Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Justiţia americană a anulat drepturile grupului Universal asupra catalogului muzical al cântăreţului Prince

prince

Justiţia americană a declarat nul şi neavenit contractul prin care grupul Universal a achiziţionat cu suma de 31 de milioane de dolari piesele nelansate ale cântăreţului Prince, o legendă a muzicii pop, care a murit în aprilie 2016 fără să lase în urmă un testament, informează vineri AFP. Refuzând să tranşeze între părţile aflate în litigiu, Kevin Eide, judecător în statul Minnesota, a preferat să anuleze pur şi simplu contractul încheiat cu Universal, considerând că administratorii catalogului muzical al cântăreţului Prince nu pot să îşi permită îndelungata şi costisitoarea bătălie în justiţie care ar fi trebuit să urmeze.

"Această curte consideră că administratorii (bunurilor lui Prince) trebuie să se comporte cu precauţie, pentru a conserva activele plasate în gestiunea lor", a declarat judecătorul Kevin Eide din Carver County, districtul în care se află Paisley Park, reşedinţa în care a murit Prince. Prince avea în reşedinţa sa din Paisley Park mai multe seifuri pline cu înregistrări nelansate, iar posibilitatea de a lansa acele cântece a fost analizată la scurt timp după moartea starului american.

Grupul Universal a anunţat în februarie că a cumpărat drepturile de autor asupra pieselor nelansate ale lui Prince, înregistrate după jumătatea anilor 1990, când artistul a părăsit casa de discuri Warner, cu pierderi financiare şi în urma unui scandal public, dar şi drepturile de autor aferente unor înregistrări realizate de Prince atunci când cântăreţul se afla pe culmile gloriei. Administratorii averii starului au recunoscut însă că acel contract risca să intre în concurenţă directă cu drepturile încă deţinută de Warner şi s-au declarat de acord în luna mai cu o eventuală anulare a contractului încheiat cu Universal.

Londell McMillan, fost avocat al lui Prince şi negociatorul acordului semnat cu Universal, s-a opus acestei anulări, fiind susţinut de trei dintre cei şase fraţi ai artistului. Potrivit spuselor sale, drepturile deţinute de casa de discuri Warner vizează doar "înregistrarea şi distribuirea" operelor lui Prince - comercializarea discurilor pe suporturi fizice (CD-uri şi viniluri) -, nu vânzarea acestora în format streaming.

Potrivit judecătorului Kevin Eide, grupul Universal ar fi formulat ameninţări cu declanşarea unor procese împotriva administratorilor averii lui Prince, după ce au aflat despre contractul semnat cu Warner, considerându-se înşelaţi. Prince a fost întotdeauna extrem de critic la adresa relaţiilor dintre artişti şi casele de discuri, fapt care l-a determinat să se prezinte la un eveniment public din anii 1990 având scris pe obraji cuvântul "sclav". Deşi Prince a semnat un nou contract cu Warner în 2014, la aproape 15 ani după ce părăsise casa de discuri, starul pop a ales ca difuzarea muzicii sale în streaming să se facă în exclusivitate pe platforma Tidal, înfiinţată de rapperul Jay Z, conform Agerpres.

În cel mai recent album al lui, "4:44", Jay Z îi critică vehement pe administratorii averii lui Prince, declarându-se uimit că aceştia din urmă "nu i-au scos sicriul la licitaţie".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.