Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Jurnalista rusă reţinută sub suspiciunea de spionaj la intrarea în Kosovo a fost eliberată

kosovo

Jurnalista rusă Daria Aslamova a fost reţinută la un punct de frontieră din nordul Kosovo, sub suspiciunea că ar putea fi spioană, iar media de la Moscova transmit că aceasta fost deja eliberată şi se află pe teritoriul Serbiei, relatează EFE, Reuters şi Vzgliad, potrivit Agerpres.

Mai multe ţări au demonstrat că Aslamova a acţionat pe teritoriul lor ca spioană pentru informaţiile militare ruse (GRU), dându-se drept jurnalistă, declarase ministrul de interne kosovar, Xhelal Svecla, într-un mesaj postat sâmbătă seara pe Facebook, subliniind că ea difuzase propagandă în favoarea ocupaţiei ruse în contextul războiului declanşat de Rusia în Ucraina.

Reuters nu a putut verifica deocamdată acuzaţiile formulate de ministrul kosovar.

Jurnalista rusă, potrivit lui, a încercat să intre în Kosovo la o săptămână după tensiunile provocate de ceea ce el numeşte "structuri criminale" în nordul ţării, când acestea au deschis focul în direcţiei forţelor de ordine kosovare, mai spune el.

"Coincidenţa între încercarea sa de a intra în ţară şi evoluţia situaţiei din nord arată clar legătura Rusiei şi propaganda sa cu Serbia, cu scopul de a destabiliza ţara noastră", spune Svecla.

Autorităţile kosovare vor investiga în detaliu intenţiile (Dariei) Aslamova în Kosovo, declară ministrul în mesajul său, pe care îl însoţeşte cu fotografii în care Aslamova este îmbrăţişată de ministrul rus de externe Serghei Lavrov şi zâmbeşte alături de preşedintele sirian Bashad al-Assad, printre altele.

Aslamova, care lucrează pentru ziarul popular Komsomolskaia Pravda, a fost citată de presa rusă spunând că
a fost deja eliberată şi se află acum în oraşul sârb Raska, potrivit publicaţiei ruse Vzgliad.

Persoane necunoscute au deschis focul sâmbătă asupra unei patrule a poliţiei kosovare, fără a provoca răniţi, în nordul Kosovo, locuit în mare parte de etnici sârbi care nu recunosc autorităţile din Pristina.

Peste 100 de ţări au recunoscut independenţa Kosovo autoproclamată în 2008, inclusiv majoritatea ţărilor Uniunii Europene, SUA şi Regatul Unit, dar nu şi Rusia, China, Spania sau Brazilia, printre altele.

Etnicii sârbi reprezintă aproximativ 5% din populaţia Kosovo compusă în proporţie de 90% din etnici albanezi.

Rusia, aliat tradiţional al Serbiei, i-a sprijinit ferm săptămâna trecută pe sârbii care au blocat drumuri în nordul Kosovo, în semn de protest faţă de încercarea autorităţilor kosovare de a-i obliga să folosească cărţi de identitate şi plăcuţe de înmatriculare kosovare în locul celor sârbe.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.