Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

La SCJU Craiova va funcţiona, din acest an, o secţie pentru marii arşi

Cuget Liber
spital constanta

O secţie pentru marii arşi va funcţiona din acest an la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) din Craiova, potrivit Agerpres.

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Dolj, Cosmin Vasile, a declarat pentru AGERPRES că secţia pentru marii arşi este amenajată în cadrul Unităţii de Primiri Urgenţe şi va fi operaţională în prima parte a acestui an.

"Investiţiile Consiliului Judeţean Dolj în sănătate au fost extrem de consistente în ultimii ani, iar rezultatele s-au văzut. La finalul anului trecut, s-a încheiat recepţia Unităţii de Primiri Urgenţe a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova. Este vorba de modernizarea şi extinderea UPU printr-un proiect cu fonduri europene de peste 20 de milioane de lei. Sute de mii de pacienţi din toată Oltenia vor beneficia de servicii de urgenţă la cele mai înalte standarde europene.

Angajamentul CJ Dolj de a oferi comunităţii o unitate modernă pentru primirea urgenţelor, cu spaţii şi dotări de ultimă generaţie, a fost îndeplinit. În urma acestui demers, suprafaţa destinată activităţii UPU a crescut de peste 4 ori, la aproape 3.600 de metri pătraţi.

Noul sediu al UPU este prevăzut cu spaţii pentru accesul şi trierea pacienţilor, module de consultaţii, terapie imediată şi intensivă, dar şi pentru resuscitare, computer tomograf, precum şi cu o sală multifuncţională destinată pregătirii studenţilor.

În cadrul acestei unităţi, vom crea o nouă secţie, destinată pacienţilor consideraţi mari arşi, adică cei cu arsuri extrem de grave, care necesită condiţii speciale de tratament.

Citește și: Hackerul luat în COLIMATOR de DIICOT ar DEȚINE ZECI DE BITCOIN urmare faptelor sale...

Mai sunt doar câteva dotări de achiziţionat şi câteva amănunte de pus la punct pentru a operaţionaliza această nouă secţie în prima parte a acestui an. Este un demers unic în România în ultimele decenii pentru pacienţii cu arsuri", a precizat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj.

* O altă investiţie în sănătate a Consiliului Judeţean este modernizarea clădirii Clinicilor de Oncologie şi Dermatologie, proiect ce prevede, pe de-o parte, eficientizarea energetică a imobilului prin lucrări specifice de consolidare, termoizolare şi refacerea instalaţiilor electrice şi termice, instalaţii ce se vor alimenta şi din surse regenerabile, iar, pe de altă parte, se vor aduce dotări noi.

"Prin acest proiect, se va recompartimenta spaţiul, se va reface trotuarul şi, unul dintre cele mai importante aspecte, se va dota clădirea cu două ascensoare moderne. Valoarea lucrării se ridică la peste 2,7 milioane de euro, din care aproximativ 1,7 milioane de euro reprezintă contribuţia administraţiei judeţene, iar diferenţa este asigurată din fonduri europene. Odată cu finalizarea proiectului, clădirea va funcţiona la standarde ridicate, iar pacienţii vor avea la dispoziţie dotări noi şi servicii medicale de înaltă calitate. Planurile în privinţa investiţiilor destinate bolnavilor de cancer nu se opresc aici. Voi avea în vedere şi extinderea actualei clinici cu un compartiment nou, destinat exclusiv serviciilor paliative. Am identificat deja şi sursele de finanţare, astfel că vom accesa fonduri europene prin Programul Operaţional pentru Sănătate 2021-2027", a mai spus Cosmin Vasile.

Din fonduri proprii ale Consiliului Judeţean Dolj se va moderniza şi clădirea ce găzduieşte Institutul de Medicină Legală Craiova, aflată în stare avansată de degradare, pentru care s-au alocat 1,8 milioane lei, întrucât necesita reparaţii capitale.

* Preşedintele CJ Dolj a mai declarat pentru AGERPRES că în acest an instituţia pe care o conduce va continua investiţiile în infrastructura rutieră, pentru dezvoltarea Aeroportului din Craiova, în infrastructura culturală şi sportivă, dar şi pentru rezolvarea problemelor sociale.

"Modernizarea căilor rutiere aflate în administrarea CJ Dolj reprezintă o prioritate investiţională. Pentru acest obiectiv s-au accesat în principal fonduri europene, dar s-au alocat şi fonduri din bugetul propriu. În total, aproape 80 la sută din fondurile destinate dezvoltării au fost orientate către drumuri. Se lucrează pe cea mai lungă artere rutieră a judeţului, DJ 561A Giurgiţa - Băileşti - Pleniţa - limita judeţului Mehedinţi (tronsonul 1 - 39,3 km şi tronsonul 2 - 30,4 km). Drumul devenise impracticabil pe anumite porţiuni, astfel că investiţia era extrem de necesară. Fiind vorba de cel mai lung drum judeţean, singura noastră şansă a reprezentat-o finanţarea europeană. S-au depus două proiecte pentru fiecare tronson şi amândouă au fost câştigate. Este vorba de aproape 220 de milioane de lei care vor asigura aducerea drumului la standarde înalte de calitate. Odată finalizat, acest drum va oferi condiţii de trafic la standarde înalte pentru populaţia din şapte localităţi şi va asigura o conexiune rutieră de calitate cu judeţul Mehedinţi", a arătat preşedintele CJ Dolj.

Cel de-al doilea drum judeţean din Dolj pentru a cărui modernizare s-au alocate fonduri consistente este DJ 552 Craiova - Cetate, o investiţie de peste 234 milioane de lei realizată cu fonduri europene.

* În ceea ce priveşte Aeroportul din Craiova, acesta va fi extins şi modernizat în următorii doi ani pentru a-i mări capacitatea de funcţionare până la nivelul de aproape 2 milioane de călători pe an.

"Proiectul este unul grandios şi presupune amenajarea a peste 40 de hectare de teren, suprafaţă ocupată de noul terminal, o parcare dimensionată la 270 de locuri, drumuri de acces, căi de rulare pentru aeronave, platforme de îmbarcare-debarcare şi degivrare, gard perimetral de securitate, o nouă centrală termică, un post de transformare şi o zonă de transfer al pasagerilor. În plus, reabilităm infrastructura de mişcare, asigurăm utilităţile şi achiziţionăm utilaje aeroportuare, echipamente şi sisteme de control pentru securitate. La finalul anului trecut, a fost semnat contractul de finanţare din fonduri europene accesate prin Programul Operaţional Infrastructură Mare. 97 de milioane de euro reprezintă cea mai mare investiţie desfăşurată de Aeroportul Internaţional Craiova şi cofinanţată de Consiliul Judeţean Dolj", susţine preşedintele CJ.

* În domeniul cultural, cel mai atrăgător proiect al Consiliului Judeţean Dolj îl reprezintă Centrul Internaţional ''Constantin Brâncuşi'' şi realizarea prismei de sticlă cu reproduceri la scară mare ale operelor brâncuşiene "Ovoidul" şi "Pasărea Măiastră", printr-un proiect de peste 4 milioane de euro.

"Anul acesta pregătim inaugurarea Centrului Internaţional 'Constantin Brâncuşi', pentru că s-a finalizat construcţia de sticlă din curtea Muzeului de Artă din Craiova. A fost un efort financiar mare, dar şi o desfăşurare de forţe din partea celor care au ridicat această prismă înaltă de 12 metri, cu o greutate de peste 200 de tone. Cu siguranţă, va deveni un punct de atracţie turistică la nivel internaţional, dată fiind anvergura personalităţii lui Constantin Brâncuşi. Un alt proiect important îl reprezintă restaurarea a două cule, monumente istorice de categoria A. Cele două construcţii cu specific oltenesc vor îmbogăţi patrimoniul cultural şi turistic al judeţului Dolj, după o investiţie de peste 2,6 milioane. La finalul anului trecut, am demarat şi procedura achiziţiei dotărilor care vor fi aduse la cele două cule. Vor fi achiziţionate şi utilizate obiecte tradiţionale, iar la fiecare etaj va fi amenajată o expoziţie tematică reprezentând diferite momente din viaţa satului, înfăţişări de artă tradiţională, expoziţie de obiecte tradiţionale şi populare", mai spune Cosmin Vasile.

* El mai afirmă că CJ mai are o listă de peste 30 de proiecte pentru următorii ani, pe care se află transformarea Stadionului Tineretului într-un obiectiv de importanţă majoră pentru sportul din România; realizarea unui parc tehnologic IT în cadrul unei clădiri care a devenit emblematică pentru oraş - blocul S200 din centrul Craiovei, a cărui structură de rezistenţă a fost finalizată în anul 1989, dar după 1990 clădirea a fost abandonată; identificarea de soluţii pentru rezolvarea problemelor sociale pentru o dezvoltare reală şi sustenabilă a judeţului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.