Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Judecător din CSM despre SIIJ la moment de desființare: Se consfinţeşte inexistenţa statului de drept

zf.ro
Consiliul Superior al Magistraturii CSM

Judecătorul Mihai Bălan, membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a afirmat vineri că, prin crearea unei structuri paralele de investigare a magistraţilor în materie penală, se consfinţeşte "inexistenţa statului de drept în România".

Citește și: Cum s-a SCUZAT `ȘEFU`` și `BOSSU``Claudiu Manda în fața anchetatorilor DNA

CSM discută proiectul de lege privind desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (SIIJ).

"Comisia de la Veneţia şi toate organismele internaţionale care s-au opus de la început înfiinţării acestei secţii ne-au spus constant şi ferm: desfiinţaţi această structură, nu este necesară, creează cel puţin la nivelul aparenţelor o presiune la adresa magistraţilor şi redaţi competenţa celorlalte organe care au fost şi înainte.

De ce spun şi de ce au spus ei acest lucru? Pentru că, în opinia întregii Europe şi a tuturor magistraţilor din ţara asta, un stat de drept presupune nişte instituţii care funcţionează corect şi în mod egal pentru toată lumea.

Citește și: AUTODETONAREA primarului din Bratovoești îl BAGĂ în CORZI pe Claudiu Manda

Prin acest proiect de lege (...), prin crearea unei structuri paralele de investigare a magistraţilor în materie penală, de fapt se consfinţeşte inexistenţa statului de drept în România", a declarat Mihai Bălan în plenul CSM.

Magistratul a apreciat că autorităţile statului nu au încredere în structurile de parchet şi în instanţe.

"Verifică toate actele emise de procurori în ţara asta şi spun aşa: pentru că nu avem încredere cum funcţionează şi cum vor funcţiona în viitor, noi ne-am gândit ca măcar pentru o parte din populaţia acestei ţări, privilegiată pentru că putem să discutăm despre propriile noastre legi, ceea ce alţii nu pot să facă în ţara asta, vom crea o structură specială, cu procurori aleşi chiar de ei, care să îi ancheteze", a adăugat Bălan.

Citește și: `DELICATEȚEA` PIETREI de MOARĂ ce atârnă la gâtul EUROPARLAMENTARULUI Claudiu Manda

El a spus că denumirea proiectului de lege referitor la SIIJ ar trebui să conţină formularea "'se reorganizează", pentru că de fapt nu "se desfiinţează", aşa cum scrie în document.

"Acest proiect de lege conţine, din punctul meu de vedere, o eroare materială, dar care eroare, o dată corectată, ar da o cu totul altă semnificaţie proiectului. La articolul 1, la data intrării în vigoare a prezentei legi, Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţiei se desfiinţează, spune proiectul de lege, eroare este 'se desfiinţează', de fapt este 'se reorganizează'", a explicat Bălan.

Citește și: CJUE arată cum poate deveni dreptul UE SUPERIOR dreptului intern național...

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a luat în discuţie vineri şi urmează să dea un aviz consultativ pe proiectul privind de lege privind desfiinţarea SIIJ.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.