Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Klaus Iohannis, analiză a economiei de piață: care sunt factorii de care are nevoie România pentru a performa

Inquam Photos/Octav Ganea
Klaus Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj cu prilejul prezentării raportului de activitate al Consiliului Concurenței pentru anul 2017. În acest mesaj, Iohannis face o analiză economiei de piață, în care arată că doar prin stabilitate și sustenabilitate se poate performa.

”Doresc să felicit Consiliul Concurenței pentru modul în care își îndeplinește misiunea de a susține un mediu de afaceri corect, centrat pe principiile economiei de piață. Prezentarea raportului dumneavoastră de activitate are, în acest context, meritul de a stimula dialogul dintre autorități, mediul de afaceri și consumatori. Cred că această interacțiune trebuie cultivată constant, fiind în spiritul principiilor transparenței și liberei concurențe a ideilor, indispensabile dezvoltării autentice.

Pentru a performa, România are nevoie de politici publice sustenabile și predictibile, de instituții solide, bine ancorate în realitățile economiei de piață și care, înainte de toate, sunt orientate către bunăstarea oamenilor pe termen lung, concomitent cu o evoluție sănătoasă a mediului de afaceri.

Concurența loială mobilizează inițiativele antreprenoriale și încurajează actorii economici, fie autohtoni sau străini, să contribuie la prosperitatea economică a României.

Tocmai de aceea, autoritatea în domeniu are un rol major în consolidarea și dezvoltarea piețelor din țara noastră, contribuind la stimularea eficienței, inovației și fair-play-ului economic, ceea ce este fundamental pentru o economie deschisă și tot mai racordată la piața unică europeană. În aceste condiții, sunt cu atât mai importante rezultatele dumneavoastră în cei 20 de ani de activitate pentru promovarea unui mediu concurențial corect, condiție esențială a libertății economice și a prosperității.

Anul 2017 a adus și contribuții concrete în sectoare precum cel financiar-bancar, energetic, al asigurărilor sau cel medical. Reglementările în aceste domenii au un impact direct și benefic asupra consumatorilor și asupra competitivității mediului de afaceri.

Rămân unele bariere și practici economice care nu pot fi trecute cu vederea. Din păcate, încă asistăm la politici publice care ignoră principiile bunei guvernări, inclusiv necesitatea protejării concurenței și acest fapt trebuie să înceteze. În ultimă instanță, sectorul public are obligația să se supună acelorași exigențe ca și cel privat.

Economia modernă se află într-o dinamică accelerată, caracterizată prin transformări tehnologice care deschid noi și noi oportunități. În acest context, o concurență corectă conduce la o mai bună alocare a resurselor în economie, mediul de afaceri fiind încurajat să inoveze continuu.

Tocmai de aceea, Consiliul Concurenței are și un rol prospectiv, de a veni în întâmpinarea acestor tendințe și de a dezvolta și componenta educativă, care să îi consolideze relația cu mediul antreprenorial dinamic și inovativ.

În calitatea sa de apărător al principiilor pieței libere, Consiliul Concurenței este cel căruia îi revine sarcina de a indica ceea ce este corect să se petreacă în economia de piață. Astfel, este esențial ca toți actorii pieței libere să își înțeleagă rolul și atribuțiile într-un cadru caracterizat de reguli simple și clare, căci doar astfel poate fi guvernat eficient un mediu economic complex.

Eficiența autorităților de reglementare derivă, în foarte mare măsură, din gradul lor de independență instituțională, iar acest principiu este obligatoriu să fie respectat în continuare, și nu doar în privința concurenței.

Menținerea independenței față de actorii din economie și politică rămâne vitală pentru credibilitatea și eficiența instituției.

Integrarea eficientă a Românei pe piața unică europeană - inclusiv, cât mai curând posibil, în Zona Euro - nu poate avea loc în lipsa unui mediu concurențial performant, care să stimuleze competitivitatea și creșterea economică sustenabilă.

Consolidarea piețelor și a procesului concurențial nu reprezintă o misiune ușoară, ceea ce reclamă un cadru de cooperare eficient cu toate instituțiile statului, precum și cu mediul de afaceri și consumatorii.

Prin eforturile instituției dumneavoastră, România aplică deja cele mai bune standarde de concurență la nivel internațional, un demers pe care vă îndemn să îl continuați cu determinare și curaj!”, arată Klaus Iohannis, în mesajul său.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.