Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Italienii sunt cei mai bătrâni oameni din UE

s.iw.ro
populatie oras oameni

Vârsta medie a europenilor este în creștere, iar în Europa care îmbătrânește, Italia este protagonistă.

În ultimul deceniu, tendința demografică a fost de așa natură încât vârsta medie a cetățeanului Uniunii Europene a cunoscut o creștere de 2 ani și 4 luni, care în Italia devine patru ani plini.

Rezultatul este o îmbătrânire lentă și constantă, care în Italia pare prematură. Dacă vârsta medie este de 44 de ani și jumătate în statele membre UE, în Italia este de 48 de ani și 5 luni, cea mai mare cifră dintre toate, care ridică probleme de diverse feluri: economice, competitive, sociale, de securitate socială, scrie La Stampa, conform Rador Radio România.

Sindromul îmbătrănirii

Datele Eurostat se limitează la a fotografia situația demografică așa cum este ea. Pe scurt, de la 1 ianuarie 2023, la nivel de stat membru, vârsta medie a variat între 38,4 ani în Cipru și 48,4 ani în Italia. Numai că ''sindromul îmbătrânirii'' nu este ceva care îi afectează doar pe italieni.

Între 2013 și 2023, în timp ce europenii, în medie, îmbătrâneau cu 2 ani și 4 luni, Grecia, Spania și Slovacia au înregistrat o creștere a vârstei medii naționale de patru ani, demonstrând o problemă în întregime europeană, abordată recent și de Banca Centrală Europeană.

Participând la conferința anuală a băncilor centrale mediteraneene, vicepreședintele Luis de Guindos, a avertizat: ''Se estimează că populația zonei euro va continua să scadă din cauza ratelor mici de fertilitate, și se presupune că nici din partea migranților nu mai putem primi un ajutor în acest sens''.

Costurile sociale

Îmbătrânirea populației vine la pachet cu costuri mai mari de sănătate și asigurări sociale. În urma acestei creșteri rapide a vârstei medii, Italia se află pe locul doi (după Portugalia) ca număr de persoane cu vârste de peste 65 de ani, adică pensionari, sau persoane care urmează să fie pensionate în curând.

Ceea ce Institutul European de Statistică definește a fi ''indicele de dependență a vârstnicilor'', adică raportul dintre cei peste 65 de ani și populația cu vârsta cuprinsă între 15 și 64 de ani, în Italia ajunge la 37,8%. Mai mult de o treime din populația italiană este practic deja dependentă de INPS (Institutul Național de Protecție Socială), cu toate repercusiunile situației.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.