Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Justiția rusă: Levada - "agent străin"

rusia

Centrul de sondare a opiniei publice Levada, singurul institut de studii sociologice independent din Rusia, a fost clasat luni ca "agent străin" de justiţia rusă, o denumire controversată atribuită ONG-urilor care primesc fonduri din străinătate, relatează AFP şi DPA.

Centrul "a fost inclus în registrul organizaţiilor necomerciale care îndeplinesc funcţiile de agent străin", a declarat Ministerul rus al Justiţiei într-un comunicat.

Citește și: Întâlnire istorică între preşedintele palestinian şi premierul israelian la Moscova

Ministerul a declarat că a luat această decizie ca urmare a unui control efectuat de serviciile sale la Centrul Levada.

"Consecinţele acestei decizii sunt foarte dăunătoare pentru noi", a declarat directorul centrului, Lev Gudkov. "Noi nu putem lucra în aceste condiţii. Acest lucru înseamnă sfârşitul studiilor sociologice independente din ţară", a mai spus el.

"De fapt, acest lucru înseamnă că a fost instaurată cenzura politică", a adăugat el, în condiţiile în care alegerile legislative sunt programate pentru data de 18 septembrie.

Centrul, cunoscut în Rusia şi în străinătate pentru independenţa şi seriozitatea studiilor sale, a fost creat în 2003 de către sociologul Iuri Levada, care a murit trei ani mai târziu.

Rusia a votat în 2012 o lege care obligă ONG-urile ce primesc finanţare din străinătate şi au o "activitatea politică" să se înregistreze ca "agenţi străini" şi să se afişeze ca atare în orice comunicare sau activitate publică.

Termenul de "agent străin" era aplicat în epoca stalinistă opozanţilor reali sau presupuşi, care erau atunci împuşcaţi sau trimişi în lagăre de muncă. El era de asemenea folosit de autorităţile sovietice în anii '70 şi '80 pentru a-i califica pe disidenţi, acuzaţi că ar fi în solda Occidentului, afirmă Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.