Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Johan Meyer, managerul de portofoliu al Fondului Proprietatea, recomandă Guvernului să aprobe dividende suplimentare la companiile de stat

Fondul Proprietatea

Johan Meyer, managerul de portofoliu al Fondului Proprietatea (FP), a declarat vineri că societățile statului de la care s-au cerut dividende suplimentare pe finalul anului au o poziție financiară solidă pentru realizarea distribuției. Banii au fost incluși în bugetul realizat de PSD, anunță MEDIAFAX.

"Viziunea noastră fermă este că societățile, având în vedere resursele lor financiare ample, sunt într-o poziție puternică de a distribui dividende suplimentare. Evident, dividende care nu sunt benefice doar pentru noi, Fondul Proprietatea și acționarii noștri, dar și pentru guvernul României care a moștenit în mod clar o situație financiară destul de dificilă și este nevoit să ia niște măsuri serioase pentru a redresa (situația). Iar distribuția de dividende de la companiile de stat este un aspect al încercării de a rezolva problema", a spus Meyer.

Citește și: Florin Iordache: Nu ne este rușine cu Viorica Dăncilă! O să vedeți în turul doi ce figură frumoasă va face

Acesta a arătat că Hidroelectrica are o poziție netă pozitivă de 2,5 miliarde de lei la care se adaugă 100 milioane de lei în fiecare lună și că planurile de investiții ale companiei nu reflectă nevoia de a păstra această sumă de bani. Argumentul a fost adus și în cazul Nuclearelectrica, în condițiile în care retehnologizarea reactorului 1 ar trebui să înceapă de abia în termen de cinci ani.

"În opinia noastră, (distribuția) nu ar avea un efect negativ asupra abilității companiei de a-și continua planurile de investiții. Hidroelectrica este într-o poziție incredibil de avantajoasă unde au o flotă relativ nouă de active, de capacitate de generare, deci nu au o necesitate de a investi în activele proprii. Asta duce natural la întrebarea urmăririi altor oportunități de investiții precum (activele) CEZ din România care știm că studiază vânzarea activelor din România. Noi am fost foarte clari că, dintr-un punct de vedere financiar, asta, în primul rând, va dilua (valoarea companiei) pentru acționari pentru că nu generează aceleași randamente precum activele existente din portofoliul Hidroelectrica", a precizat Johan Meyer, reiterând că în opinia FP achiziția distribuțiilor CEZ nu are sens din punct de vedere financiar.

Aprobarea dividendelor suplimentare propuse de FP la Hidroelectrica, Nuclearelectrica și Aeroporturi București, companii unde FP este acționar, ar însemna o distribuție în valoare de 314 milioane de lei pentru Fond, care are nevoie de bani pentru derularea celui de-al 11-lea program de răscumpărare ce va demara la începutul anului viitor.

Meyer a spus că au existat îngrijorări la FP cu privire la faptul că cheltuielile bugetare cresc mai repede decât încasările, rezultat al ineficienței colectării taxelor și impozitelor.

"Faptul că guvernul trebuie să acționeze asupra deficitului bugetar în creștere îi cere să meargă la companiile de stat pentru a aproba dividendele suplimentare care vor ajuta cu deficitul. Nu va rezolva problema, dar va ajuta", a spus managerul de fond de la FP.

Bogdan Badea, directorul general al Hidroelectrica, a precizat vineri la o conferință energetică că se va opune la AGA din 17 decembrie distribuției de dividende suplimentare.

În răspuns, Meyer a declarat că "aprobarea dividendelor revine acționarilor". Dividendele suplimentare în sumă de 1,25 miliarde de lei cerute de la Hidroelectrica, respectiv 512,5 milioane de lei de la Nuclearelectrica, sunt incluse în bugetul realizat de PSD pentru 2019 iar neîncasarea acestora ar însemna încă o gaură în veniturile bugetare în contextul în care se vorbește despre atingerea unui deficit de peste 4% până la finalul anului.

Citește și: Dan Barna ‘a luat foc’- Ne-au otrăvit trecutul, ne compromit prezentul și ne anulează viitorul .

AGA la Nuclearelectrica este programată în 19 decembrie. De la Aeroporturi București s-au cerut dividende suplimentare în sumă de 147 milioane de lei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.