi spre realism şi de aici aplecarea mai mare spre ulei, iar icoanele par să aibă viaţă mai mare. (...) Am observat că icoanele pe lemn ars şi pe scoarţă sunt mai căutate, că au ceva mai aparte. În afară de reprezentarea propriu-zisă, un farmec aparte îl dă şi suportul. Ce fac cu aceste icoane? În afară că unele le valorific, prin vânzare, foarte multe, cred că dublul celor pe care le vând, le dăruiesc. Îmi place enorm să dăruiesc icoane. Pictarea e o chestie pe care o faci dintr-o mare plăcere, nu neapărat din dorinţa de a câştiga bani. De aici, probabil, şi dorinţa asta de a dărui", a precizat Alexa.

Printre beneficiarii donaţiilor sale se află numeroşi preoţi, dar şi biserici din Botoşani şi din ţară. Lucrările îi sunt apreciate, iar din acest motiv a fost ales să picteze şi catapetesmele unor biserici. În localitatea sa natală, satul Costeşti, din judeţul Iaşi, Costel Alexa ocupă un loc de cinste. Icoanele sale îmbracă la interior o biserică de lemn aflată în categoria monumentelor istorice.

"Este o biserică foarte frumoasă din lemn, atestată pe la 1500 şi care nu are interiorul pictat în frescă, fiind de lemn, şi preotul de acolo din localitate a schimbat toate icoanele şi toate icoanele la ora actuală de pe pereţi sunt făcute de mine", a spus Costel Alexa.

Pictorul reprezintă un model pentru mulţi deţinuţi care i-au trecut prin atelierul din Penitenciarul Botoşani. Foştii săi elevi au devenit, la rândul lor, pictori de icoane, unii cu calităţi apreciabile, iar acest lucru îi generează o mare satisfacţie profesorului.

"Acolo am avut şi satisfacţiile cele mai mari, nu neapărat în ceea ce priveşte realizările artistice, ci în ceea ce priveşte pregătirea deţinuţilor. Am făcut un fel de terapie prin artă şi cred că rezultatele cele mai bune au fost dovedite de faptul că am câţiva deţinuţi care, după ce s-au eliberat, au continuat să lucreze. Unul a luat chiar şi atestatul de la Mitropolie de la Iaşi şi a lucrat în domeniu lucrând biserici, iar alţii trăiesc, pe lângă alte lucruri pe care le fac, şi din vânzări de icoane. În afară de lucrul ăsta, cred că un mare câştig pentru cei care au trecut prin acel atelier, şi sunt peste 100 pe care i-am avut cursanţi acolo, a fost şi faptul că am observat la majoritatea o schimbare în bine în ceea ce priveşte comportamentul şi felul în care s-au raportat la viaţa de zi cu zi", a adăugat Alexa.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.