DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Ion Cristoiu revine la meciul dintre Aurelian Bădulescu și Nicușor Dan: 'Surprinzătoare disponibilitatea doctorului în matematică de a da ghionturi'

Facebook
nicusor dan aurelian badulescu

Jurnalistul şi publicistul Ion Cristoiu analizează conflictul de vineri, din Prelungirea Ghencea dintre candidatul PNL Nicuşor Dan şi vicepremarul PSD al Capitalei, Aurelian Bădulescu, arătând că o astfel de confruntare electorală nu este o noutate,ci o tradiţie a găunoasei democraţii româneşti.

Prezentăm integral editorialul publicat pe cristoiublog.ro:

„Spre finele emisiunii de sîmbătă, 6 iunie 2020, de la Antena 3, Ana Maria Roman m-a invitat să comentez Gâlceava, îndelung mediatizată, dintre Nicuşor Dan, candidatul PNL la Primăria Bucureştilor şi Aurelian Bădulescu, viceprimarul Capitalei.

Citește și: VIDEO Momente de groază pentru o vloggeriță! A fost bătută cu o rangă în plină stradă de un consilier local

Nu văzusem până atunci succesiunea de trasu-npinsu dintre cei doi.

Graţie moderatoarei mi-am putut face o imagine asupra Întâmplării.

Am observat:

Surprinzătoarea disponibilitate a doctorului în matematică la Universitatea Paris XIII de a da ghionturi.

Citește și: Ludovic Orban, surprins în timp ce se ducea la o terasă din Centrul Vechi al Capitalei

Aurelian Bădulescu a venit la faţa locului chitit să-l provoace pe Nicuşor Dan. Unii spun că Nicuşor Dan a văzut în împrejurare un moment de câştig în materie de notorietate. Nu cred că a fost vreun câştig pentru Nicuşor Dan. Imaginea sa publică e cea de politician de tip european, care evită scandalurile moldo-valahe de mahala. Aurelian Bădulescu n-a surprins pe nimeni. A acţionat potrivit unei imagini publice deja tradiţionale a domniei sale. Nicuşor Dan a surprins. Pe mine cel puţin, neplăcut. Pentru că Nicuşor Dan a fost şi este pentru mine reprezentantul unui altfel de a face politică în România postdecembristă. Prin altfel de a face politică se înţelege şi evitarea pe cât posibil a implicării în Scandaluri care fac deliciul presei de cancan.

Cei doi n-au ajuns însă la scena de care se plânge Costăchel Gudurău în schiţa Telegrame a lui Caragiale:

”Onor. Prim-Ministru

Bucureşti.

Directoru prefecturi locale Raul Grigoraşcu insultat grav dumnezeu mami şi palme cafiné central. Ameninţat moarte. Viaţa onorul nesigure. Rugăm anchetaţi urgent faptu.

Costăchel Gudurău

Avocat, aleg. coleg. I, fost deputat.”

Citește și: Marcel Vela, precizări despre a treia etapă de relaxare: ‘Vor fi multe surprize plăcute. Nu vreau să spun acum care din ele’

Poate de aceea nici unul dintre ei n-a trimis o telegramă sau, mă rog, un e-mail primului ministru al României Ludovic Orban.

Ana Maria Roman a prefaţat filmul cu observaţia: ”A început campania electorală!”, sugerând că Gâlceava de la Ghencea se înscrie în tradiţia postdecembristă a scandalurilor ca esenţă a campaniilor electorale. Timpul prea scurt care-mi rămăsese pentru a comenta mai pe larg momentul a făcut să nu pot reaminti ce-am notat în eseul Tradiţia democraţiei gănunoase din volumul Un pesimist la sfîrşit de mileniu despre ce scria presa interbelică în legătură cu alegerile şi cu campania electorală.

Citește și: Firea: ‘Mă bucur sincer, fără urmă de ironie, că premierul s-a simțit bine azi în Centrul vechi din București’

Citez, profitînd de spaţiul generos al site-ului cristoiublog.ro:

”Scrutinul din 1926 a fost organizat de Partidul Poporului al generalului Averescu. Blocul Naţional-Tărănesc (Partidul Naţional Român şi Partidul Ţărănesc) e învins. Oficiosul BNŢ, «Patria», din 20 mai 1926 publică Memoriul opoziţiei către Rege:

«Noi în lupta electorală nu mai întâlnim în calea noastră adversari politici. Pretutindeni numai armata şi jandarmeria duc campania împotriva partidelor noastre – jandarmeria activă, care face parte şi ea din oastea ţării.

Citește și: PSD, anchetat de DNA. Care sunt motivele anchetei de amploare

Un ordin îndrăzneţ al d-lui general Ştefănescu, comandantul jandarmeriei, ne scoate de sub protecţia legilor, ne interzice circulaţia, propaganda, tipărirea şi răspândirea de manifeste, chiar publicarea listelor de candidaţi, iar pe alocurea depunerea listelor la tribunal.

Jandarmul este transformat în arbitrul libertăţilor constituţionale şi aplicării legii electorale».

Cel din 1932 e organizat de PNŢ, aflat la guvernare. E rândul opoziţiei să strige că alegerile se desfăşoară aiurea: Octavian Goga scrie în «Universul» din 7 iulie 1932 despre campania electorală:

Citește și: VIDEO Raed Arafat, precizări pentru cei care se întorc în România după 15 iunie. Ce măsuri se vor lua

«Cât priveşte alegerile libere, eu ce să vă spun? Am verificat personal lucrurile zilele trecute în Romanaţi. În toate comunele prin care am trecut am fost aşteptat în capul satului de bătăuşi care mă opreau să intru în sat».

În 1933, vine rândul PNL să patroneze alegerile. Oficiosul ţărănist «Dreptatea» hăuleşte în 11 decembrie 1933:

«Alegători, păziţi urnele împotriva hoţilor!… După cinci ani de opoziţie, în cursul cărora două alegeri generale cinstite, libere şi curate păreau a fi îngropat pe veci practicile mizerabile ale trecutului, partidul liberal, revenind la guvern, le reîntronează… O bandă de briganzi politici, furişându-se la putere prin conspiraţie şi felonie, vrea să se menţie prin violenţă şi furt de urne»”.

Citește și: De la Academia de Informații a SRI, a ajuns membru al CA la Rompetrol Rafinare. Legătura cu Monica Anisie

„Aceeaşi presă independentă sesizează sarabanda făgăduielilor electorale. Tudor Teodorescu-Branişte notează în «Curentul» din 7 decembrie 1928:

«Campania electorală! Risipă de făgăduieli şi de ameninţări, de învinuiri şi de apărări, risipă de patimă şi descătuşare de ură. Dar mai ales o năvalnică revărsare de trivialitate.

Ca întotdeauna, campania electorală este şi de data aceasta o supralicitare de demagogie, o întrecere pasionantă în arta înşelătoriei politice. Toate partidele o practică la fel. Nu pentru că aşa vor conducătorii partidelor, ci pentru că aşa s-au deprins oamenii – candidaţii, propagandiştii, agenţii, toţi oamenii».

Citește și: Reacție controversată: ‘Bădulescu cred că e agentul electoral al PNL pentru că așa ceva nu se face. Dacă nu e plătit de PNL și Nicușor Dan

Zaharia Stancu remarcă, în «Lumea românească» din 1 decembrie 1937, înşelarea maselor în campania electorală:

«În general, conducătorii politici sau aspiranţii la conducere sunt optimişti. Masele cărora li se cere sau li se smulge din când în când votul sunt altfel. Masele îşi dau o dată cu votul consimţământul să fie jupuite cu impozitele cele mai împovorătoare, să fie terorizate, batjocorite şi lipsite de cele mai elementare libertăţi. Masele nu pot fi optimiste. Ele ştiu că sunt mereu minţite, că sunt mereu înşelate, că sunt mereu stoarse de vlagă de ceva care poartă numele de guvern».

O asemenea realitate îl face pe Pamfil Şeicaru să remarce amar în «Curentul» din 18 iunie 1932:

Citește și: VIDEO Momente de groază pentru o vloggeriță! A fost bătută cu o rangă în plină stradă de un consilier local

«Democraţia electorală – s-a spus de atîtea ori – este regimul în care cetăţenii ispăşesc în calitate de contribuabili greşelile săvârşite de ei în calitate de alegători. Până acum am dormit aşa cum ne-am aşternut; mâine – ne vom spânzura aşa cum singuri ne vom fi ştrangulat».

În aceste condiţii, alegerile n-aduc schimbări de guvern, ci înlocuirea unor cohorte de lăcuste cu altele. Prof. univ. Eugen Heroveanu scrie în «Adevărul» din 14 mai 1931:

«Cel ce se înscrie într-un partid politic e condus de interesul său personal de a-şi asigura un sprijin în viaţă, de a-şi satisface unele ambiţiuni, legitimi sau nu, de a parveni, de a ocupa demnităţi publice, de a se îmbogăţi într-un fel sau altul (…).

Citește și: Ludovic Orban, surprins în timp ce se ducea la o terasă din Centrul Vechi al Capitalei

– Am venit la putere! e strigătul sincer de uşurare, de satisfacţie, de fericire, cu care acesta salută schimbarea de regim (…).

Pentru unul sau pentru altul, el înseamnă: Voi fi numit în slujbă; sau voi putea asigura întreprinderile mele; sau voi fi deputat; sau încă voi fi ministru, în fine.

Iată ce sunt partidele noastre».

Batzaria constată cu amărăciunea în «Adevărul» din 21 iunie 1932:

Citește și: Marcel Vela, precizări despre a treia etapă de relaxare: ‘Vor fi multe surprize plăcute. Nu vreau să spun acum care din ele’

«O schimbare de guvern – de orişicare guvern român – poate fi asemuită unei furtuni care produce o adâncă răsturnare în toate ramurile de administraţie şi în toate domeniile de activitate a statului şi particularilor.

Trânteşte la pămînt sute şi mii de oameni, prăvălindu-i din situaţii dătătoare de vază, de autoritate şi de frumoase avantagii materiale, iar în locul lor ridică tot atîţia alţii, cari până atunci aveau toate motivele să privească viaţa ca un adevărat calvar (…).

Asta înseamnă la noi o schimbare de guvern – repetăm oricare ar fi guvernul. Aceasta e tradiţia».

Citește și: Firea: ‘Mă bucur sincer, fără urmă de ironie, că premierul s-a simțit bine azi în Centrul vechi din București’

Bătălia electorală e nu numai o confruntare între făgăduieli deşarte, demagogice răsunătoare şi bâte administrate reciproc, dar şi o întrecere între etichetările cele mai absurde. Beligeranţii se acuză reciproc de hoţie. Iată ce notează Geo Bogza în «Lumea românească» din 19 decembrie 1937:

«Primul cuvânt din vocabularul electoral este: Fraţilor. Al doilea cuvânt este: Hoţii (…). Fraţii sunt întotdeauna oamenii din faţa candidatului cărora li se adresează acesta. Hoţii sunt oamenii partidului advers care au nenorocit ţara sau ar nenoroci-o dacă ar mai veni la putere (…).

Şi din campanie electorală în campanie electorală, din Fraţi în Hoţi şi din Hoţi în Fraţi, viaţa românului trece».

Citește și: PSD, anchetat de DNA. Care sunt motivele anchetei de amploare

Se practică pe scară largă acuzaţiile cele mai absurde. Liberalii nu obosesc a-i denunţa pe ţărănişti ca fiind agenţi ai Moscovei. Oficiosul PNL din 9 mai 1926 strigă:

«Ţărăniştii de azi n-au încredere în însuşirile strămoşeşti ale ţărănimii, nici în viitorul neamului. Ei nu văd mântuirea în noi înşine, ci în pomană. Cînd vor să ia cuvânt politic şi îndrumare se întorc cu ochii spre Moscova, spre bolşevici, iar când vor să dea dezlegări nevoilor neamului cerşesc bani peste hotare. Fac o politică de pomanagii. Ţărăniştii sunt întocmai ca boierii de altădată care nu vedeau dezrobirea ţării decât în mila consulului rusesc sau a bancherului de la Viena».

Citește și: VIDEO Raed Arafat, precizări pentru cei care se întorc în România după 15 iunie. Ce măsuri se vor lua

Ţărăniştii îi acuză pe liberali de exploatatori. «Manifestul ţărăniştilor către Ardeleni», reprodus în «Dimineaţa» din 10 aprilie 1926 pare a fi redactat de comunişti:

«În ţara noastră nu e loc decât pentru două partide politice principale, reprezentând cele două pături – burghezia şi ţărănimea, partidul liberal, de-o parte, şi partidul ţărănesc, de cealaltă parte.

Partidul liberal se reazimă pe burghezie, îndeosbi pe aceea născută din exploatarea bugetului statului şi avuţiei naţionale. Puterea sa stă în monopolizarea aşezămintelor financiare şi economice şi în special în stăpânirea exclusivă asupra Băncii Naţionale.

Citește și: De la Academia de Informații a SRI, a ajuns membru al CA la Rompetrol Rafinare. Legătura cu Monica Anisie

Năzuinţa acestui partid, care confundă interesele sale cu interesele statului, este să subjuge statul băncilor, sub pretextul primejdiei înstrăinărilor.

Metoda sa de guvernare este pumnul şi baioneta.

Partidul ţărănesc se reazimă pe ţărănimea producătoare şi în genere pe toate clasele producătoare şi muncitoreşti şi urmăreşte dezrobirea lor economică, fie prin mijlocul cooperativelor, fie prin lupta contra monopolizării aşezămintelor financiare.

Metoda sa este guvernamentarea prin legalitate, prin întronarea regimului constituţional şi parlamentar»”.

Citește și: Reacție controversată: ‘Bădulescu cred că e agentul electoral al PNL pentru că așa ceva nu se face. Dacă nu e plătit de PNL și Nicușor Dan’

.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.