Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ivan(MCID): În 10-20 de ani putem fi în primele 10 ţări din lume pe nişe foarte clare de noi tehnologii

tehnologie

Avem în România o mină de aur prin oamenii geniali pe care îi dă societatea, iar în 10-20 de ani sunt toate toate şansele să fim în primele zece ţări din lume pe nişe foarte clare de noi tehnologii - de la securitate cibernetică, la quantum, blockchain sau inteligenţă artificială, a declarat, marţi, la o conferinţă de specialitate, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan Ivan, potrivit Agerpres.

"Avem proiecte în desfăşurare în acest moment la Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării. În acelaşi timp, vorbim despre faptul că România, astăzi, are cea mai dezvoltată reţea de broadband din întreaga Uniunea Europeană şi acest lucru s-a făcut în mare parte în baza apartenenţei la Uniunea Europeană. Cel mai important lucru e că deja începem să fim principala resursă de dezvoltare nu doar pentru soluţiile din Europa, ci din întreaga lume. Noi avem în România o mină de aur prin oamenii geniali pe care îi dă societatea. Cei peste 200.000 de IT-işti din România împreună cu cei din Cercetare-Dezvoltare au reuşit ca, în ultimii cinci ani, să crească de două ori şi jumătate exporturile României în materie de produse inteligente IT&C şi au ajuns la peste 6,6 miliarde de euro. Cu această resursă uriaşă, cu resurse pe care le are la dispoziţie Comisia Europeană, noi putem să fim jucători la nivel mondial în materie de soluţii. Competiţia din punct de vedere tehnologic va fi una foarte clară. (...) Spun aici România, în 10-20 de ani, avem toate şansele să fim în primele zece ţări din lume pe nişte nişe foarte clare de noi tehnologii - de la securitate cibernetică, la quantum, blockchain, inteligenţă artificială", a afirmat Ivan.

Potrivit oficialului, România beneficiază, în prezent, de o alocare de peste 6 miliarde de euro, din fonduri europene, pentru tranziţia digitală în administraţia publică.

"Tot ce înseamnă nou are legătură, inevitabil, cu inovarea, cu noile tehnologii şi cu digitalizarea administraţiei. Adevărata noastră provocare astăzi, ca şi ţară, ca şi regiune, e să reuşim, cam în 3-4 ani de zile, să facem ceea ce alte state foarte dezvoltate au făcut în materie de digitalizare a serviciilor publice din respectivele state. Tranziţia digitală a administraţiei are alocate astăzi peste 6 miliarde de euro. Aceşti bani vor putea să ajungă şi să aibă impact în România într-o singură variantă: cea în care vom lucra cu toţii în aceeaşi direcţie, atât noi, ca şi Guvern, cât şi frame-ul legislativ. Orice demers cât de important ar fi din punct de vedere administrativ, fără să fim dublaţi de aceste mecanisme care simplifică relaţia omului, relaţia companiilor cu statul, va fi extrem de îngreunat. Aşa că e un efort de echipă care, ca şi finalitate, nu va lăsa pe nimeni în urmă. Vorbim despre sume considerabile investite în tot ce înseamnă competenţe digitale, atât pentru tineri, cât şi pentru adulţi şi vârstnici", a punctat ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării.

Comisia pentru afaceri europene a Camerei Deputaţilor organizează, marţi, la Palatul Parlamentului, conferinţa cu tema "Transformarea verde şi digitală finanţată din fonduri europene". Evenimentul este realizat în colaborare cu Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) şi cu Grupul S&D din Parlamentul European, reprezentat de către vicepreşedinta Rovana Plumb.

Discuţiile se axează pe "Politica de Coeziune a Viitorului: Reconcilierea Tranziţiei Industriale cu Provocările Teritoriale".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.