Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Kovesi şi Stanciu, elogiate de o importantă agenţie de presă: Doamnele de fier

kovesi

Laura Codruţa Kovesi, procurorul şef al DNA, şi Livia Stanciu, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, sunt elogiate de Agenţia France-Presse, care le numeşte "doamnele de fier din justiţia românească".

Una conduce parchetul anticorputie (DNA), cealaltă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) şi fac să tremure clasa politică românească, vizată de o ofensivă ce atinge vârful puterii, scrie AFP, citată de Le Populaire.

În ultimii ani, zeci de foşti miniştri, deputaţi, senatori şi magistraţi au fost urmăriţi şi condamnaţi pentru corupţie. La începutul lunii iunie însă, un anunţ a avut efect de bombă şi a aruncat România în criză politică, scrie sursă citată, potrivit ziare.com.

Vârf de lance în cruciadă contra corupţiei este Laura Kovesi, de 42 de ani, fosta campioană de baschet, cu o enormă determinare. "Procurorii nu vor da înapoi, dacă trebuie să aresteze o mie de persoane care încalcă legea, vor aresta o mie de persoane", a declarat această recent, adăugând că nu se va lasă intimidată, în pofida presiunilor la care e supusă. În 2014, a primit un premiu acordat de Departamentul american de Stat pentru "femeile curajoase din întreagă lume" pentru "rolul sau crucial în reforma justiţiei".

După mai multe derapaje în ultimii ani, ambasada SUA la Bucureşti şi alte ambasade occidentale veghează asupra respectării independenţei justiei şi ale statului de drept în România. "Am o misiune de îndeplinit şi pentru mine asta este cel mai important", a subliniat Kovesi.

Bilanţul sau a propulsat DNA printre instituţiile cu cea mai mare încredere în ochii românilor. Însă politicienii nu împărtăşesc acelaşi entuziasm: în ultimele săptămâni s-au multiplicat apelurile la demisia celor două "doamne de fier".

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, l-a îndemnat pe preşedintele statului, Klaus Iohannis, să utilizeze "instrumentele constituţionale şi legale pentru a le îndepărta pe Stanciu şi Kovesi din funcţiile pe care le ocupă". El şi-a justificat cererea printr-un caz izolat, deşi regretabil: menţinerea în detenţie provizorie, timp de şase luni, a unei femei acuzate de Stanciu de şantaj, care a fost în cele din urmă achitată. "N-am niciun motiv să demisionez", a replicat şefa ICCJ.

content-image

La 58 de ani, această femeie francă este unul din magistraţii cei mai respectaţi din România, scrie sursă citată. Fosta procuroare în Galaţi, ea se declara mândră că a trecut prin toate eşaloanele sistemului judiciar. De când a fost aleasă în fruntea celei mai înalte instanţe a ţării, în 2010, numărul de condamnări pentru corupţie la nivel înalt a progresat puternic, inclusiv în cazurile care au trenat ani de zile.

În 2012, Stanciu a devenit oaia neagră a social-democraţilor după ce l-a condamnat la doi ani de închisoare cu executare pe fostul premier Adrian Năstase. Acest verdict împotriva unui bărbat care se consideră de neatins a marcat un punct de cotitură în istoria post-comunistă a României.

Ca şi Laura Kovesi, se declară neobosită: "Tot ce fac, fac cu devotament şi pasiune (...) şi fără să renunţ la bunăcredinţă", declara ea într-un interviu acordat AFP în 2014. Înainte de prezidenţialele din noiembrie, câştigate de Iohannis mulţumită unei campanii axate pe lupta împotriva corupţiei, Stanciu a avertizat cu privire la ameninţările la adresa justiţiei. "Această aşa-zisă ireversibilitate a reformelor poate fi revizuită în două zile", a declarat Stanciu.

Mai multe tentative în aceste ultime luni ale aleşilor majorităţii de stânga de a restrânge puterile DNA şi de a pune la adăpost politicienii par a-i confirmă temerile, încheie sursă citată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.