Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Jacinda Ardern îl contrează pe Donald Trump: Cele 9 cazuri într-o zi în Noua Zeelandă nu sunt comparabile cu zecile de mii de cazuri înregistrate în SUA

wikipedia.org
jacinda ardern

Premierul neozeelandez Jacinda Ardern a calificat marţi drept "evident falsă" o declaraţie a preşedintelui american Donald Trump care a vorbit despre o "enormă creştere" scăpată de sub control a contaminărilor în arhipelag, informează AFP potrivit Agerpres.

Ardern şi-a exprimat consternarea după ce preşedintele american a exagerat amploarea actuală a epidemiei de COVID-19 în Noua Zeelandă, calificând-o drept "o creştere enormă" (a numărului de cazuri), pe care americanii ar face mai bine să o evite.

"Toţi cei care urmăresc" situaţia "pot uşor vedea că cele 9 cazuri într-o zi în Noua Zeelandă nu sunt comparabile cu zecile de mii de cazuri înregistrate în SUA", i-a replicat Jacinda Ardern lui Donald Trump. "Este evident fals", a adăugat premierul neozeelandez într-o reacţie extrem de vehementă şi rară la adresa aliatului său american.

Noua Zeelandă a fost felicitată pentru răspunsul său energic şi eficient în timpul apariţiei pandemiei, iar Jacinda Ardern a fost lăudată ca fiind "opusul lui Trump".

Săptămâna trecută, revenirea pandemiei în această ţară după o remarcabilă perioadă de 102 de zile fără contaminări locale, a constrâns autorităţile să ordone plasarea în carantină o oraşului Auckland, cel mai mare din ţară.

Luni, în timpul unui miting electoral în Minnesota, Trump a profitat de recentele evoluţii pentru a le demonstra detractorilor săi, care au dat Noua Zeelandă drept exemplu, că se înşeală. Vorbind despre o "enormă creştere" a numărului de cazuri în Noua Zeelandă, Trump a spus: "Este teribil. Nu ne dorim asta".

Noua Zeelandă, care numără 5 milioane de locuitori, a înregistrat de la începutul epidemiei, în urmă cu circa opt luni, 1.300 de cazuri de coronavirus, dintre care în prezent sunt active 70.

La rândul lor, SUA sunt ţara cea mai afectată din lume, cu peste 5 milioane de cazuri şi 170.000 de decese.

Nu este prima dată când cei doi lideri se confruntă verbal. Astfel, la scurt timp după victoria sa în alegerile prezidenţiale din 2016, Trump s-a întâlnit cu Ardern în timpul unui summit în Vietnam. Trump a glumit afirmând că ea a "cauzat multe tulburări în ţara sa". "Ştiţi, nimeni nu a defilat când am fost aleasă", i-a replicat ea, făcând referire la manifestaţiile care au urmat după alegerea lui Donald Trump.

Mandatele celor două lideri sunt puse în joc în următoarele luni şi acest tip de schimburi verbale este pe placul susţinătorilor lor.

Luni, premierul neozeelandez, chiar dacă se află în fruntea sondajelor, a amânat alegerile pentru octombrie din cauza pandemiei.

În SUA, Donald Trump stă prost în sondaje cu mai puţin de trei luni înainte de alegerile prezidenţiale din 3 noiembrie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.