Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Jocuri interesante la Curtea Constituțională: decizia care produce un SEISM în justiție

CCR

Se fac jocuri foarte interesante la Curtea Constituțională. Procurorul Oana Schmidt Hăineală a înaintat o contestație la Statutul Judecătorilor și Procurorilor către CCR, prin care încearcă să producă un cutremur în sistemul de justiție.

Citește și: Nouă lovitură de imagine pentru Klaus Iohannis. FOTOGRAFIE cu Donald Trump și Prima doamnă

Citește și: O nouă prognoză DURĂ a meteorologilor: Cum va fi vremea la început de weekend

În prezent, Consiliul Superior al Magistraturii este cel care dispune detașarea procurorilor sau judecătorilor către alte funcții. Hăineală a depus o contestație la Articolul 58 al Statutului prin care solicită o schimbare a Statutului, în așa fel încât detașarea procurorilor să devină una predictibilă și să nu mai depindă exclusiv de forma de moment a CSM-ului.

Iată articolul contestat de Oana Schmidt Hăineală:

”Art. 58 - (1) Consiliul Superior al Magistraturii dispune detaşarea judecătorilor şi procurorilor, cu acordul scris al acestora, la alte instanţe sau parchete, la Consiliul Superior al Magistraturii, Institutul Naţional al Magistraturii, Ministerul Justiţiei sau la unităţile subordonate acestuia ori la alte autorităţi publice, în orice funcţii, inclusiv cele de demnitate publică numite, la solicitarea acestor instituţii”.

Hăineală a invocat neconstitutionalitatea art 58, care vizează detasarea, pe motiv că e neclar si nepredictibil. Întrucât procedura de dispunere/încetare a detașării nu e prevazută în lege, ci într-un regulament. Sunt decizii identice ale CCR pe legea privind Statutul polițistului, de anul trecut, când a fost declarat neconstitutional articolul din statutul politistului tocmai că regulile privitoare la detașare erau prin ordin de ministru și nu stabilit prin lege.

Această modificare ar fi una care produce un adevărat cutremur în sistem. Având în vedere migrația în masă a procurorilor din DNA, nu este exclus ca mulți procurori să prefere funcția de judecător, mai ales că de acum nu ar mai fi exclusiv la mâna CSM.

Ca să aveți o imagine cât de important este fenomenul migrației din procuratură către judecătorii, consultați AICI situația doar pentru luna septembrie a acestui an.

În spațiul public, nu de puține ori, au fost acuzați procurorii care doresc să devină judecători că aceștia nu ar putea fi echilibrați, pentru că au fost formați profesional să acuze în toată cariera lor și ulterior ar fi nevoiți să împartă dreptatea, uneori chiar împotriva foștilor colegi din procuratură.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.