Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Klaus Iohannis la prima solicitare de retrimitere a unei legi în Parlament

Preşedintele Klaus Iohannis are de luat o decizie importantă în privinţa unei legi delicate ce a suscitat o atenţie deosebită în dezbaterea publică. Preşedintele va trebui să îşi asume dacă va promulga sau dimpotrivă va decide fie să retrimită legea  securităţii cibernetice înapoi în Parlament pentru a fi rediscutată fie să o atace la Curtea Constituţională.

Reamintim că Senatul României, în calitate de cameră decizională, a adoptat vinerea trecută, în unanimitate, proiectul de lege privind securitatea cibernetică a României, care le permite reprezentanţilor serviciilor secrete să aibă acces la datele deţinute de furnizorii de internet şi telefonie, fără mandat de la judecător. Totodată, parlamentarii au mai adoptat două proiecte de lege în domeniul securităţii cibernetice - legea Big Brother şi legea cartelor prepay - care permitea amestecul serviciilor secrete în chestiuni privind dreptul la viaţă privată. Deşi au fost susţinute public de şeful SRI, George Maior, de parlamentari din comisia de control SRI şi chiar de şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, ambele legi au fost declarate neconstituţionale de CCR, cu unanimitate de voturi.

După ce deputatul PNL Radu Zlati a precizat că "legea Big Brother II" trebuie atacată la Curtea Constituţională pentru a opri intrarea ei în vigoare, astăzi deputatul Bogdan Diaconu (preşedintele Partidului România Unită) revine cu o solicitare asemănătoare.

Citeşte şi: Prima reacţie din Parlament împotriva Legii Securităţii Cibernetice

"La 25 de ani de la sacrificiul românilor pentru libertate, noul presedinte Klaus Iohannis are datoria sa respinga legea securitatii cibernetice pentru ca aceasta sa intre cu adevarat în dezbaterea publica si sa fie votata doar daca se dovedeste necesara si numai cu respectarea dreptului la viata privata. Îi solicit de aceea presedintelui Iohannis sa retrimita legea la Parlament sau macar sa o atace la Curtea Constitutionala, având în vedere faptul ca a fost adoptata tacit de Camera Deputatilor, ceea ce dovedeste un mod suspect de a trece prin Parlament o lege de o asemenea importanta si care aduce atingere dreptului la viata privată", afirma Bogdan Diaconu.

Deputatul adauga ca seful statului "are datoria de a bloca aceasta lege votata doar de Senat pentru ca primii care au protestat împotriva ei sunt tocmai tinerii din asa numita generatie Facebook de care presedintele Iohannis a profitat din plin pentru a ajunge presedinte. Acum, fostul candidat Iohannis, ajuns presedinte, are datoria fata de aceasta generatie sa îi protejeze dreptul la libertate si la viata privata si sa dea ocazia opiniei publice si Parlamentului sa o dezbata pe larg si sa gaseasca formulele necesare pentru ca prevederile privind securitatea cibernetica sa nu afecteze dreptul la libertate pentru care s-a murit în urma cu 25 de ani", afirma Diaconu.

Pe de altă parte, Diaconu adaugă că este bine ca "Guvernul, initiatorul acestei legi, se preocupa de amenintarile din afara tarii, dar este ciudat ca nu le observa pe cele de dinauntru care se desfasoara la vedere... Este cel putin ciudat ca Guvernul Victor Ponta cauta solutii complicate si controversate pentru razboiul nevazut", dar ca "nu are nicio solutie si nici macar o reactie cu privire la subminarea sigurantei nationale în zonele controlate de politicienii maghiari, fapte care au loc în public, fara niciun ascunzis!".

"La rândul sau, presedintele Iohannis a promis în discursul sau inaugural ca România va deveni exportator de securitate. Înainte de a exporta securitate la altii, ar trebuie sa asiguram siguranta cetatenilor români de etnie româna aflati în anumite zone sub asaltul extremismului maghiar si abia apoi sa le dam altora ceva ce am dovedit ca putem realiza la noi acasa", mai arată Bogdan Diaconu.

Citeşte şi: Senatul a dat liber serviciilor în telefoanele şi calculatoarele românilor

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.