Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Klaus Iohannis: 'Stoparea pandemiei de COVID-19 depinde și de modul de răspuns al orașelor și al marilor comunități'

captura TV
Klaus Iohannis

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis sâmbătă, 31 octombrie a.c., un mesaj cu ocazia Zilei Mondiale a Orașelor.

Vă prezentăm în continuare textul mesajului:

Ziua Mondială a Orașelor, pe care o sărbătorim astăzi, este un bun prilej pentru a conștientiza cât de mult este legat locul în care trăim de bunăstarea și calitatea vieții fiecăruia dintre noi. Aceasta cu atât mai mult cu cât mai bine de jumătate din populația României trăiește în mediul urban.

În această perioadă dificilă pe care o traversăm, stoparea pandemiei de COVID-19 depinde și de modul de răspuns al orașelor și al marilor comunități la necesitatea respectării măsurilor de protecție pentru limitarea răspândirii coronavirusului și protejarea celor dragi. Salut mobilizarea puternică pe care am văzut-o în aceste luni din partea societății civile, a asociațiilor comunitare, a cetățenilor pentru sprijinirea persoanelor vulnerabile ori a cadrelor medicale din comunitatea lor urbană.

Măsurile de igienă personală, distanțarea și masca rămân esențiale în a limita răspândirea COVID-19 în comunitatea noastră și a-i proteja astfel pe cei dragi și vulnerabili în fața bolii.

Bilanțul tragediei din Turcia: 25 de morți și peste 800 de răniți

De asemenea, pandemia de COVID-19 a evidențiat faptul că orașele noastre au nevoie să se dezvolte pe baze sustenabile, astfel încât trebuie să regândim prioritățile referitoare la dezvoltarea urbană. Printre altele, pandemia ne-a arătat cât de importante sunt spațiile verzi pentru recreere si socializare și cum un trafic mai redus duce la o calitate superioară a aerului în zona urbană și la mai puține îmbolnăviri respiratorii.

Orașele României joacă un rol esențial în atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă, pe care ni le-am asumat ca membri ONU, și a obiectivelor de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, conform Acordului de la Paris. Măsurile pentru sănătatea planetei sunt, înainte de toate, măsuri pe care le luăm pentru sănătatea și calitatea vieții noastre și pentru binele generațiilor următoare. Autoritățile care se ocupă de managementul orașelor trebuie să implice comunitățile strategic și sistematic în planificarea urbană, în implementarea și monitorizarea de politici publice, pentru a modela împreună orașele viitorului.

În următorii ani, dezvoltarea sustenabilă a orașelor României poate fi posibilă doar printr-un parteneriat solid între autorități și cetățeni. Autorităților le revine, printre altele, responsabilitatea de a implementa fără ezitare și amânări o legislație care protejează calitatea aerului și a apei, de a sprijini colectarea selectivă și facilita reutilizarea materialelor, de a amenaja noi spații verzi și de recreere ușor accesibile, de a dezvolta soluții de termoficare sustenabile și mobilitate urbană cu o amprentă mică de dioxid de carbon, care rezolvă și problema congestiei din trafic.

Trebuie însă subliniat că, indiferent cât de bune ar fi măsurile adoptate de administrație, calitatea vieții în orașe depinde în primul rând de comportamentul fiecăruia dintre noi, cetățenii, și de alegerile pe care le facem zilnic. Predarea selectivă a plasticului și hârtiei, reutilizarea sacoșelor de cumpărături, folosirea pe scară largă a bicicletei pentru deplasări urbane pot părea lucruri minore, dar care au potențialul de a schimba la față radical orașele României în următorii ani. Doar împreună și printr-o atitudine responsabilă față de mediul înconjurător, putem, autorități și cetățeni, să dezvoltăm orașe și comunități curate, puțin poluate și prietenoase cu sănătatea noastră, a tuturor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.