Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Jurnalistul care l-a îngrozit pe Vladimir Putin, exclus de Marea Britanie: motivul din spatele deciziei șocante

alarabiya.net
Vladimir Putin Kremlin

Jurnalistul de investigație Christo Grozev, care are în palmares dezvăluiri ale unor povești incomode pentru Kremlin, a fost informat că nu poate participa la premiile cinematografice ale Academiei Britanice (BAFTA) din acest an, la sfatul poliției britanice, potrivit CNN.

Christo Grozev este principalul investigator pentru Rusia al grupului de investigații Bellingcat, care se concentrează pe „amenințările la adresa securității, operațiunile clandestine extrateritoriale și militarizarea informațiilor”, potrivit site-ului organizației, informează News.ro.

El trebuia să participe la ceremonia de decernare a premiilor din acest an în calitate de colaborator la documentarul „Navalny”, nominalizat la premiile BAFTA de CNN.

Coproducția CNN Films și HBO urmărește activitatea lui Grozev, a jurnaliștilor CNN și a echipei lui Alexey Navalny în dezvăluirea complotului care îl vizează pe politicianul rus de opoziție în 2020.

Reportajele lui Grozev și ale echipei au scos la iveală unitatea de elită a specialiștilor ruși care îl urmăreau pe Navalny la ordinul președintelui Vladimir Putin timp de trei ani - inclusiv atunci când acesta a fost otrăvit și corpul său a fost devastat de agentul neurotoxic Novichok în orașul siberian Tomsk, în august 2020.

Jurnalistul bulgar se află pe „lista celor mai căutați” din Rusia din decembrie 2022.

Grozev a declarat vineri că a fost luat prin surprindere de decizia BAFTA de a-l exclude pe el și familia sa de la evenimentul din 19 februarie.

„Am fost surprins să descopăr că întreaga mea familie și cu mine am fost cu toții interziși de poliția britanică să participăm la premiile BAFTA din acest weekend, unde este nominalizat documentarul #Navalny. Motivul invocat: reprezentăm un risc pentru securitatea publică”, a scris Grozev pe Twitter.

„Înțeleg necesitatea de a menține siguranța publică (deși nu înțeleg cum fiul meu sau fiica mea adolescentă constituie un risc pentru public). Dar momente ca acesta arată pericolele din ce în ce mai mari la adresa jurnaliștilor independenți din întreaga lume”, a mai spus Grozev.

Grozev a adăugat că „aceste pericole nu provin doar de la dictatori criminali, ci și din faptul că vocile jurnaliștilor sunt înăbușite - în loc să fie amplificate - de către lumea civilizată pe care încearcă să o servească”.

CNN a cerut un răspuns de la Poliția Metropolitană din Londra și de la Ministerul de Interne din Marea Britanie.

Într-o declarație pentru CNN, BAFTA a confirmat că Grozev nu va participa la ceremonia de decernare a premiilor din acest an, invocând probleme de securitate. „Siguranța tuturor invitaților și a personalului de la ceremonie este întotdeauna prioritatea noastră cea mai mare și avem aranjamente de securitate robuste și adecvate în fiecare an”, a declarat BAFTA.

Potrivit grupului de monitorizare din Rusia OVD-Info, împotriva lui Grozev a fost deschis un dosar penal privind diseminarea de „știri false” despre armata rusă.

„Nu am nicio idee despre motivele pentru care Kremlinul m-a pus pe „lista de persoane căutate”, prin urmare nu pot oferi niciun comentariu în acest moment”, a declarat Grozev, luni, într-o postare pe Twitter . „Într-un fel, nu contează - de ani de zile au arătat clar că sunt speriați de munca noastră și că nu s-ar opri de la nimic pentru a o face să dispară”.

De la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, în urmă cu un an, Grozev a folosit instrumente digitale open-source pentru a documenta acuzațiile de crime de război și alte atrocități.

După demascarea unității de către CNN și Bellingcat în decembrie 2020, un agent rus trimis să îl urmărească pe Navalny a fost păcălit să dezvăluie cum a fost otrăvit liderul opoziției, cu Novichok.

La momentul respectiv, Putin a confirmat, în esență, că agenții FSB l-au urmărit pe Navalny, dar a spus că, dacă Rusia l-ar fi vrut mort, „probabil că ar fi terminat-o”.

După o ședere de cinci luni în Germania, în care s-a recuperat în urma otrăvirii cu Novichok, Navalny s-a întors la Moscova în 2021, unde a fost imediat arestat pentru încălcarea termenelor de eliberare condiționată impuse în urma unui caz din 2014. În martie 2022, Navalny a fost condamnat la nouă ani de închisoare pentru acuzații de fraudă despre care a spus că au fost motivate politic.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.