Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ion Cristoiu, despre expulzarea lui Djokovic: 'O demonstrație de forță: dictatura sanitară a vrut să arate că nu-i pasă de nimic'

Ion Cristoiu

Novak Djokovic a fost expulzat din Australia, în urma anulării vizei sale de către autorităţile din această ţară, iar luni dimineață a aterizat la Dubai. Decizia instanței a fost analizată de gazetarul Ion Cristoiu, care a remarcat faptul că gestul reprezintă „un exercițiu menit a testa dacă dictatura sanitară poate lua locul dictaturilor fasciste sau comuniste”. De asemenea, mai spune Cristoiu în argumentația sa, dictatura „se poate desfășura în voie, fără a stîrni reacțiile create de obicei pînă acum de dictaturile tradiționale.”

Redăm în cele ce urmează analiza publicată de Ion Cristoiu inițial pe blogul cristoiublog.ro, articol intitulat „Cazul Novak Djokovic: Prima demonstrație de forță la nivelul planetei a dictaturii sanitare

„Nu mă pricep la Sport și cu atît mai mult la tenis. Ba chiar, sincer să fiu, nu mă interesează întrecerile sportive ca fan al sportului.

Dacă sînt atent din cînd în cînd la evenimentele sportive o fac dintr-o perspectivă din afara sportului.

Mă interesează, un campionat mondial de fotbal, de exemplu, dacă el are lovituri de teatru în stare să hrănească Breaking Newsuri.

Mă interesează o olimpiadă cum se anunță cea din China, dacă devine obiect de păruială politicianistă planetară. Din acest punct de vedere, fără a fi un împătimit al sportului, am considerat și consider că tîrîrea olimpiadelor în războaiele politice e o crimă. Măcar în acest domeniu să nu-și vîre coada Politica.

Mă interesează marile întreceri din tenis (la care nu mă pricep) și ca scriitor.

Mai ales tenisul profesionist amintește mult de destinele personalităților din Istorie.

Ca și în Istorie, în tenis pot fi ascensiuni spectaculoase sau prăbușiri tragice.

Am urmărit, așadar, scandalul Novak Djokovic fără să știu la început că la Australian Open jucătorul sîrb urma să meargă pentru a-și pecetlui nu știu ce palmares. Nici măcar că e ăl mai tare din lume.

Am urmărit scandalul în ipostaza de om care încearcă să mediteze asupra Lumii prin care trece.

Finalul Scandalului e știut de o întreagă lume.

Pînă la urmă Novak Djokovic a fost expulzat din Australia la ordinul Guvernului, mai precis la ordinul Ministerului Imigrație, Alexa Hawke, un apropiat al premierului.

Chiar de la începutul Crizei n-am avut nici o îndoială că jucătorul sîrb va fi expulzat și, prin urmare, nu va participa la turneu:

Novak Djokovic nu e american. Multă lume a spus că i s-a întîmplat ce i s-a întîmplat, pentru că e sîrb. Condiția sa de sîrb a contat pentru presa din România. Lesne de observat că televiziunile și site-urile care au dus campanie împotriva lui Novak Djokovic sînt bruxellizate pînă la nivel de varză. Pentru o parte a presei noastre, hrănite cu stipendii de la UE, Serbia e o țară din sfera de influență rusească. Astfel că, toți cei care au salutat agresiunea NATO împotriva Serbiei au aplaudat acum agresiunea Australiei împotriva jucătorului sîrb. Pentru Guvernul australian a contat însă faptul că Novak Djokovic nu e american. Dacă ar fi fost american, Guvernul Australiei, prin nimic diferit de Guvernul României în materie de slugărnicie față de Partenerul strategic, n-ar fi îndrăznit să comită abuzurile cărora le-a fost victimă Novak Djokovic.

Sînt convins că Novak Djokovic a fost ținta unui exercițiu pus la cale de Guvernul australian. Un exercițiu de forță la nivel de planetă a Dictaturii sanitare. Australia e una din țările lumii în care s-a instaurat Dictatura sanitară, cea care a luat locul dictaturii fasciste și dictaturii comuniste.

O Dictatură supraviețuiește numai și numai dacă își arată din cînd în cînd mușchii. Și aceasta arătare a mușchilor menită a vîrî frica în supuși constă în cultivarea ostentativă a abuzului. Spre deosebire de democrații, dictaturile trebuie să arate mereu cetățenilor că puțin le pasă. Prin arătarea mușchilor, dictaturile transmit supușilor mesajul că sînt puternice și mai ales în stare de orice. Să le fie frică supușilor.

Dacă ne gîndim bine în cazul Novak Djokovic sînt cîteva ciudățenii care ne fac să credem că jucătorul sîrb a fost atras într-o capcană. E vorba mai întîi de așa zisele înlesniri de a participa la turneu fără a fi vaccinat și, mai ales, fără a înălța cîntări vaccinului. Într-o țară faimoasă pentru cît de nemiloasă e dictatura sanitară, orice om de bună credință i-ar fi spus lui Djokovic să nu vină în Australia dacă nu e vaccinat. A fost apoi tratamentul dinadins abuziv începînd de la graniță. Indiferent dacă a fost o punere sau nu punere la cale dinainte, tot ce i s-a întîmplat lui Novak Djokovic a fost un mesaj dat australienilor de Dictatura sanitară. Australia e una dintre țările democratice în care s-a instalat Dictatura sanitară. Australienii au fost victimele unor încălcări ale drepturilor individuale cum nu s-a mai întîmplat în nici o altă țară democratică. Pentru Dictatura sanitară din Australia abuzurile ostentative la care a fost supus Novak Djokovic s-au vrut un mesaj dat australienilor. Puțin ne pasă! Bîta e în mîna noastră. Exercițiul a vizat și instituțiile de pe planetă însărcinate cu supravegherea respectării drepturilor omului de către toate statele lumii. Imaginați-vă că tot ce i s-a întîmplat lui Djokovic ar fi avut loc în China sau un Rusia. Toate guvernele democratice ar fi simțit nevoia să intervină, să atenționeze, să denunțe. Vă mai amintiți scandalul stîrnit de jucătoarea de tenis din China? Guvernul chinez era acuzat că i-a încălcat jucătoarei dreptul la exprimare. Cetățeanului Djokovic i s-au încălcat toate drepturile care țin de demnitatea umană. A protestat cineva pe planetă în afara Serbiei?

Că a fost vorba de un exercițiu de dictatură făcut pe spatele lui Novak Djokovic ne-o dovedește motivarea expulzării. Guvernul dictaturii sanitare putea să găsească drept motive niște chichițe legislative. Alex Hawke, ministrul Imigrației, n-a catadicsit să caute un motiv legal. Prin urmare, în motivarea oficială, admisă de justiția australiană, jucătorul sîrb n-a fost acuzat de încălcarea vreunei legi, ci de faptul că poate stimula prin prezența sa sentimentul antivaccinare.

S-a creat astfel un precedent de un pericol extrem.

Orice stat de pe glob poate interzice unui jucător să participe la o competiție internațională de pe teritoriul său pe motiv că prin simpla sa prezență stimulează stări de spirit împotriva voinței marii majorități a populației. La Olimpiada de iarnă China ar putea interzice participarea sportivilor suspectați că ar putea crea sentimente anticomuniste în China. Culmea e că Novak Djokovic nu e un antivaccinist declarat. El n-a mers în Australia dinadins nevaccinat, pentru a sfida autoritățile, așa cum Diana Șoșoacă merge în Parlament fără mască în chip ostentativ. Jucătorul sîrb a mers în Australia fără a contrazice public vaccinarea, așa cum ar fi făcut un antivaccinist convins. Pentru a i se permite participarea s-a zbătut să facă rost de documente legale. De altfel, prima instanță admițîndu-i intrarea, a dovedit că din punctul de vedere al legilor stricte din Australia, chiar dacă nu s-a vaccinat, Novak Djokovic era cu actele în regulă.

Novak Djokovic a fost expulzat ca o demonstrație de forță. Dictatura sanitară a vrut să arate că nu-i pasă de nimic. Nici de decizia primei instanțe, nici de impresia că se comportă abuziv. Dinadins ea a optat pentru o motivare absurdă fără nici o legătură cu încălcarea Legii. Pentru ca australienii să se supună și mai tare dictaturii sanitare. Pentru a demonstra la nivel de planetă că dictatura sanitară e permisă într-o țară considerată pînă acum democratică.

Dacă unei vedete ca Djokovic, într-un caz mediatizat în întreaga lume, Guvernul australian i-a făcut ce i-a făcut, pentru că așa au vrut mușchii lui, ce să mai spunem de ce ne-ar putea face nouă?

Novak Djokovic a fost expulzat.

Fără ca ATP să protesteze.

Fără ca vreun alt guvern decît cel sîrb să facă scandal.

Fără ca presa lumii să condamne abuzul. Dimpotrivă, o parte a presei mondiale a salutat abuzul.

Să presupunem că abuzurile la care a fost supus Djokovic s-ar fi petrecut într-o țară cu dictatură pur și simplu.

Indiscutabil, dictatura respectivă ar fi avut probleme pe plan extern și chiar intern.

Abuzurile s-au petrecut însă într-un nou tip de Dictatură:

Dictatura sanitară.

Cazul Djokovic a fost un exercițiu la nivel planetar.

Un exercițiu menit a testa dacă dictatura sanitară poate lua locul dictaturilor fasciste sau comuniste.

Expulzarea jucătorului a dovedit că dictatura sanitară, instaurată în numele luptei împotriva Pandemiei și pe fondul fricii de boală, se poate desfășura în voie, fără a stîrni reacțiile create de obicei pînă acum de dictaturile tradiționale”, se arată în analiza lui Ion Cristoiu.

Vezi și: Încă o lovitură pentru Novak Djokovic - O nouă participare la Australian Open, puțin probabilă după anunțul făcut de guvernul de la Canberra .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.