Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Legendara eroină Ioana d'Arc o să fie portretizată ca personaj nonbinar la Teatrul Globe din Londra

news.ro
teatrul bolsoi

Ioana d'Arc va fi reprezentată ca nonbinară în noua producție de la Teatrul Globe din Londra. "Oamenii și comunitățile merită să fie susținute și nu există o limită a numărului de persoane pentru care putem face acest lucru", a declarat actrița Isobel Thom pentru NBC News.

Legendara eroină franceză Ioana d'Arc va fi portretizată ca personaj nonbinar într-o schimbare radicală față de reprezentarea obișnuită a personajului istoric la Teatrul Globe din Londra.

Sfânta patroană a Franței, iubită pentru rolul ei în Asediul orașului Orleans între 1428 și 1429 - o victorie militară franceză majoră asupra englezilor în timpul Războiului de o sută de ani - în noua interpretare a vieții ei va fi prezentată la teatrul care a fost casa celebrului dramaturg britanic William Shakespeare.

Actorul nonbinar Isobel Thom va interpreta rolul în "I, Ioana", scenariu scris cu pronumele "ei" și "ele" de Charlie Josephine, care este de asemenea nonbinar, a precizat Globe într-un comunicat de presă. Spectacolul va fi regizat de Ilinca Radulian, care se identifică ca femeie.

"Povestea noastră despre Ioana este plină de bucurie și dragoste și speranță și magie și revoluție", a declarat Thom pentru NBC News prin e-mail sâmbătă.

"Poveștile și arta sunt o platformă pentru a împărtăși experiențe, pentru a întinde imaginația, pentru a emoționa și inspira, pentru a explora limbajul și pentru a reprezenta. Oamenii și comunitățile merită să fie susținute, iar numărul celor pentru care putem face acest lucru nu are limite", a adăugat Thom.

Într-o declarație separată, Michelle Terry, directorul artistic al Shakespeare's Globe, a declarat că teatrul "nu este primul care o prezintă pe Ioana în acest mod și nu vom fi ultimii".

"În ceea ce privește utilizarea pronumelor, "ei" pentru a se referi la o persoană la singular a fost urmărit de Oxford English Dictionary încă din 1375, cu ani înainte ca Ioana să se fi născut", a adăugat ea.

Producția își propune să "pună sub semnul întrebării binariul de gen" și "să ofere posibilitatea unui alt punct de vedere", a spus Terry Said.

"Teatrele produc piese de teatru, iar în piesele de teatru, orice poate fi posibil. Shakespeare nu a scris piese exacte din punct de vedere istoric. El a luat figuri din trecut pentru a pune întrebări despre lumea din jurul său", a spus ea.

Situat pe malul râului Tamisa, în Londra, Shakespeare's Globe Theatre este o reconstrucție modernă a teatrului original al celebrului dramaturg, care se afla pe același loc și a fost finalizat în 1599.

Distrus de un incendiu și apoi închis printr-un ordin public după Războiul Civil Englez, actualul Globe este cea de-a treia reconstrucție a teatrului și primește 1,25 milioane de vizitatori pe an.

Reprezentațiile originale ale pieselor lui Shakespeare, precum "Romeo și Julieta" și "A douăsprezecea noapte", ar fi inclus actori bărbați care jucau rolul unor femei și actori bărbați care jucau rolul unor femei care jucau rolul unor bărbați.

Născută țărancă în Franța medievală, Ioana d'Arc credea că Dumnezeu a ales-o pentru a-și conduce țara spre victorie în războiul de lungă durată cu Anglia. Ea i-a condus pe francezi la o victorie uimitoare în bătălia de la Orleans, dar a fost capturată ulterior de forțele engleze, care au ars-o pe rug în 1431, când avea 19 ani.

Identitatea de gen și sexualitatea Ioanei d'Arc a fost un subiect de dezbatere academică intensă timp de decenii în Franța și Anglia. În anii 1930, scriitoarea britanică Vita Sackville West a fost prima care a scris o biografie în care a emis ipoteza că Ioana ar fi putut fi lesbiană.

Însă unii legislatori și activiști au criticat decizia de a o face nonbinară.

Legiuitorul britanic Rosie Duffield a numit decizia "misoginie", în timp ce Sophie Walker, cofondatoare a The Activate Collective, care strânge bani pentru ca femeile să candideze în alegeri, a scris și ea pe Twitter: "Când eram mică, Ioana d'Arc prezenta posibilități palpitante despre ce ar putea face o tânără fată împotriva unor rânduri masive de bărbați. Rescrierea ei ca nefiind femeie și prezentarea ei ca un progres este o dezamăgire masivă."

Thom nu a răspuns direct comentariilor, dar, într-un tweet separat, i-a îndemnat pe oameni să vadă piesa înainte de a o judeca.

Alții, însă, au lăudat decizia, inclusiv actrița și compozitoarea Olivia Mace, care a numit ideea "interesantă" într-o postare pe Twitter. "Permiteți să fie explorată. Nu va face rău nimănui", a scris ea.

"Imaginând-o pe Ioana ca un ei/ele este un exercițiu de a o plasa pe Ioana în zilele noastre, conectând luptele Ioanei împotriva forțelor de opresiune cu ziua de azi. O piesă de teatru care face acest lucru nu înseamnă că spune 'Cred că Ioana era non-binară'. Ea pune întrebarea 'ce s-ar întâmpla dacă Ioana ar fi fost?"", a mai scris pe Twitter scriitoarea non-binară Diane Anderson.

"Acesta este motivul pentru care lucruri precum 'Hamilton' funcționează ca artă - știm că Hamilton și echipa sa erau bărbați albi. Aaron Burr și Leslie Odom Jr. nu seamănă deloc. Thomas Jefferson nu avea părul afro. Dar putem să ne imaginăm acest lucru, pentru că asta face arta", a adăugat Anderson.

De asemenea, o declarație de pe site-ul Globe a afirmat angajamentul său de a "deveni o organizație incluzivă și diversă". Aceasta a spus că teatrul "este fără echivoc în favoarea drepturilor omului" și că "bărbații și femeile trans și identitățile non-binare există și sunt valide".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.