Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Izvorul vieții nu este izvorul morții, iar bisericile din noi nu le puteți închide - OPINIE

www.patriarhia.ro
Catedrala Patriarhală

Guvernul a propus, încă de când s-a luat în calcul izbucnirea unei epidemii de coronavirus în România, când nu era niciun caz de infecție în țară, ca, la un moment dat, să se ajungă în etapa de închidere a bisericilor.

Patriarhia Română a avut discuții și negocieri cu reprezentanții guvernului și a emis, la scurt timp, un comunicat care a stârnit multă revoltă. Însă, situația din ultimele zile pare să ne conducă spre cel mai nedorit scenariu. Deja, la slujbe nu mai pot participa mai mult de 100 de credincioși, cel puțin la cele ținute în incinta bisericilor. Un alt pas a fost făcut, fără temei legal și fără recomandări de la București, tocmai în Maramureș, unde prefectul a interzis orice slujbă, inclusiv cele de înmormântare și de botez.

Așadar, presiunea socială este imensă în aceste zile. Preafericitul Patriarh Daniel a transmis, miercuri, către toate eparhiile Patriarhiei Române, o rugăciune, pentru a fi rostită în aceste vremuri tulburi, în care epidemia fricii pare să o depășească pe cea a bolii. După semnalarea primului caz de coronavirus, pe 25 februarie, la sfârșitul zilei de 11 martie, la nivel național, se ajunsese la cifra 47. Dintre aceștia, 7 fuseseră deja externați, fiind declarați sănătoși. Este primul semn că virusul poate fi învins, iar veștile pot fi și bune. Însă, totul este acoperit de frica și panica instalate între români.

La toate acestea contribuie presiunea pusă de foarte mulți politicieni și vectori de opinie care cer închiderea urgentă a bisericilor, precum și transformare mănăstirilor în spații de carantină. Semn că are și ortodoxia ceva bun: la vremuri de ananghie, spațiile bisericii pot fi transformate, așa cum s-a întâmplat de nenumărate ori în decursul istoriei, în adevărate spitale.

De ce oare prigoana aceasta împotriva Bisericii? Desigur, ea nu este nouă, iar un alt vârf a fost după tragedia de la Colectiv, când sloganul ”vrem spitale, nu catedrale”, atât de gol de conținut, a fost preluat, fără discernământ, de mulți dintre cei pentru care preoții se roagă.

Dacă situația continuă în ritmul de până acum, în mai puțin de două săptămâni, România va intra în cel mai negru scenariu gândit de autorități, pasul patru, când numărul cazurilor de coronavirus va depăși cifra de 2.000. Atunci, ”izvorul cel fără de moarte” va deveni inaccesibil, împărtășirea cu Trupul şi Sângele Domnului nostru Iisus Hristos nu va mai fi posibilă, pentru că sfintele biserici vor fi închise. Decizia este deja luată, depinde doar data de la care va fi aplicată.

Biserica nu este doar o instituție sau o clădire, biserica este mai mult decât atât. „Acolo unde sunt doi sau trei, adunați în numele Meu, acolo sunt și Eu”, scrie Evanghelistul Matei, redând cuvintele Mântuitorului. Ele ne vor ajuta să trecem și de această triplă epidemie, cea a bolii, cea a urii împotriva bisericii și cea socială, a spaimei. Sfânta Împărtășanie, însuși Sângele și Trupul Mântuitorului, ”izvorul vieții”, pe care îl hulesc mulți lideri de opinie, nu poate fi niciodată izvorul morții. Puteți închide biserici, dar nu veți închide niciodată BISERICA din noi!

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.