Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Kelemen Hunor explică discuțiile din culise: de ce nu a semnat, de fapt, UDMR moțiunea de cenzură

Inquam Photos / George Calin
Kelemen Hunor UDMR

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat că instrumentul moţiunii de cenzură este foarte important, mai ales dacă poţi da jos Guvernul, dar a precizat că în acest moment opoziţia are 40 la sută şi nu are nicio şansă să schimbe Executivul. El crede că moţiunea de cenzură ar fi fost un joc de imagine pentru unii şi nu ar fi avut niciun rezultat, informează News.ro.

Kelemen Hunor a fost întrebat sâmbătă, la emisiunea Insider Politic de la Prima Tv, de ce UDMR nu a semnat moţiunea de cenzură.

“Sunt două motive. În primul rând, am discutat cu premierul şi cu cei din Partidul Naţional Liberal, cu domnul Ciucă şi cu ceilalţi şi am avut câteva amendamente, amendamente legate de autorităţile locale, de instituţiile de cultură, de atribuţiile legate de autorităţi locale şi ce pot să facă cu banii, impozitele oamenilor şi am ajuns la o înţelegere, au acceptat amendamentele noastre, pe de o parte. Pe de altă parte, ei au 60 la sută. Instrumentul moţiunii de cenzură este extrem de important, mai ales dacă poţi să dai jos Guvernul. Pe partea opoziţiei există cel puţin două blocuri. Pe de o parte, USR, UMDR, Forţa Dreptei, câţiva independenţi şi pe partea cealaltă, într-un alt film, AUR-ul. E greu de apropiat şi aţi văzut că nu se poate. De fapt, USR nu îşi asumă, pe bună dreptate, să semneze o moţiune de cenzură cu AUR”, a afirmat liderul UDMR.

UDMR ar fi vrut să semneze

El a explicat că parlamentarii UDMR ar fi semnat o moţiune de cenzură în cazul în care nu ar fi ajuns la o înţelegere cu cei de la guvernare.

“Şi toată opoziţia la un loc are 40 la sută, nu are nicio şansă să schimbe guvernul. Ar fi fost un joc de imagine pentru unii şi, bineînţeles, fără niciun rezultat. Eu am spus că trebuie să rezolv problema instituţiilor de cultură, problema autorităţilor locale şi dacă reuşesc să rezolv ceea ce, din punctul meu de vedere, este mult mai important decât un joc de imagine pentru unii sau pentru alţii, oricum, nu e pentru noi, nu e pentru UDMR, nu ar fi fost pentru UDMR, atunci rezolv o problemă şi nu semnez moţiunea de cenzură. Dacă noi nu am fi ajuns la o înţelegere, dacă Pilonul II apărea în textul legii, atunci da, semnam moţiunea de cenzură cu toate riscurile, în sensul că era doar o dezbatere parlamentară şi fără o consecinţă, fără un rezultat concret, fiindcă PNL-ul nu ar fi votat moţiunea de cenzură”, a transmis Kelemen Hunor.

El a fost întrebat dacă nu a crezut în disidenţii din PNL

“Ştiţi că am avut şi noi semnale, a avut şi Cătălin Drulă, aşa am înţeles din discuţiile cu Cătălin. Unii ziceau haideţi semnaţi, că e bine să semnaţi, să există moţiune de cenzură. La întrebarea dacă voi veţi vota moţiunea de cenzură au zis că nu, că nu ne lasă să ieşim la vot. Şi atunci de ce? Eu nu pot să împrumut curaj nimănui. Se ştie că în PNL există oameni nemulţumiţi. Asta-i viaţa. Dar nu e un secret. Au existat astfel de mesaje, hai să spunem aşa, subtile. (…) Dacă nu ieşi la vot, nu ai cum să greşeşti. Asta este tactica. De foarte mulţi ani, asta este tactica. La un moment dat, în Guvernul Boc, eram în coaliţie cu Emil Boc, cu PDL-ul de atunci şi atunci s-a inventat chestia asta. Nu ieşim la vot şi atunci nu există posibilitatea de a greşi”, a mai afirmat Kelemen Hunor.

El a mai fost întrebat dacă nu există posibilitatea ca un parlamentar răzvrătit să se ridice din bancă şi să voteze împotriva Guvernului.

“Există această posibilitate, dar nu prea vezi aşa ceva. Nu e vorba neapărat de curaj sau lipsă de curaj în Parlamentul României, ci o disciplină într-un partid. Până la urmă, e de înţeles. Eu trebuie să recunosc că da, disciplina, mai ales când eşti într-o coaliţie, este foarte importantă. Când ai 60 la sută, nu ai nicio problemă. Şi dacă unii, doi, trei, patru, cinci se trezesc să se ridice şi să facă altceva decât decizia partidului şi vor fi excluşi tot nu schimbă nimic, fiindcă aici guvernul Ciolacu nu stă în câteva voturi, stă totuşi într-o majoritate solidă”, a mai precizat Kelemen Hunor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.