Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Klaus vs. Boss. Iohannis vs. PSD

“Boss, pentru mine, cum să-ți spun ție, să nu fie Liviu”(...) ”Şi mai e legea 78. Boss, legea 78/2000, că aici aceeaşi chestie spune”(...) ”Exact. Şi atunci, boss, ăsta este un articol doborâtor...”

Cam așa lucrau pe legislația penală, în cabinetele Puterii, Viorel Hrebenciuc și Dan Șova: boss în sus, boss în jos, traiască boss! Ca Victor Ponta către Dorin Cocoș: ”Da, domnu’ director. Ordonați!”.

Asta e una din lumile pe care o pot vota românii la alegerile prezidențiale: o lume veche, care a înflorit sub fanarioți, comuniști și baroni de tot soiul, amestecând servilismul cu corupția și reglările de conturi cu machiaverlâcurile politice. E dimensiunea otomană și bizantină a ființei noastre naționale: o mână spală pe alta, ești frate cu mine – sunt frate cu tine, așa-s făcute jocurile; e Podul Beilicului și târgul Obor.

Alternativa e Sibiul. E Mitteleuropa. E Capitala Europeană a culturii. E acel univers valoric în care au fost educați Eminescu, Maiorescu și Caragiale – și din care au venit regii eliberatori și întregitori ai României, Carol și Ferdinand. Asta aduce cu sine Iohannis: poate că nu-i un mare orator, poate că spune uneori lucruri necumpănite (”Ghinion!”), poate că are prea multe case; poate că, la urma-urmei, nici nemții nu-s perfecți. Însă diferența de civilizație morală și politică între ceea ce reprezintă Klaus Iohannis și ceea ce reprezintă ”Exact, boss – Ordonați, domnu’ director” se măsoară, totuși, în secole de evoluție.

E diferența dintre Evul Mediu albanez și Goethe la Weimar.

Miza politică a alegerilor prezidențiale care se apropie este minoră în raport cu relevanța sa culturală: pentru prima dată după 1848 și 1866, România e în poziția de a alege din nou, răspicat, între drumurile drepte și pietruite ale Apusului și noroaiele atât de familiare ale Fanarului.

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.