Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iohannis răspunde tuturor criticilor într-un singur discurs

iohannisK

Nu puțini au fost cei care l-au acuzat pe Klaus Iohannis de o absență în viața publică pe perioadă nedeterminată. Nu puțini l-au acuzat că nu știe decât să urmărească cu "atenție și îngrijorare", după cum nu puțini au fost cei care au strâmbat din nas la deplasările sale în străinătate. Peste toate acestea, sondajele INSCOP  îl prezentau, începând cu luna aprilie a anului trecut, într-o scădere continuă (cu excepția lunii noiembrie 2015 - Colectiv). Astfel, i se contura președintelui  imaginea celui pompat artificial cu încredere datorită antitezei în care se găsea față de Victor Ponta, dar care „pas cu pas” părea să coboare cu picioarele pe pământ și cu cifrele din sondajele la cotele adevărate.

Faptul că Iohannis era într-o scădere continuă  nu mai reprezenta o surpriză pentru nimeni, cu atât mai puțin pentru echipa președintelui.

Screenshot_7 sondaj INSCOP privind încrederea în personalități

Astfel, se prefigura sau se lăsa așteptată, la orizont, o încercare de schimbare la față a lui Klaus Iohannis. Cronologic, putem afirma că primul pas al acestui proiect a constat în eliberarea președintelui de Dan Mihalache, fostul șef al Cancelariei Prezidențiale fiind „pensionat” pe un post de ambasador la Londra. Iohannis, prin asocierea cu Mihalache, a avut de pierdut la capitolul imagine încă de la început. Dar dacă anul trecut președintele își permitea scăderea în sondaje, în schimbul talentelor lui Mihalache, situația din acest an începea să devină critică.

Scăpat de Mihalache, președintele rămăsese totuși cu o serie destul de consistentă de fronturi deschise, pe care continua să primească lovituri, pornind de la neimplicarea în viața publică, deplasările externe, guvernul Cioloș ori delimitarea de problemele românilor din țară și străinătate. Toate acestea reprezentau fundația zvonului suprem potrivit căruia Iohannis nu își va încheia primul mandat la termen.

La toate acestea, Iohannis a avut răspunsuri punctuale în discursul susținut la Timișoara, luni, 25 aprilie, cu prilejul deschiderii conferinței „Diaspora în Cercetarea Ştiinţifică şi Învăţământul Superior din România”.

Neimplicarea în viața publică:

„Am preferat, pentru a nu deschide fronturi și falii, pentru a nu genera tensiuni de la nivelul funcției prezidențiale, să „las de la mine”, cum se spune, și să nu răspund provocărilor. Am crezut întotdeauna că e mai bine să vorbească acțiunile și faptele mele și că Președintele trebuie să fie un factor de echilibru cât mai puternic. A ieși din sfera senzaționalului cotidian înseamnă, în opinia mea, ca Președintele să nu întrețină dispute și să nu alunece în polemici. A construi consensul înseamnă deseori să aplanezi conflicte, iar acest lucru a părut, poate, ca o absență din arenă. Ceea ce am dorit să fie o dovadă de normalitate, unii au interpretat ca lipsă de implicare. Vă asigur însă că nu este,” a declarat Klaus Iohannis.

Guvernul „meu”:

„Vremea în care Președintele lua locul Premierului a trecut. (...) Sunt lucruri care mă nemulțumesc la acest Guvern, dar nu toate se rezolvă pe scena publică. Unii au vorbit despre acest guvern ca și cum ar fi “al meu”. Nu e guvernul meu. Acest guvern a fost o soluție, până la alegerile din toamna acestui an, generată de o situație de criză și la care au subscris cele mai importante partide politice. Deci este Guvernul României.”

Deplasări externe: 

„Președintele nu se reprezintă pe sine, ci îi reprezintă pe cei care l-au ales. Vreau în acest context să spun câteva lucruri despre ceea ce am făcut în ultimul an în politica externă. Unii au spus că am călătorit prea mult. Este greșit, pentru că oriunde am mers, cu oricine m-am întâlnit, au fost relații de reînnodat, lucruri de pus la punct, parteneriate de consolidat, punți de legat. Nici aici lucrurile nu se întâmplă peste noapte. (...) Am dorit ca România să fie reprezentată cum se cuvine, am arătat peste tot că suntem de încredere, că avem o economie solidă și atractivă pentru investiții, un stat de drept cu legi clare și proiecte concrete pe care le vom duce la capăt,” a susținut președintele.

Delimitarea de problemele românilor din țară și străinătate:

„Vreau să le transmit de aici, de la această tribună, românilor din țară și din străinătate, că Președintele lor îi vede, îi aude și le cunoaște problemele. Sunt și voi rămâne un Președinte mediator și implicat. Iar determinarea mea de a-mi duce programul până la capăt este la fel de fermă ca în prima zi de mandat.”

Iohannis nu își încheie mandatul la termen:

„Mă uit cu un oarecare amuzament la aceia care, neavând teme de atac consistente, parazitează dezbaterea publică prezicându-mi un final anticipat al mandatului. Eu le spun de pe-acum să nu-și facă iluzii și să nu mizeze pe așa ceva. Am mai trăit asta și când am devenit primar. Mulți îmi preziceau un final timpuriu în politică și am plecat din funcția de primar după 15 ani şi patru mandate ca să devin Președintele României. Vă asigur, așadar, că îmi voi duce proiectul de țară la bun sfârșit. Nu pentru mine, ci pentru cetățenii României, pe care am privilegiul să îi reprezint.”

Iohannis a declarat că toate atacurile asupra sa trădează o teamă de nou a celor din sistem și reprezintă nu atacuri la persoană ci reacții la normalizarea și echilibrarea societății.

„Sunt lucruri care s-au schimbat și sunt lucruri care se vor schimba doar în timp. Ce ne oprește să împlinim mai repede această schimbare este rezistența și teama de nou, care adesea sunt mari în interiorul sistemului. Pentru mine, aceasta este cu siguranță o temă de readus în prezent, de repus în discuția societății. Știu de unde vin cele mai puternice atacuri la adresa mea. Dar ele nu sunt atacuri împotriva persoanei mele, ci reacții la normalizarea și echilibrarea societății. Nu sunt nici pe departe speriat sau descurajat.”

Președintele a vorbit și despre realizările României din ultimii ani, despre care spune că astăzi par obținute de-a gata, însă la acestea s-a lucrat cu mult efort.

„România e astăzi o țară sigură, un furnizor de securitate și stabilitate democratică și un partener credibil în lume. Suntem membri ai Uniunii Europene, suntem membri ai celei mai puternice alianțe militare din istorie - NATO, avem un parteneriat strategic cu Statele Unite ale Americii. România este o țară sigură, cu libertăți respectate și cu mari șanse de a recupera decalajele, o țară cu o economie care se mișcă bine. (...) Am reușit într-un an și jumătate să facem din domeniul statului de drept și independenței justiției un exemplu de bune practici în regiune. În domeniul securității naționale, am asumat două proiecte mari și foarte importante. Am pus bazele solide și serioase ale unei creșteri a bugetului Apărării până la 2% din PIB, cu toate partidele parlamentare, printr-un consens. Partenerii noștri europeni și euro-atlantici apreciază progresele noastre și suntem priviți cu multă încredere în actualul context geopolitic. De asemenea, conform atribuțiilor mele constituționale, am promovat Strategia Națională de Apărare a României, un document fundamental, care este astăzi o bornă de hotar în domeniu.”

Nu în ultimul rând, președintele a vorbit și despre proiectul „România educată”, despre care susțineam într-o analiză mai veche că poate fi moștenirea lui Klaus Iohannis pentru România:

„Proiectul ”România educată” prinde rădăcini și arată tuturor cât de importante sunt dialogul și acordul în acțiuni, cu rezultate măsurabile în viitorul apropiat. Cred că prin lansarea acestui proiect, care este acum la nivel de dezbateri regionale, am scos acest domeniu din zona bunelor intenții niciodată concretizate și l-am reașezat pe agenda publică și instituțională. Și suntem abia la început. Proiectul „România Educată” reprezintă începutul reașezării societății româneşti pe valori, al dezvoltării unei culturi a succesului bazată pe performanță, merit, muncă și profesionalism. În contextul acestei Conferințe, îmi doresc ca dezbaterea şi consultarea publică „România Educată” să coreleze sistemul educaţional şi de cercetare cu nevoile şi obiectivele de ţară ale României competitive economic pe care cu toţii ne-o dorim.”

Rămâne de văzut dacă acest discurs anunță o schimbare la față a modului de a acționa a președintelui sau este doar un text bine scris de către consilierii săi (noi?).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.