Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Judecători care fac rău justiției. Cine sunt cei doi magistrați care au pus în libertate 7 violatori

În noiembrie 2014, șapte tineri violatori din județul Vaslui au distrus opt vieți. Pe ale lor și pe a victimei. De atunci, sute de știri și opinii au abordat, din aproape toate punctele de vedere, fapta care, după omor, e probabil cea mai gravă crimă. Victima, agresorii, părinții părților și chiar comunitatea însăși au devenit cele mai controversate subiecte ale anului, din momentul în care instanțele de judecată au decis că procesul se poate desfășura și cu violatorii în libertate. Da, vorbim despre violatori, nu presupuși  violatori – asa cum cred unii colegi jurnalisti -, și nici nu invocăm prezumția de nevinovăție, pentru că cel puțin trei dintre acuzați și-au recunoscut fapta încă de la prima instanță. Aşa că, da, avem de-a face cu pericole sociale personificate pe care doi judecători de la instanțe diferite au decis să le elibereze înapoi în comunitate.

Să-i cunoaștem pe magistrați.

VEZI și: REVOLTĂTOR Cine sunt violatorii din Vaslui care sfiează o țară întreagă

Judecătoarea Georgina Moldovan a fost primul magistrat care a stabilit că trei din banda celor șapte violatori merită să se bucure de libertate. A explicat și de ce, în motivarea deciziei: și-au recunoscut fapta. Absolventa a universitatii particulare ”Mihail Kogalniceanu” din Iasi (2005), si-a inceput cariera în justitie în 2006, ca grefier. După doar un an a devenit auditor de justiție iar din 2009 a ocupat un post de judecător stagiar. Abia din 2011, potrivit decretului de numire, devine judecător delegat la Vaslui. Deși, în doar doi ani, Moldovan devine președintele Judecătoriei Vaslui, fostul grefier a ţintit în permenenţă alte posturi. În 2014 se înscrie la concurs pentru un post de inspector judiciar, dar este respinsă. Potrivit unui document CSM, Georgina Moldovan nu îndeplinea criteriile de înscriere la concurs. Apoi, conform rezultatelor oficiale de la testarea scrisa din 7 septembrie 2014, judecatorul Moldovan este respins după ce obţine punctajul 0 (zero) la specializarea penal.

content-image

Câteva luni mai târziu, pe 2 aprilie, judecătorul cu nota 0 (zero) la penal îi pune în libertate pe trei dintre cei şapte violatori, învocând recunoaşterea faptei de către aceştia. Foarte interesant şi complet neaşteptat, procurorii nu contestă decizia. Fără precedent în speţe similare, procurorii acceptă – deşi aveau dreptul să i se opună – o decizie controversată şi net favorabilă inculpaţilor.

Vezi și: De ce au reactionat romanii atat de virulent in cazul elevei violate de 7 tineri (psiholog)

După doar 5 zile de la decizia eliberării primilor trei violatori, plenul CSM îî aprobă cererea judecătorului Georgina Moldovan de detaşare la Şcoala Naţională de Grefieri (SNG), unde, în calitate de formator, va preda procedură penală. Adio Vaslui, căci, în următorii trei ani, Georgina Moldovan

Procurorii n-au contestat măsura punerii în libertate a trei violatori care şi-au recunoscut fapta, dar ceilalţi patru au dus procesul mai departe, la Tribunalul Vaslui, pentru ca s-au simţit discriminaţi. Şi, cum procurorii au jucat încă o dată “mână moartă”, judecătorul Viorel Munteanu a constatat discriminarea la care sunt supuşi cei patru agresori rămaşi în arest şi a decis punerea lor în libertate.

Fost procuror, cariera judecatorului Viorel Munteanu a stat sub semnul unei continue promovări. Însă, dacă analizăm cele mai recent avansări ale judecătorului Munteanu constăm că sunt corelate – măcar temporal – de o serie de hotărâri controversate.

Potrivit unor surse din sistem, Munteanu a solicitat în repetate rânduri transferul de la Judecătoria Moineşti, acolo unde fusese numit, prin decret, în 2012. În ianuarie şi martie 2013, plenul CSM refuză transferul magistratului la Judecătoriile Roman sau Bacău. În 2014, însă, CSM îl promovează pe acelaşi judecător Viorel Munteanu la Bacău. Surprinzător? Nu neapărat. Într-un celebru dosar care viza o serie de încălcări ale legislaţiei de către SC OMV Petrom SA - nereguli care au condus, într-un final, la o explozie –, judecătorul Viorel Munteanu a fost cel care a decis în favoarea companiei petroliere.

După doar o lună CSM aproba nu doar transferul acestuia, ci şi promovarea sa.

Pe 9 aprilie, la doar o saptămână după ce Judecătoria Vaslui i-a pus în libertate pe trei dintre cei şapte violatori, judecătorul Munteanu, ajuns între timp, printr-o nouă promovare, la Tribunalul Vaslui, îi eliberează si pe ceilalţi 4 inculpaţi. Într-un sistem de justiţie criticat pentru termenele sale prea lungi, iată o mostră de celeritate, fără urmă de îndoială...

De altfel, același judecător Munteanu – ultimul magistrat venit la Tribunalul Vaslui, devenit în scurtul interval de timp și președinte al Secției Penale – e cel s-a opus arestării preventive a medicilor șpăgari Simona Botez şi Doina Andrei care condiționau actul medical de diferite sume de bani.

Acum, Viorel Munteanu nu mai este judecător la Vaslui. A fost, din nou, promovat. Din 15 iunie, magistratul își desfășoară activitatea la o instanță superioară, Curtea de Apel Iași.

Un articol de Razvan Zamfir

 

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.